Diş hekimlerinden katledilen Şeyma Biran için eylem

Diş hekimlerinden katledilen Şeyma Biran için eylem

İstanbul Diş Hekimleri Odası, kliniğinde uğradığı saldırı sonucu yaşamını yitiren Şeyma Biran için eylem düzenledi.

İleri Haber

İstanbul Kadıköy’de bulunan kliniğinde uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybeden diş hekimi Şeyma Biran için İstanbul Diş Hekimleri Odası, Biran’ın kliniğinin önünde basın açıklaması düzenledi.

Türk Diş Hekimleri Birliği, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Eczacı Odası ve İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanlarının katıldığı açıklamada, iktidara kadın cinayetlerine karşı etkili önlem alınması çağrısı yapıldı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Diş Hekimi Şeyma Biran, muayenehanesinde hunharca katledildi. Acımız büyük. Öncelikle katil ya da katillerin bir an önce yakalanıp adalete teslim edilmesini ve gereken cezaları almalarını ümit ediyoruz.

Ülkemizde giderek artan gerek hekime şiddet gerekse kadınlara şiddet olayları bizleri derin bir endişe ve üzüntüye boğmaktadır.

Her kadın cinayeti ya da şiddet vakasından sonra toplum olarak meseleye birkaç gün duyarlılık gösterip sonrasında unutarak yaşamaya devam ettiğimizi sanıyoruz. Ama her birimiz her şiddet, cinayet ve istismar vakasında örseleniyor toplumsal travma altında bu şiddetten nasipleniyoruz.

Kadın cinayetleri bireysel değil aslında toplumsal bir sorundur. 

Devletimizi taahhüt ettiği görevleri yerine getirmeye çağırıyoruz…

Burada yaşanan şiddetin meslek grubumuzu ilgilendiren boyutu çok önemli.

Yıllardır devlet hastanelerinde süregelen hekimlere uygulanan şiddet sorununun, biz diş hekimlerinin yoğunlukla tek başına ya da daha az sayıda yardımcı ile çalıştığı muayenehanelere sıçradığını görmek çok üzücü ve korkutucu.

Hasta olana, ağrısı- şifa ihtiyacı olana yardım için çaba sarf edene, sizi iyileştirmek için orada bulunan ellere saldırmak neden, niye?

Artan şiddet olayları sonucunda gittikçe fazla sayıda doktor ve diş hekimi devlet hastanelerinden istifa etmekte, kazanılmış değerlerimiz ülkemizi terk etmekte ve insanla birebir karşı karşıya gelen hekimlik dalları gittikçe daha az tercih edilmektedir. Bu vahim durumun sonuçlarını ileride hep birlikte yaşayacağız.

Bazen çözüm kolaydır ancak nedense uygulamaya geçmek zaman alır. Şiddet uygulayanlara karşı yaptırımlar artırılmalı, etkili ve caydırıcı yasalar çıkarılmalıdır.

Camiamızı derinden sarsan, insan hayatına kastedilerek ortaya konan, hastalarının sağlığı için canla başla görev yapan meslektaşımıza yapılan bu korkunç şiddeti lanetliyoruz.

Sevgi, merhamet, hoşgörü ve sabır ile yapılan bu meslekte böylesi kahreden olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz.

 

DAHA FAZLA