Divriği’de direnen maden işçileri kazandı

Divriği’de direnen maden işçileri kazandı

Çiftay maden işçileri iş bırakma ve işgal eylemleriyle ücretlerine zam yapılmasını sağladı.

Sivas Divriği’de Çiftay şirketinin üretim yaptığı demir madeninde ücret artışı için direnen işçiler eylemlerini kısmi kazanımla bitirdi. İşçiler pazartesi günü durdurdukları üretime dün yeniden başladı.

Divriği’de Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) iştiraki Erdemir’e ait madende üretim yapan Çiftay firması işçilere yüzde 51 zam önerdi. İşçiler ise taban ücretleri düşük olduğu için bu oranın üzerine 1000 lira seyyanen zam ve yakacak yardımı talep etti. Üç gün süren direnişin ardından işçiler yüzde 51 oranında maaş zammına ilaveten, banka maaş promosyonu, gıda ve yemek farkı ücretleri ile yakacak yardımı olarak her ay 750 TL alacak. İşçilerin direniş boyunca öne çıkardığı seyyanen 1000 TL ek maaş ücreti ise tam anlamıyla karşılanmasa da 250 TL olarak sözleşmeye girdi. Bu kazanımla madendeki en düşük ücret 5 bin 250 TL oldu.

‘GÜVENİMİZ GELDİ’

BirGün’ün haberine göre; bir maden işçisi süreci şöyle anlattı: “Sosyal yardımlarla beraber bazı hakları kazandık. 13 yıldır burada çalışıyoruz daha önce böyle bir kazanımımız olmamıştı. Bize ait yemek kartlarımız olacak. Yakacak yardımları yapılacak. Ücretler arttı. En düşük ücret 5 bin 250 lira. Yeraltında çalışanlar için 7 bin 300 oldu. Biz iş durdurduğumuzda buraya gelen savcı bile bize ‘Allah yardımcınız olsun’ demişti. İşler dışarıdan duyulduğu kadar kolay değil. Burası çok büyük bir maden, zor bir iş. Biz daha önce böyle bir şeyi başaramamıştık. Esnaf destek gösterdi. Herkes de yanımızda durdu. Burada biz birlikte hareket edince de kendimize güvenimiz geldi. En büyük başarımız herhalde birlik olup haklarımızı kazanmak oldu.”

‘BEKLENMEYENİ BAŞARDIK’

Direnişin sonlanmasının ardından Divriği Gazetesi’ne konuşan bir maden işçisi ise, “Hiç kimsenin beklemediği direnişi başardık. Bu direnişin böyle kararlı bir biçimde büyüyeceğini kimse beklemiyordu. İşveren, işçilerin kararlı direnişi karşısında şaşkına uğradı. Eylemimizi sabote etmek için Divriği Belediye Başkanı ile Cumhur İttifakı bileşenlerinin temsilcilerini sahaya sürdü” diye konuştu.

Bağımsız Maden-İş Sendikası da yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Tek bir işçinin bile atılmadığı üretim durdurma, işgal, yol kesme gibi direniş pratiklerini deneyimledik madenciler olarak. Kıymetli olan şey bu mücadelenin kendisidir ve işçilerin birliğinin daha sağlamlaşınca daha önemli sonuçlar üretebileceğini bütün Divriği işçisinin bilincine kazımış olmasıdır. Önemli bir kazanımdır. Divriği madencileri sadece patronla mücadele etmediğini, karşısındaki düşmanları, karşısında oluşmuş olan oligarşinin kimler olduğunu kavradı.”