Dışişleri Bakanlığı 9 fahri konsolosun görevine son verdi

Dışişleri Bakanlığı 9 fahri konsolosun görevine son verdi

Dışişleri Bakanlığı, Belçika, Avusturya, İsveç ve Birleşik Krallık'ta çalışanların da aralarında bulunduğu dokuz fahri konsolosluk görevine, bazı ülkelerin görevlerinde kalmaları yönündeki taleplerine rağmen son verdi.

Dışişleri Bakanlığı karara ilişkin bir gerekçe sunmazken, Al-Monitor'a konuşan fahri konsoloslar, en az yarısının görevine son verilme gerekçesinin Türk hükümetine ve politikalarına yönelik eleştirileri olduğunu düşündüklerini aktardı.

İsmini vermek istemeyen bir AB ülkesinin eski konsolosu, görevine "hükümeti eleştiren sosyal medya paylaşımları" nedeniyle son verildiğini belirtti. Eski konsolos, "En azından bazı temsilciliklerin Dışişleri Bakanlığı'ndan pozisyonlarının yeniden gözden geçirilmesini talep ettiğini biliyorum, ancak kati şekilde reddedildiler." dedi.

Genellikle beş yıllık bir süre için sözleşmeli olan fahri konsoloslar, temsil ettikleri ülke tarafından seçilir, ancak görevlerine başlamak ve devam etmek için ev sahibi ülkenin Dışişleri Bakanlığı'nın onayına ihtiyaç duyarlar.

İsveç'in Antalya Fahri Konsolosu Sağır, 2025'e kadar görev süresi bulunduğunu ve görevden alınmasıyla ilgili hiçbir gerekçe sunulmadığını söyledi.

DW Türkçe'nin haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü'nün 12 Ekim 2021 tarihli kararıyla görevine son verilen dokuz fahri konsolosun isimleri ve ülkeleri şöyle:

İsveç'in Antalya Fahri Konsolosu Nil Sağır,

İngiltere'nin Bodrum Fahri Konsolosu Neşe Çoşkunsu,

Belçika'nın İzmir Fahri Konsolosu Nezih Öztüre,

Avusturya'nın İzmir Fahri Konsolosu Mustafa Ülkü Caner,

Romanya'nın İskenderun Fahri Konsolosu Faruk Rende,

Etiyopya'nın Konya Fahri Konsolosu Servet Mehmet Hekimoğlu,

Dominika Milletler Topluluğu'nun İstanbul Fahri Konsolosu Emir Uyar,

Belize'nin İstanbul Fahri Konsolosu Mustafa Çıkrıkçıoğlu,

Litvanya'nın Nevşehir Fahri Konsolosu Yakup Dinler.

2025 yılına kadar görev süresi bulunan fahri konsolosların görevden alınma gerekçeleri hakkında bir açıklamada bulunmayan Dışişleri Bakanlığı, dokuz fahri konsolusun kimlik kartlarını da iptal etti.

İsveç'in İstanbul Başkonsolosluğu, Antalya'daki İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır'ın görevinden alınması üzerine vatandaşlarına yönelik yaptığı açıklamada şöyle dedi:

"Antalya'daki İsveç Fahri Konsolosluğu'nun şu an için konsolosluk hizmeti veremeyeceğini bildirmek zorunda kaldığımız için üzgünüz. Antalya'daki konsolosluk faaliyetlerimize geçici olarak devam edemememiz, İsveç'i uzun yıllar temsil eden ve görev süresini 2025'e uzattığımız mevcut fahri konsolos Nil Sağır'ın görev süresinin sona ermesini Türk makamlarının talep etmesinden kaynaklanmaktadır."

İsveç tarafından bu göreve 2008'de atanan Antalya İsveç Fahri Konsolosu Nil Sağır da Türkiye tarafından görevinin sona erdirilmesi üzerine bir veda mektubu yayımladı.

İsveç tarafından "Kutup Yıldızı Nişanı" da verilen Sağır, İsveç Dışişleri Bakanlığı'nın görev süresini 2025 yılına kadar uzattığını, Türk yetkililerin de 2023 yılına kadar geçerli kimlik kartını yakın bir zamanda hazırladıklarını anımsattı.

Sağır, "Ancak Türk Dışişleri tarafından ani alınan ve herhangi bir gerekçi gösterilmeyen karar ile fahri konsolosluk görevime tek taraflı olarak son verilmiştir" dedi.

İsveç Dışişleri'nin Türkiye tarafının aldığı bu kararın geri alınması için çaba gösterdiğini ifade eden Sağır, "Ancak her birinizin de bildiği gibi siyasi ve politik bu ortamda ne yazık ki olumlu bir sonuç çıkmamıştır" ifadesini kullandı.

Sağır, İsveç Fahri Konsolosu olmanın kendisi için onur olduğunu da belirterek "Bu onurlu görevden ayrılırken elbette şimdiye kadar savunduğum adalet, insan hakları, adil paylaşım ve pek çok konuda çalışmalarıma bir avukat olarak devam edeceğim. Adaletli ve insan haklarının korunduğu bir Türkiye ideali için hiçbir zaman susmadım bundan sonra da susmayacağım" dedi.