Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD ve BM'ye 'Boğaziçi' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD ve BM'ye 'Boğaziçi' tepkisi

Dışişleri Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi'ndeki kayyum rektör atamasının ardından yapılan eylemlere saldırıyı kınayan ABD ve BM'ye "Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir" diyerek tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin (BMCHR) Boğaziçi Üniversitesi'ndeki kayyum rektör atamasına ve hukuksuz tutuklamalara karşı yapılan eylemlere ilişkin açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir" denildi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olaylara ilişkin yaptığı açıklamada “Öğrencilerin ve göstericilerin gözaltına alınmasından endişe duyuyoruz. Cinsel azınlıklara karşı nefret söylemini şiddetle kınıyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

BMCHR ise Boğaziçi Üniversitesi'ndeki Melih Bulu protestoları sırasında gözaltına alınan öğrencilerin serbest bırakılması için şu ifadelerle çağrı yapmıştı

''Barışçıl gösterilere katıldığı için gözaltına alınan öğrencilerin ve protestocuların derhal serbest bırakılması ve polisin orantısız güç kullanımına son vermesi çağrısında bulunuyoruz. Yetkililerin nefreti ve LGBT bireylere karşı ayrımcılığı teşvik eden homofobik ve transfobik açıklamalarını kınıyoruz.”

'HUKUK DERSİ VERMEYE KALKANLAR AYNAYA BAKSIN'

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, üniversite öğrencileri ''terörle iltisaklı'' olmakla suçlanırken, yapılan eylemler ise ''protesto hakkını aşan ve yasa dışı'' olarak nitelendirildi.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Üniversite dışından ve terör örgütü iltisaklı çevrelerin olaylara sızma ve kışkırtma girişimleri tespit edilmiş olup, protesto hakkını aşan bu yasadışı eylemlere karşı kanunlarımız çerçevesinde gerekli ve orantılı önlemler alınmaktadır. Yasadışı yollara tevessül eden grupları kışkırtıcı ve illegal eylemleri teşvik edici bir dil kullanmama konusunda söz konusu çevreleri uyarıyoruz. Yakın dönemde de 'gelişmiş' demokrasi olarak adlandırılan pek çok ülkede yönetimler aleyhine en küçük bir itiraza karşı dahi masum ve sivil vatandaşlara karşı güvenlik güçlerinin orantısız şiddet görüntüleri halen hafızalardadır. Hal böyleyken, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan olayları ve Türkiye’nin bu olaylarla hukuk çerçevesinde yürüttüğü mücadeleyi görmezden gelerek ülkemize demokrasi ve hukuk dersi vermeye kalkanlara aynaya bakmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’nin içişlerine müdahale etmeye kalkışmak kimsenin haddi değildir. Türkiye, Anayasa’da güvence altına alınan temel hak ve özgürlükleri koruma konusundaki iradesini gerçekleştirmekte olduğu reform adımlarıyla göstermekte olup, bununla birlikte terör örgütleri ve terörle iltisaklı çevrelerin bu alanlardaki istismarına karşı mücadelesini sürdürmekte de kararlıdır."