Dior'daki usulsüzlüğü ortaya çıkarttığı için atılan işçi işe iade davasını kazandı

Dior'daki usulsüzlüğü ortaya çıkarttığı için atılan işçi işe iade davasını kazandı

Christian Dior’da stok sorumlusu olarak çalışan işçi, çalıştığı süreçte şubede yapılan usulsüzlükleri tespit edip firmanın sorumlu birim ve yöneticilerine bilgi verdiği için hukuksuz şekilde işten atılmıştı. İşçinin firmaya açtığı ve ilk duruşmada kazandığı işe iade davası İstinaf Mahkemesi tarafından sonuca bağlandı.

İzel Sezer / @izelsezer

Dünyaca ünlü moda firması olan Christian Dior’un Zorlu Alışveriş Merkezi’ndeki şubesinde stok sorumlusu olarak çalışan Yakup Karaarslan isimli işçi, çalıştığı süreçte şubede yapılan usulsüzlükleri tespit edip firmanın sorumlu birim ve yöneticilerine bilgi verdiği için hukuksuz şekilde işten atılmıştı. Karaarslan'ın firmaya açtığı ve ilk duruşmada kazandığı işe iade davası İstinaf Mahkemesi tarafından sonuca bağlandı.

Christian Dior’un Zorlu Alışveriş Merkezi’ndeki şubesinde 2013 ve Aralık 2017 arasında stok sorumlusu olarak çalışan işçi Yakup Karaarslan, işyerindeki usulsüzlükleri tespit ederek şikayetlerde bulundu. İncelemeler sonucunda usulsüzlük tespiti yapılan denetim yöneticisi işten çıkarılırken, usulsüzlüğün mağaza yöneticisi tarafından devam ettirildiğini söyleyen Karaarslan, usulsüzlüğü yeniden şikayet etti. Bu nedenle kendisine mobbing uygulanan işçi, baskı sürecinde psikolojisi bozulduğu için tedavi gördü. Ardından hedef haline gelen Karaarslan, 15 Aralık 2017’de gerekçesiz işten çıkarıldı. Hakkını aramak isteyen işçi, işe iade davası açtı.

USULSÜZLÜKLER TESPİT EDİLDİ

Usulsüzlükle ilgili çalışan şikayetlerinin sürmesi üzerine Beymen İç Soruşturmacısı'nın konuyu araştırdığı, söz konusu departmandan sorumlu olan kişi ve Dior Finans Müdürü P.A. tarafından inceleme başlatıldığı belirtildi. Bunun üzerine 27 Kasım 2016’da Zorlu Dior Butik’te yapılan baskın stok sayımı sonucu incelemelerde, hem denetimci pozisyonundaki Y.G. hem de Butik Yöneticisi A.E.A. tarafından yapılan usulsüzlükler tespit edildi.

İSTİNAF MAHKEMESİ DE İŞE İADE KARARINI ONADI

İşçiyi haklı bulan mahkeme, işçinin taleplerini kabul ederek ilk duruşmada kararını açıklayarak işçiyi işe iade etti. İstinaf Mahkemesi ise, "İlk derece mahkemesi kararı usul ve yasaya ve dosya içeriğine uygundur, aksine itirazların hiçbirisi yerinde görülmemiştir" diyerek, işçinin işe iade kararını onadı.

İleri Haber'e konuşan işçi Yakup Karaarslan, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. Maddesi'ni hatırlatarak "İlgili kanun maddesine bağlı olarak itiraz eden Christian Dior firmasının avukatları, firmada otuz kişinin altında çalışan olduğunu belirterek ilk duruşmada davanın iptalini talep etti fakat hem işe alımımda hem de iç işleyişte Beymen adlı firma ile gizli bir finans ortaklığı olduğu ispatlandı, çalışan sayısı ise 30'un üzerine çıkarıldı" dedi.

'DAVADA BİZİ ZORLAYAN 18. MADDE'YDİ'

"Açtığım bu davada beni ve avukatımı zorlayan süreç kanundaki bu madde olmuştur" diyen Karaarslan, "Hâlbuki ilgili usülsüzlüklere dair birçok belge ve yazışmalar vardı. Dior'un avukatları 18. Madde'ye sırtlarını dayayarak itiraz ettiler. Ancak mahkemeye sunduğumuz ve özellikle Beymen İç Soruşturmacısı ile usülsüzleklere dair olan yazışmaları ve tespit belgelerini iletmiştik" şeklinde konuştu.

'İŞTEN ÇIKARILDIKTAN SONRA DIOR, BEYMEN'LE OLAN BAĞLARINI KOPARDI'

İşten çıkarılmadan önce Dior Butik yöneticisi tarafından hakkında firmanın üst yönetimine şikayette bulunduğunu söyleyen ve bu sebeple Beymen İnsan Kaynakları tarafından sorguya alındığını söyleyen Karaarslan, "İşte Dior'un avukatlarının yapmış olduğu hata, Beymen tarafından yapılan o sorguyu mahkemeye sunmuş olmasıdır. Bunlara bağlı olarak 18. Maddeyi aştık ve davayı kazandık. İşten çıkarıldıktan sonra Christian Dior, Beymen ile olan bağlarını tamamen kopardı" ifadelerini kullandı.

'SIRTLARINI BU MADDEYE DAYIYORLAR'

"Bundan sonra bu firma içerisinde çalışmaya devam eden ve haksızlığa uğrayan herhangi bir çalışan, 18. Madde'den ötürü yerden göğe kadar haklı olsa bile hakkını koruyamayacaktır" diyen Yakup Karaarslan, sözlerini "Benzer firmalar ve ofis hizmet şirketleri de bu maddeye sırtlarını dayayarak işçilerine her türlü haksızlığı ve mobbingi yapmaya devam ediyorlar" diyerek sonlandırdı.

4857 SAYILI İŞ KANUNU'NUN 18. MADDESİ'NİN KAPSAMI NEDİR?

4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. Maddesi'ne göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.