DİSK GIDA-İŞ: ÇAYKUR'da sürgünler son bulsun, işçiler kadroya alınsın

DİSK GIDA-İŞ: ÇAYKUR'da sürgünler son bulsun, işçiler kadroya alınsın

ÇAYKUR 2021 yılı çay alımı sorunlarla başlamış, taban ücretinin düşük olması ve kota üreticileri fazlasıyla mağdur etmişti. ÇAYKUR sadece üreticileri değil, mevsimlik çalışan işçiler başta olmak üzere kadrolu işçileri de birçok sorunla karşı karşıya bırakıyor

İleri Haber

GIDA-İŞ Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan, ÇAYKUR’a zaman kaybetmeden işçilerin kadroya alınması, gerekli kadro istihdamının karşılanması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, angaryanın ortadan kaldırılması, sürgünlere son verilmesi, son on yıldaki ücret kayıplarının giderilmesi çağrısında bulundu. Aslan, “ÇAYKUR işçilerini talepler etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün (ÇAYKUR) 2021 yılı çay alımı sorunlarla başlamış, taban ücretinin düşük olması ve kota üreticileri fazlasıyla mağdur etmişti. ÇAYKUR sadece üreticileri değil, mevsimlik çalışan işçiler başta olmak üzere kadrolu işçileri de birçok sorunla karşı karşıya bırakıyor

Konuya ilişkin bir açıklama yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Türkiye Gıda Sanayii İşçileri Sendikası (GIDA-İŞ) Genel Başkanı Seyit Aslan, 10 bine yakın mevsimlik işçinin kadro talebinin karşılanmadığını söyledi.  

“Ama ÇAYKUR yüz milyonlarca lira zarar ettiriliyor, hesap soran olmuyor. ÇAYKUR’da kadrolu işçilerin yetersiz olduğu yıllarca bilinmesine rağmen, kadrolu işçi alma konusunda adımlar atılmıyor. ÇAYKUR ihtiyaç duyduğu ve ihtiyaç olan işçi alımlarını yapmadığı için fabrikalarda çalışan işçiler adeta joker olarak her yerde çalıştırılıyorlar” diyen Aslan, her yıl çay sezonu açılıp üretim başladığında, işçilerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına, bir de sürgün eklendiğini, çay paketleme fabrikası ve bazı teknik alanlarda yeterli kadro olmadığı için, şimdi de fabrikalarda işçilerin bazı fabrikalara sürgün edileceği endişesi taşıdığını belirtti.

‘SÜRGÜN KABUL EDİLEMEZ’

Görevlendirme adı altında yapılmak istenen sürgünlerin kabul edilemeyeceğini sözlerine ekleyen Aslan, şunları söyledi:

Kemalpaşa’dan, Hopa’dan, Fındıklı’dan, Pazar’dan, Çayeli’nden, İkizdere’den, Rize merkezden ve daha birçok yerden paketlemeye görevlendirme açıkça sürgündür. İşçilerin günlük mesailerinin dışında, mesai saati kadar zamanı yollarda geçirmesi demektir. Kemalpaşa’da çalışan bir işçinin paketlemeye gidiş gelişi yaklaşık 300 km yol demektir. Sadece uzun yolun kendisi işçinin çalışma ve yaşama koşullarını fazlasıyla etkileyecek, yaşamını zora sokacaktır. İşçinin ailesinden ve sosyal hayatından kopmasına neden olacaktır.

KALICI ÇÖZÜM İÇİN 6 TALEP

ÇAYKUR yöneticileri ve iktidar sorunlara geçici çözümler önermek yerine, kalıcı çözümler bulmak ve uygulamak zorundadır. Bunun için kurulacak bağımsız bir komisyonla ne kadar işçi ihtiyacı olduğu tespit edilerek, zaman kaybetmeden işçilerin kadroya alınması ve gerekli kadro istihdamının karşılanması gerekir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, angaryanın ortadan kaldırılması, sürgünlere son verilmesi, son on yıldaki ücret kayıplarının karşılanması gerekiyor.

ÇAYKUR işçilerini talepler etrafında örgütlenmeye ve mücadeleye çağırıyoruz. Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin mücadelesi içinde olacağız ve taleplerinin karşılanması için mücadeleyi birlikte örgütleyeceğiz!