DİSK’ten 48 saat süre: 'Çalışmama hakkımızı kullanacağız'

DİSK’ten 48 saat süre: 'Çalışmama hakkımızı kullanacağız'

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, zorunlu üretim dışında çalışmanın acilen durdurulması gerektiğini belirterek, "48 saat içinde gerekli adımlar atılmazsa çalışmama hakkı kullanılacaktır" dedi.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu iktidara 48 saat içinde gerekli adımlar atılmazsa ‘çalışmama hakkı kullanılacaktır’ uyarısı yaptı.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında önlemlerin eksik alındığını dile getiren Çerkezoğlu, "Emekçiler iş kaygısıyla zorunlu olarak salgın koşullarında çalışıyor ve gerekli tedbirler ve önlemler henüz alınmış değildir” dedi.

Çerkezoğlu yaptığı açıklamada AKP'ye 48 saat vererek  ‘Emekçiler için yaşamsal gereklilikler doğrultusunda Hükümetin acilen adım atmasını ve düzenleme bekliyoruz. Bu adım atılmadığı takdirde çalışanlar, ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmama hakkını kullanacaktır’ uyarısında bulundu.

'EVDE KAL ÇAĞRILARININ ANLAMI YOK'

AKP'nin "evde kal" çağrılarının emekçiler için bir şey ifade etmediğini söyleyen Çerkezoğlu şöyle devam etti:

“Milyonlarca işçi Covid-19’a maruz kalacak şekilde işe gitmek zorunda kalıyor, sağlıklı olmayan koşullarda çalışıyor. İmalat sanayinde üretim sürüyor, inşaatlarda işçiler çalışıyor, bankalarda, hizmet sektöründe ve belediye hizmetlerinde çalışma devam ediyor. Emekçilerin kendisi, çalışma arkadaşları ve ailesi salgın riski altında bulunuyor. Defalarca ifade ettik, uyardık: “Evde kal” çağrılarının anlamlı olması için, işten çıkarmaların yasaklanması, zorunlu ve acil mal ve hizmet üretimi dışında tüm işlerin durdurulması şarttır”

48 SAAT SÜRE

Çerkezoğlu ayrıca iktidara gerekli tedbirlerin alınması konusunda uyarılarda bulunarak 48 saat süre verdi.

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu şunları söyledi:

"Emekçiler açısından bu yaşamsal gereklilikler doğrultusunda hükümetin acilen adım atmasını ve sektörlere göre düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz. Söz konusu karar ve buna uygun yapılacak düzenlemelerin 48 saat içerisinde hayata geçirilmesi mümkün, dahası salgının yayılma hızı göz önüne alındığında zorunluluktur.

Ülkeyi yönetenler bu adımı atmadığı takdirde temel, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerde çalışan işçiler, yaşamlarını tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı yasanın 13. maddesinde de açıkça belirtildiği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır. Bu işçilerin yasal hakkıdır, dahası yaşam hakkıdır.

Bu ülkenin tüm yurttaşlarının, işverenler ve ülkeyi yönetenler kadar emekçilerin de bu devasa salgından kendisini koruma hakkı vardır. DİSK olarak bu zaman zarfında süreci tüm emekçilerle birlikte izleyecek, değerlendirmeleri yapacak ve bu doğrultuda gerekli kararları alarak iş yerlerimizden başlayarak hayata geçireceğiz."