Diyanet 2020 takvimleri için 9,8 milyon lira harcamış!

Diyanet 2020 takvimleri için 9,8 milyon lira harcamış!

Diyanet’in 2020 için bastırdığı 3 milyon 384 bin tane takvime 9 milyon 881 bin 280 TL harcandığı ortaya çıktı.

Bütçeden en büyük payı alarak kendisine 11,5 milyar lira ödenek ayrılan ve 125 bin çalışanı olan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın baskı harcamaları ortaya çıktı. "Tasarruf" naraları atan Diyanet’in 3 milyon 384 bin adet basılan 2020 takvimlerine 9 milyon 881 bin 280 TL harcandı. Dergilerinin maliyeti ise 5 milyon 82 bin lira oldu. Diyanet Aile Dergisi’nin sadece grafik tasarımı için 117 bin TL harcandı.

Diyanet Çocuk Dergisi, Diyanet Aylık Dergi ve Diyanet Aile Dergisi'nin bir yıllık basım masrafının 5 milyon 82 bin TL olduğu belirlendi. Dergilerin 12 sayısının montaj, kalıp, baskı, cilt, poşetleme, etiketleme, paketleme, teslim ve kabul şartlarını içeren iki ayrı sözleşme imzalandı. Bu dergilerin grafik tasarımlarına ise toplam 212 bin 400 TL ödendi.

Sözcü'den Deniz Ayhan'ın haberine göre, Diyanet tarafından basılan süreli yayınlardan Diyanet Aylık Dergi'nin ve Diyanet Aile Dergisi'nin yıllık aboneliği 72 TL, Diyanet Çocuk Dergisi ise 60 TL. Diyanet İlmi Dergi 56 TL, Diyanet Arapça İlmi Dergi ise 25 TL.

FETVALI TAKVİMLER

Diyanet İşleri Başkanlığı her yıl bastırdığı takvimlere koyduğu fetvalarla da sık sık gündeme gelmişti.

Diyanet’in geçmiş yıllardaki takvimlerindeki bazı tartışmalı ifadeler şöyleydi:

“Ateistin kestiği eti yemek, baskılı tişörtle ve üzerinde canlı varlıkların resimleri ile namaz kılmak günahtır."

“Lades haramdır. Taraflardan bir kimsenin kazanıp diğerinin kaybetmesi esasına dayalı bütün şans oyunları kumar kapsamında değerlendirilip haram kılınmıştır”

“Kabirlerin yükseltilmesi, üzerine kubbeli binalar yapılması, taşına övücü veya kaderden şikayet edici sözler yazılması dinimizce yasaklanmıştır”

“Kürtaj cinayettir. Anne karnındaki ceninin dinen meşru sayılan haklı bir gerekçe olmadan düşürülmesine, aldırılmasına ve gebeliğe son verilmesine müsaade edilemez.”

“Cinsel arzuları tahrik eden ifade ve tasvirleri içeren, haramları güzel gösteren müzikleri yapmak ve dinlemek günahtır.”