DİSK’ten AKP'ye çağrı: Acilen sosyal devlet programı uygulanmalı

DİSK’ten AKP'ye çağrı: Acilen sosyal devlet programı uygulanmalı

DİSK dün yaptığı açıklamada iktidara 48 saat süre vererek koronavirüse karşı önlemler alınması konusunda AKP'yi uyarmıştı. Bir açıklama daha yapan DİSK, "Türkiye tarihinin en büyük işsizlik dalgası ile yüz yüzeyiz. Halkın sağlığını, çalışanların işini, hanelerin gelirini korumak devletin görevidir. Covid-19’a karşı acilen bir sosyal devlet programı uygulanmalı" dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Covid-19 salgını yurttaşlarımızın yaşamını ve sağlığını tehdit ederken, milyonlarca işçinin işini ve gelirini kaybetmesine yol açıyor. Türkiye tarihinin en büyük işsizlik dalgası ile yüz yüzeyiz” dedi.

DİSK Yönetim Kurulu tarafından internet üzerinden düzenlenen basın toplantısında konuşan Çerkezoğlu, salgının boyutunun büyüdüğüne dikkat çekerek, “Hükümeti konunun vahametine uygun, köklü adımlar atmaya, bir yandan halkın sağlığını ve canını öte yandan işini ve gelirini korumaya çağırıyoruz” diye konuştu.

Salgına karşı köklü önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Çerkezoğlu, şunları söyledi:

“Covid-19’a karşı kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmelidir. Anayasa’nın sosyal devlet ilkesine uygun biçimde devlet, halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için gereken her şeyi yapmalıdır. Kamu ve özel, bütün kaynaklar Covid-19 ile mücadele için seferber edilmelidir. Eşi görülmemiş bir felaket ile yüz yüzeyiz, tedbirler de buna uygun olmalıdır."

'İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALI'

“Hükümetin salgınla mücadelede üç temel ve acil görevi var: Halkın sağlığını korumak, çalışanların işini korumak, hanelerin gelirini korumak” diyen Çerkezoğlu, bu üç amacın sağlanması için köklü bir sosyal ve ekonomik programa ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Çerkezoğlu, bu programda bulunması gereken temel unsurları şöyle sıraladı:

Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma durdurulmalıdır: Özelde ve kamuda çalışanların işlerini güvence altına almadan, işleri devlet kararı ile durdurmadan işçilere ‘evde kalın’ demek nafiledir. Bu ağır salgın sürecinde sağlık, temizlik, ilaç ve gıda gibi mal ve hizmet üretimi alanları dışındaki üretim birimlerinde iş derhal durdurulmalı ve çalışanlar ücretli izinli sayılmalıdır. Zorunlu çalışmanın devam ettiği işyerlerinde çalışma saatleri azaltılmalı ve düzenlenmeli, gerekli tüm önlemler alınmalıdır.

Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir: Yoğun işten çıkarmalar ve ücretsiz izin uygulamaları yaşanıyor. Covid-19’un toplumsal tahribatını önlemek için İş Kanunu’nda acil değişiklik yapılmalı, salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Bu, devletin sosyal yükümlülüğü ve görevidir.

Salgın süresince bütün yurttaşların geliri garanti edilmelidir: İşsizlik Sigortası Fonu’nun 131 milyar liralık kaynağın 122 milyar lirası nakit değildir. Bu kaynaklar hızla nakit hale getirilmeli ve çalışanların gelir kaybını karşılamak için kullanılmalıdır. Fondaki kaynaklarla 10 ile 15 milyon işçiye üç ay boyunca asgari ücret düzeyinde bir destek rahatlıkla sağlanabilir. Derhal yasa değişikliği yapılarak işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma için var olan ağır koşullar kaldırılmalıdır. Salgın süresince konutlarda harcanan elektrik, doğalgaz, su ve iletişim ücretsiz hale getirilmelidir. Ücretlilerin ve dar gelirlilerin tüketici kredileri, kredi kartı ve vergi borçları ertelenmelidir. Tüm temel gıda ve ihtiyaç maddelerinde KDV oranları sıfırlanmalıdır.

'KAYNAK VAR'

“Bütün bunlar için kaynak var!” diyen DİSK Başkanı, mevcut kamu kaynaklarının etkin kullanılması ve yeni kaynaklar yaratılması gerektiğini vurguladı. Çerkezoğlu, “Gereksiz ve acil olmayan kamu yatırımları ile araç garantili köprü ve yol ödemeleri ve hasta garantili şehir hastaneleri için şirketlere yapılan ödemeler durdurulmalıdır. Covid-19 ile mücadele için etkin bir servet vergisi uygulanmalıdır. Artan merkezi bütçe harcamalarını karşılamak için gerekirse Merkez Bankası avanslarına başvurma yoluna gidilmelidir” dedi.