Dicle Üniversitesi'nde iki öğrenci ihmaller sonucu yandı

Dicle Üniversitesi'nde iki öğrenci ihmaller sonucu yandı

Dicle Üniversitesi'nin Diş Protez Teknolojisi Bölümü’nde ispirto ile çalışan iki öğrencinin ihmaller sonucu yandığı ortaya çıktı.

Diyarbakır Dicle Üniversitesi’ne (DÜ) bağlı Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda bulunan Diş Protez Teknolojisi bölümünde okuyan iki öğrencinin uygulama dersinde ispirtodan dolayı yandığı ortaya çıktı.

Öğrenciler, 5 Kasım günü uygulamalı derslerin görüldüğü 32 kişilik preklinik (klinik öncesi eğitim) sınıfında, öğrencilerden 30’unun ispirtonun ne olduğunu bilmediğini bu yüzden yangının yaşandığını kaydetti. İki öğrencinin 2’nci dereceden yandığı ve şu an Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde tedavi gördükleri belirtildi.

Arkadaşlarının yanmasına tanık olanlar ve güvenlik nedeniyle isimlerini veremeyen öğrenciler olayı JinNews'tan Şehriban Aslan'a anlattı.

'SINIF MEVCUDUNUN İKİ KATI SAYIYLA DERS İŞLİYORUZ'

Öğrenciler, eğitim gördükleri sınıflardan, kliniklerden şikayetçi olduklarını, hijyenik şartlarının çok iyi olmadığını hatta sınıf mevcutlarından iki katı fazla sayıda öğrenciyle ders işlendiğinin aktardı. Sınıf mevcudunun yoğun olmasından dolayı çoğu zaman uygulamalı gördükleri dersi işleyemediklerini söyleyen öğrenciler, bunun da beraberinde büyük kazalara yol açtığını kaydetti. Ayrıca öğrenciler, konu hakkında yetkililerle defalarca görüştüklerini ama herhangi bir sonuç elde edemediklerini belirtti.

'FAKÜLTEDE OLMAMIZA RAĞMEN AMBULANS ÇOK SONRADAN GELDİ'

“Preklinikte ders görüyorduk. Aniden patlama sesi geldi” diyen bir öğrenci, “Arkamıza döndük arkadaşlarımızın yüzünün ateş içinde olduğunu gördük. Söndürmek için su aradık fakat klinikte bulunan yaklaşık 30’a yakın musluktan sadece altısının çeşmesi çalışıyordu. Ancak hangisi çalışıyordu onu da bilmiyorduk. Yangını söndürmek için yangın tüpleri yoktu. Önlüklerimizle yangını söndürmeye çalıştık. Bazı arkadaşlarımızın elleri, saçları yandı. İki arkadaşımızın da yüzü yanmıştı hemen ambulansı aradık ama fakültede olmamıza rağmen ambulans çok sonradan geldi. Arkadaşlarımızı yürüterek tıp fakültesine götürdük ambulans da o zaman gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.  

'32 ÖĞRENCİNİN 30'U İSPİRTONUN NE OLDUĞUNU BİLMİYOR'

Öğrenci ayrıca 32 kişilik bir sınıf mevcudundan 30 kişinin ispirtonun ne olduğunu bilmediğini kaydederken, yetkililerden kimsenin kendilerine kullanım şeklini anlatmadıklarını söyledi. İspirtoyu bilmeyen öğrencilerin yanan ateşi söndürmek için bir kez daha ispirtoyu kullanacaklarını kaydeden öğrenci, birkaç öğrencinin son anda durumu fark ettiklerini ve önlediklerine dikkat çekti.

'DERSİ HOCADAN GÖRMEMİZ GEREKİRKEN ASİSTANDAN GÖRDÜK'

Başka bir tanık olan öğrenci ise şunları kaydetti:

“Ders hocasının dersi anlatması gerekirken biz asistan hocadan dersi gördük. Ben kısa bir süreliğine izin alıp çıktım ardından sınıfa geldiğimde sınıfta seslerin geldiğini, çekişmenin olduğunu gördüm. İçeri girdiğimde arkadaşlarımın yüzünü tanımadım. Çok yaklaştıktan sonra tanıdım. Ambulansı aradık ama ambulans sonradan geldi. Dicle Üniversitesi’ne normal poliklinik girişine arkadaşlarımızı götürdük ama hemen müdahale edilmedi ve acile gitmemiz gerektiğini söylediler. Arkadaşlarımızı acile yürüterek götürdük. Acilde de önce bizden giriş kaydı yapmamızı ardından tedaviyi yapabileceklerini söylediler. Dışarıdan kendi imkânlarımızla ilaçları aldık hastaneye getirdik. Sargı yapıldı ve bize, ‘Dicle Üniversitesinde yanık servisi kapatıldı’ diyerek bizi Diyarbakır Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk etti.”  

'ÇALIŞMA ORTAMIMIZ ÇOK ZOR'

Başka bir öğrenci de, “Burada çalışma ortamımız çok zor. Yetkililerle defalarca konuşmamıza rağmen herhangi bir çözüm getirilmedi. Maksimum 20 kişinin görebileceği ders ortamına 30 kişi olarak giriyoruz. Çok az ders gördüğümüz için birçok arkadaşımız ispirtonun ne olduğunu dahi bilmiyordu ve başımıza bu olay geldi. İlk gün üniversite yetkilileri geldi ama sonra kimse ne yaptığımızı, öğrencilerin nasıl olduğunu dahi sormadı. Kolluk kuvvetlerinin gelip ifade aldığını dahi görmedik. Bize gelindiğini söylediler ama kimsenin geldiğini görmedik” diye vurguladı.
 
'UYGULAMA YAPILMADIĞI İÇİN BU OLAY YAŞANDI'
 
Ders saatlerinin çok dengesiz olduğunu kaydeden ve okulda eğitim gören bir diğer öğrenci de, “Çok küçük bir sınıfa 50 kişi sığdırılıyoruz. Sınıf mevcudu ilk başlarda 100 kişiydi ayrılan ve devamsızlıktan kalanlar olunca 50 kişi kaldık. Yetkililerle defalarca görüştük. Dilekçe yazarsak uzun süreceğini o zamana kadar okulun biteceğini söyleyip bizi vazgeçiriyorlar. Evim burada diye bu okulu tercih ettim ama pişman oldum. Uygulama derslerini dahi düzgün görmüyoruz görsek dahi onlarca kişi var, nasıl uygulama yapılacak. Arkadaşlarımız yandıktan sonra ispirto ocaklarını getirdiler fakat iş işten geçmiş oldu” diyerek tepkisini dile getirdi. 

DAHA FAZLA