DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Aşıda işçiler öncelikli olmalı

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan: Aşıda işçiler öncelikli olmalı

Aslan, aşıda patentin kaldırılması, yeterli aşının hızla temin edilmesi, işçi ve emekçilerin ücretsiz olarak aşılanması ve göçmen işçilerin aşılanma konusunda yok sayılmaması gerektiğini söyledi.

İleri Haber

DİSK Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, aşıda işçilere öncelik verilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Kârlarına kâr katan patronlar aşı olma konusunda da sınıfsal avantajlarını kullanmaktan geri durmadılar. Oysa ki öncelikli olması gereken işçilerdir, özellikle temel ihtiyaçların üretiminde çalışan gıda sektöründe çalışan işçiler” dedi.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında aşılama aşamasına geçilirken, Türkiye aşıların tedariki, uygulanması ve öncelikli gruplarla ilgili tartışmalar da sürüyor.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası (Gıda-İş) Genel Başkanı Seyit Aslan aşıda patentin kaldırılması, yeterli aşının hızla temin edilmesi, işçi ve emekçilerin ücretsiz olarak aşılanması ve göçmen işçilerin aşılanma konusunda yok sayılmaması gerektiğini söyledi.

“Pandemi süresince hiç durmadan üretim yapan fabrikalarda, işletmelerde çalışan işçiler aşılanma sırasında öncelikli olmalıdır” diyen Aslan, ilk vakanın görüldüğü 11 Mart 2020 tarihinden bugüne aralıksız çalışan, çarkları ölüm ve hastalık riskine rağmen döndüren işçilerin patronların karlarını arttırmasına rağmen aşı listesinde sıraya bile giremediğini vurguladı.

‘PATRONLAR KARLARINI ARTIRDI, İŞÇİLER VİRÜSE YAKALANDI’

“Geçtiğimiz yılı pandemiye rağmen kazançla kapatan sermayedarlar önceki yıllara oranla kârlarını 3-4 katı arttırmış durumda. Ancak aynı patronların işçileri için böyle bir durum söz konusu değil. İşçilerin emekçilerin büyük çoğunluğu tezgah başında Covid-19’ a yakalandı. Yine işçilerin önemli bir kısmı hayatını kaybetti veya aile bireylerine virüsü taşıdı” diyen Aslan, çarklar aralıksız dönmeye devam ettiği sürece virüsün işçiler arasındaki yayılımının hız kesmeyeceğini belirtti.

‘İŞÇİLER ÖNCELİKLİ OLMALI’

Aslan, şunları söyledi:

"Kârlarına kâr katan patronlar aşı olma konusunda da sınıfsal avantajlarını kullanmaktan geri durmadılar. Oysa ki öncelikli olması gereken işçilerdir, özellikle temel ihtiyaçların üretiminde çalışan gıda sektöründe çalışan  işçiler. Çünkü her gün evlerinden fabrikalara giderken veya evlerine dönerken virüse yakalanma ve virüsü bulaştırma riski altındalar. Yaş sıralamasına bakılmaksızın işçiler bu konuda öncelikli olmalı!

Başta gıda işçileri olmak üzere tüm işçiler ücretsiz ve öncelikli aşı olmalıdır!

Aynı zamanda Türkiye işçi sınıfına önemli oranda katılım sağlayan göçmen işçiler aşılama sayımında yok sayılmamalı, bu hesaplara dahil edilmelidir!"