Direnişteki Makro Market işçileri eylemlerine devam ediyor

Direnişteki Makro Market işçileri eylemlerine devam ediyor

Ekim ayında kapanan Makro Market mağazalarında çalışan işçilerin yasal kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmemesi üzerine, Nakliyat-İş öncülüğünde Makro işçileri haklarını almak için birçok ilde eylemliliklerini sürdürüyor.

Foto: Evrensel 

Türkiye’nin en büyük perakende market zincirlerinden Makro Market, geçtiğimiz ekim ayında konkordato talebinde bulunarak bünyesinde 6500 işçinin çalıştığı birçok ilde bulunan mağazalarının tamamına yakınını kapattı. Kapanan mağazalarda çalışan binlerce işçinin yasal kıdem ve ihbar tazminatları ödenmedi. Ödenmeyen tazminatları ve hakları için Nakliyat-İş öncülüğünde eylemliliklerine devam eden Makro işçileri en son Ankara’da bir basın açıklaması düzenledi.

Bugün Ankara’da yapılan basın açıklamasına Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da katıldı. Makro işçileri pankart, döviz ve flamalarla Kızılay’da İzmir 2. Caddede bir araya geldiler.

‘İŞÇİLER İŞSİZLİK-PAHALILIK CEHENNEMİNE ATILMIŞTIR’

Tazminat hakları için basın açıklaması düzenleyen işçiler adına konuşan Funda Dilar, “Türkiye’nin en büyük yerli perakende market zincirlerinden olan ve 256 mağazada 6 bin 500 işçinin çalıştığı Makro Marketler, konkordato ilan etmiş, bu süreçte mağazaların tamamına yakını kapanmış ve işçiler, işsizlik-pahalılık cehennemine atılmıştır” dedi.

Tazminat hakları için Türkiye’nin çeşitli illerinde kitlesel eylemler yapıldığını ifade eden Dilar, yapılan toplantılarda alınan kararlar ile Makro Market’e ait gayrimenkullerin satılması ve elde edilen gelirlerle işçilerin alacaklarının ödenmesi kararını takip edeceklerini söyledi. Merkezi ve etkili eylemlerin de yapılması kararının alındığını belirten Dilar, "Makro işçileri onurlarına, ekmeklerine, geleceklerine ve haklarına sahip çıkmaya kararlıdır. Tazminatlar ödeninceye kadar eylemlere, mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

‘EKMEK KAVGAMIZ DEVAM EDECEK’

Yapılan basın açıklamasında konuşan Nakliyat-İş Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu, "Konkordato sürecinin perakende tekelleri, tedarikçi işletmeler ve bankaların kıskacıyla konkordato süreci hala devam etmektedir. Makro Market işçileri kendisini yok sayan bu sürece karşı isyan etti. Binlerce işçinin ekmeğini, alın terini, yasal tazminatlarını yok sayan konkordato sürecinde bundan sonra işçiler de var" şeklinde konuştu.

Toplam Makro Market borcunun 900 milyon civarında olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, “Yıllarca işçiler asgari ücretin biraz üstünde kölelik koşullarında çalıştı. Bu borcun içerisinde işçilerin alacağı % 5. İşçilerin alacağı olan 45 milyonluk kıdem tazminatına bundan sonra yağma yok. Makro Market işçilerinin tazminat hakları gasp edilemez. Ekmek kavgamız devam edecektir” dedi.