Dink cinayeti davasında ara karar

Dink cinayeti davasında ara karar

Üzerinden neredeyse 11 yıl geçmesine rağmen, sorumluları hala cezalandırılmayan Hrant Dink cinayetine ilişkin devam eden davada tahliyeler sürüyor.

Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, jandarma ve eski emniyet görevlilerin de aralarında bulunduğu 7’si tutuklu, 10’u firari 85 sanığın yargılandığı Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasında ara karar verildi. Mahkeme heyeti meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ile astsubay Yavuz Karakaya’nın tahliyesine karar verdi.

Cumhuriyet'ten Seyhan Avşar'ın aktardığına göre, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuklu sanıklar eski emniyet müdürleri Ali Fuat Yılmazer ile Ramazan Akyürek, eski jandarma istihbarat görevlisi Muharrem Demirkale ve meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Duruşmada, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz’ün aralarında bulunduğu 4 tutuksuz sanık ve taraf avukatları hazır bulundu.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Celepoğlu ve Karakaya’nın tahliyesine karar verirken, dönemin MİT İstanbul Bölge Başkanı Ahmet Köksoy’un tanık olarak dinlenmesi talebini ise reddetti. Heyet ayrıca, dönemin Akbank Pangaltı Şube Müdürü Hamza Bülent İlkehan, dönemin İstanbul TEM Şube Müdür Yardımcısı Celal Sel, dönemin İstanbul TEM Şube Müdürlüğünde çalışan komiser yardımcısı Cem Akar’ın dinlenmesine karar verdi.

İDDİANAMEDE NELER VAR?

Hazırlanan 168 sayfalık iddianamede, Ramazan Akyürek ile Coşgun Çakar hakkında "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından da 23 yıldan 44'er yıla kadar hapis cezası talep edildi.

Sanıklardan Ali Fuat Yılmazer hakkında "tasarlayarak kasten öldürmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı örgüt kurma, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından 19 yıldan 32 yıla kadar hapis cezası istendi. Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç ve eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi ve görevi kötüye kullanma" suçlarından 15 yıl 6'şar aydan 22'şer yıla kadar hapis cezası istendi.

Dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve eski İstihbarat Daire Başkanı Sabri Uzun hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan 6 aydan 2'şer yıla kadar hapisle cezası istendi. Dönemin Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay ve eski Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarattan Sorumlu Müdür Yardımcısı Hasan Durmuşoğlu hakkında "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, görevi kötüye kullanma ve resmi belgeyi yok etme" suçlarından 18 yıl 6'şar aydan 29 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.

Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığında görevli komiser Yılmaz Angın, İstihbarat Daire Başkanlığı C Büro Şube Müdür Yardımcılığı görevini yürüten Tamer Bülent Demirel ve Osman Gülbel, Trabzon'da polis memurluğu yapan Muhittin Zenit, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, komiser yardımcısı Özkan Mumcu, Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı görevini yürüten Ercan Demir ve Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü yapan Faruk Sarı hakkında, "tasarlayarak kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi, bu sanıklar hakkında ayrıca "silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından çeşitli hapis cezaları istendi.

Dönemin İstihbarat Daire Başkanlığında görevli Şube Müdürü Yunus Yazar, eski İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Ali Poyraz, o dönem komiser olan Hamdi Egbatan, Mehmet Akif Yılmaz, Serkan Şahan, Ömer Faruk Kartın, polis memuru Mehmet Uçar ve dönemin mülkiye müfettişi Şükrü Yıldız hakkında da "silahlı örgüte üye olmak, resmi belgede sahtecilik, resmi belgeyi yok etme ve görevi kötüye kullanma" suçlarından çeşitli hapis cezaları istendi.

DAVALAR BİRLEŞTİRİLDİ

İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden ana dava ile 26 kamu görevlisi hakkındaki yeni dava Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından verilen kararla 26 Ocak 2016'da birleştirildi.

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin açılan dava haricinde yürütülen soruşturmada Fethullah Gülen bir numaralı şüpheli, eski savcı Zekeriya Öz, kapatılan Zaman Gazetesi müdürü Ekrem Dumanlı'nın da aralarında bulunduğu 51 kişi şüpheli olarak yer aldı. 2017'nin Nisan ayında tamamlanan iddianamede, Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, kapatılan Zaman gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, meslekten ihraç edilen Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Trabzon Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız, İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi yüzbaşı Muharrem Demirkale'nin de aralarında bulunduğu 51 isim yer aldı. İddianamede, Fethullah Gülen hakkında "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya veya bu düzen yerine başka bir düzen getirmeye veya bu düzenin fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "kasten öldürme suçuna iştirak" suçundan müebbet, "silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek" suçundan da 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası istendi.

2 Haziran 2017'de Fethullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler ve jandarma görevlilerinin de aralarında bulunduğu 50 sanık hakkında açılan yeni davanın da,  aralarında Ogün Samast, Erhan Tuncel, eski emniyet müdürleri Ramazan Akyürek, Ali Fuat Yılmazer, Coşkun Çakar'ın da bulunduğu ana dava ile birleştirilmesine karar verildi.