Dışişleri Bakanlığı tarihi lise binasına göz koydu!

Dışişleri Bakanlığı tarihi lise binasına göz koydu!

Antalya'nın tarihi binalarından biri olan Antalya Lisesi idare binası, restorasyonunun üzerinden 6 ay geçmesine rağmen okula teslim edilmedi. Dışişleri Bakanlığı yetkililerince inceleme yapılan binanın, konsolosluk yapılacağı iddia ediliyor.

Tugay Candan - @TugayCandann

Mail: [email protected]     

Antalya’nın en eski eğitim-öğretim kurumu olan Antalya Lisesi’nin idare binasıyla ilgili bir iddia ortaya atıldı. 6 ay önce restorasyonu tamamlanan binanın, Dışişleri Bakanlığı tarafından istendiği hatta bakanlık yetkililerince de yerinde inceleme yapıldığı öğrenildi.

Antalya’nın en eski eğitim-öğretim kurumu olan Antalya Lisesi’nin hemen girişindeki idare binası lise müzesi olarak tadil edilmek üzere Antalya Valiliği tarafından restore edildi.

Restorasyonu altı ay önce tamamlanan binanın Antalya Lisesi'ne iadesi henüz yapılmazken, alınan bilgiye göre de binanın konsolosluk yapılmak üzere Dışişleri Bakanlığı tarafından istendiği hatta bakanlık yetkililerince de yerinde inceleme yapıldığı öğrenildi.

Yenikapı Atatürk Caddesi üzerinde 1964 yılına dek Antalya’nın tek ortaöğretim kurumu olan, 1889 ve 1891 yıllarında inşa edilen binalarında 1898 tarihinden bu yana çok sayıda mezun veren liseyle ilgili konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, tarihi değeri kadar manevi değeri de yüksek olan söz konusu binanın, mezunları ve Antalyalılar için öneminin çok büyük olduğunu belirtti.

BAKAN SELÇUK'A İKİ SORU

“Antalya’nın simgesi olan bu tarihi binaya sahip çıkılması adına daha fazla geciktirilmeden okul idaresine teslimi gerekmektedir” diyen Arı, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

- Antalya Lisesine ait diğer binaların da yer aldığı aynı alan içinde bulunmasıyla okulun ayrılmaz birer parçası olan ve birlikte anılan söz konusu tarihi binanın Dışişleri Bakanlığınca veya başka bakanlıklarca istendiği bilgisi doğru mudur?

- Şayet doğru ise, tarihi ile Antalya Lisesine mal olmuş bir binanın bir başka kuruma devrine yönelik taleplere izin verilmemesi ve vakit kaybetmeden bir an önce hak sahibi olan Antalya Lisesine iade edilmesine dair ne gibi önlemler almayı düşünmektesiniz?

MEZUNLARDAN TEPKİ

Okulun mezunları da düzenledikleri imza kampanyasıyla duruma tepki gösterdi. Change.org üzerinden yapılan kampanyada, konuya ilişkin mezunların açıklaması şöyle: 

Yenikapı Atatürk Caddesi üzerindeki,1964 yılına dek Antalya ‘nın tek ortaöğretim kurumu olan şehrimizin en köklü eğitim kurumlarından olan mezun olduğumuz okulumuz Antalya Lisesi, 1889 ve 1891 yıllarında inşa edilen binalarında 1898 tarihinden bu yana çok sayıda mezun vermiştir. Pek çok bürokrat, iş adamı, bilim insanı, hekim, avukat, öğretmen, siyasetçi, her meslekten birbirinden değerli bireyler ülkemize hizmet ederek değerler kazandırmıştır . 

1889 yılında yapılmış restorasyonu tamamlanmış,tarihi değeri kadar manevi değeri yüksek binamızın , biz mezunları ve Antalyalılar için önemi çok büyüktür. 

Havasını soluduğumuz, sıralarında yüzlerce anımız olan bu iki tarihi mirasımız şehrimizin simgesi olan restore edilen binamızın daha fazla geciktirilmeden okul idaresine teslimini bekliyoruz.

 

DAHA FAZLA