DİSK: Yaşanabilir ücret ve memleket için asgari ücret 2800 TL olmalı

DİSK: Yaşanabilir ücret ve memleket için asgari ücret 2800 TL olmalı

DİSK 'asgari ücret' gündemiyle İstanbul İŞKUR önünde düzenlediği basın açıklamasında yaşanabilir bir ücret ve memleket için taleplerini sıralayarak asgari ücretin 2800 TL olması gerektiğini söyledi.

İzel Sezer / @izelsezer

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) İstanbul "Yaşanabilir ücret, yaşanabilir memleket" başlığıyla İstanbul Çalışma Ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü önünde bir basın açıklaması düzenledi.

Türkiye'nin dört bir yanında DİSK bölge ve il temsilcilikleri tarafından 'asgari ücret' gündemiyle düzenlenen basın açıklamalarının İstanbul'daki ayağı İstanbul İŞKUR önünde düzenlendi. Yapılan basın açıklamasına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve birçok DİSK üyesi katılırken polis ise İŞKUR önüne etten duvar örerek sokağı yaya geçişine kapattı.

'İNSANCA ÇALIŞMAYA DAYALI BİR BÜYÜME MÜMKÜN VE ZORUNLUDUR'

Basın açıklamasında söz alan Çerkezoğlu, asgari ücretin ülkemizde çalışanların tamamını ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayarak "Kapitalizm her krizinin faturasını işçilere keserek, sermayeyi kurtarmaya yönelik neoliberal politikalarla işçilere ve memlekete zarar vermiştir. Ücret artışına, insanca çalışmaya ve insanca yaşamaya dayalı bir büyüme mümkündür ve zorunludur. 2019 asgari ücreti belirlenirken temel yaklaşım bu olmalıdır" dedi.

DİSK'İN TALEPLERİ

Yaşanabilir bir memleket ve ücret için DİSK'in taleplerine değinen Çerkezoğlu, bu talepleri şu şekilde sıraladı:

- Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır.

- İşçi ve memurlar için tek asgari ücret hesaplanmalıdır.

- Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır.

- Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır.

- İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi demokratik değildir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusal ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır.

- Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması, milli gelir artışından yararlanması, geçim ücreti olabilmesi, asgari ücrette yaşanan kayıpların giderilmesi, işçilerin krize karşı korunması için asgari ücret net 2800 TL olmalıdır.