Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası: Haklarını arayan işçiler işlerinden atılıyor

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası: Haklarını arayan işçiler işlerinden atılıyor

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası, Nisan ayında yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir rapor yayınladı.

İleri Haber

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilciliği, Nisan ayı işçi hak ihlallerini yayınladı.

Raporda işçilerin haklarının ciddi şekilde gasp edildiği gözlenirken, maaşlarının yatırılmadığı da görülebiliyor.

Rapora göre, Gaziantep'teki tekstil fabrikalarına ilişkin hak ihlalleri şu şekilde: 

MAAŞLAR YATMIYOR

Gaziantep organize sanayi bölgesinde bulunan Giza Carpet’de (Bükücü Tekstil’de) işten çıkarılan bir işçi geçmiş döneme ait zammını alamadığını belirtti.

Gaziantep 5. Organize'de ki Aykar Halı'da maaşların sürekli geciktirildiği, işçiler önceki ayın maaşını bile alamadıklarını, çok mağdur olduklarını söylemektedirler.

Gaziantep 3. organizede Durkar Halı'da maaşların asgari kısmı bankaya yatarken, AGİ ve mesailer ayın 20’sinde elden veriliyor. İşçiler defalarca SGK tarafından denetlemeye gelindiğini ancak bu denetimlerin sonrasında hiçbir şeyin değişmediğinden yakınmaktadır. Yapılan denetimlerin göstermelik olduğu ifade edilmektedir

12 SAAT ÇALIŞIYORLAR, 8 SAAT GÖSTERİLİYOR

Eruslu Sağlık'ta şimdi eski işçilere baskı yapılarak daha az bir tazminatla işten ayrılmaya zorlanmaktadır. İşçiler Eruslu sağlığa da teftiş adı altında denetim yapıldığını, ancak denetime gelenlerin çaylarını içip önceden tembihlenen kişilere sorular sorup gittiklerini dile getirmektedir. İşçiler 12 saat çalışmalarına rağmen 8 saat çalışıyor gösterilmektedir. Ayrıca maaşların hepsi bankaya yatıyormuş gibi gösterilmektedir.

Gaziantep 5. Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Hakpa Tekstil'de işçiler "Bizim durumumuz içler acısı" diye yakınmaktadır. Burada da maaşların hem geç ve hem de bir kısmı elden verilmektedir. İşçi servislerinin sorunlu olduğu, kaçak servis olduğu söylenmektedir. Yine yemeklerin yenilmeyecek kadar kötü olduğundan işçiler yakınmaktadır. Su içecek bir dolap bile olmadığından şikâyet eden işçiler tuvaletin lavabosunda su içiyoruz diyorlar.İşçiler şikâyetlerini firma yetkililerine ilettiklerinde kendilerine işinize gelmiyorsa kapı orda denildiğini söylüyorlar.

ELDEN PARA VERİLİYOR

Gaziantep Başpınar’da bulunan Okkıran Carpet'de de elden para verildiğini, yemekler de çok kötü olduğunu, işçilere geceleri eşkimiş peynir ve çok kötü zeytin verildiği söylenmektedir.

Gaziantep 2. Organize de Cemre Tekstil'de maaşlar her ayın 20’sinde yatıyor, elden verilen paralar diğer aya bırakılıyor. İşçilere yıllardır bunun düzeleceği söyleniyor ancak hiç bir şey değişmiyor.

YEMEKHANE İŞÇİLERE TEMİZLETİLİYOR!

Kaplanser'de maaşların elden ve geç verildiği bir diğer firma. Yine fabrikada aşçının olmadığını söyleyen işçiler sabah yapılan yemekleri 4-12 vardiyasında da yediklerini söylüyorlar. Yemeklerde ne bir meyve, ne de üçüncü yemeğin olduğunu söyleyen işçiler, yemekhanenin de kendilerine temizletildiğini söylüyorlar. İşçiler müdür ve şefin sürekli baskı yaptığını, 3 kişilik işi 1 kişiye yaptırmaya çalıştıklarını söylüyorlar. Yemek sorunu gibi iş elbisesi, iş ayakkabısı verilmediğini, kendi evlerinden götürmek zorunda kaldıkları iş elbiselerinin dayanmadığını söylüyorlar. İşçilerin bir diğer şikâyeti ise Mescit ve namaz kılacak yerlerinin olmadığıdır.

4 ay geçmesine rağmen zammın belli olmadığı Gür İplik'de de elden para veriliyor.

KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRILIYOR

Gaziantep 3. Organize de bulunan Arka Halı Teksil sigortasız, kaçak Suriyeli işçi çalıştırıyor.

Öz Kaplan Halı'da iplik bölümünde Ocak ayından itibaren işçilerin sigorta primleri düşük gösteriliyor. Elden para vermeye devam ediliyor. AGİ geç yatırılıyor. Servilerde işçiler ayakta gidiyor.  İşçiler sürekli baskı yapıldığını söylüyorlar. Patronun nohut tarlası olduğu için kendilerine her gün nohut yedirildiğini, bu yüzden yemeklerin her gün çöpe döküldüğünü, bütün yemeklerin içine nohut konulduğunu, artık yemek yemekten tiksindiklerinden yakınıyorlar. Çocuk parasının bile geç verildiği, bayramlarda ne bir bayram harçlığı, ne doğru dürüst erzak verildiğini, servislerin sorunlu olduğunu, baskıya maruz kaldıklarını, taleplerinin tam tersinin yapıldığını, izin istediklerinde alamadıklarını, senelik izinleri de istediklerinde verilmediğini söylüyorlar. Bu şartların değişmesini isteyen işçilerin tehdit edildiğini, tazminatsız çıkış verilmeye çalıştıklarını dile getiriyorlar.

Diğer taraftan Öz Kaplan'ı defalarca şikâyet ettiklerini söyleyen işçiler devlet kurumlarının denetime gelmediklerini, şikayet ederiz dediklerinde firma yetkililerinin bundan aldığı cesaretle “istediğiniz yere şikâyet edin, nasılsa çaylarını içer giderler” dediklerini söylüyorlar. Diğer taraftan patronların işçilerin hakkını vermezken hacca gittiğini, her ay lüks araba değiştirdiklerini, kendilerine oda yapmak için 300 milyar harcadıklarını ama işçiye gelince para yok denildiğini söylüyorlar.

Gaziantep’te işçilerin genel olarak şikâyet ettikleri bir diğer sorunsa işçi alımı yapan firmaların 24-27 yaş sınırı koymasıdır.

Adana'daki işçi hakkı ihlalleri şu şekilde:

HAKLARINI İSTEYEN İŞÇİLER İŞTEN ATILIYOR

Adana organize sanayi bölgesinde bulunan ve yaklaşık 1500 işçinin çalıştığı Atlas Denim'de işçiler ne dokumada, ne engelli kadrosunda, ne de normal işçiye, senesini doldurmayana zam verilmediğini söylüyorlar. Haklarını isteyen işçiler anında işten atılıyor. İşçilerden sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol etmek için zorla e devlet şifreleri isteniyor. Asgari ücretle çalışan işçilere herhangi bir ek ödeme yapılmıyor. Dokuma bölümünde çalışanlar 12’şer saat 2 vardiya çalıştıklarını sürekli mesai yaptıklarını ve baskı gördüklerini söylüyorlar.

Adana Küçük Dikili’de bulunan AGM Tekstil'de işçilere baskılar bitmiyor. Kendilerine sürekli mesai baskısı yapıldığını söyleyen işçiler müdür olarak görevlendirilen birinin kendilerini azarladığını, baskı yaptığını, bağırdığını, onurlarını rencide ettiğini söylüyor. Ayrıca işçiler kullanamamaları için tuvaletlerin kilitlendiğini söylüyor.

Mersin'deki hak ihlalleri ise şu şekilde:

Mersin serbest Bölge’de bulunan NDF Tekstil firmasında çalışan işçileri taşıyan servis kaza yaptı. 6 işçi çeşitli yerlerinden yaralandı ve hastaneye kaldırıldı. Mersin Serbest Bölge işçilerini taşıyan servislerin yaşadığı bu kaza ilk olmadığı gibi önlem alınmazsa yine yaşanmaya devam edecektir. Serbest bölge işçilerini taşıyan servisler sadece kazalar nedeniyle güvensiz değildir. Aynı zamanda bu servisleri kullanan işçilere de birçok eziyet yaşatmaktadır.

MESAİYE KALACAKLARINA DAİR EVRAK İMZALATILMIŞ

Yine Mersin Serbest Bölge’de bir çok firmada işçilere mesaiye kalacaklarına dair evraklar imzalatılmıştır.

Angora Halı'da son olarak 65 işçinin daha işine son verildi. Son 1 ay içinde çıkarılan sayısı 180’yi geçti. Konkordato ilan ettiği söyleniyor. Angora Halı’da işten çıkarılan işçiler bırakın tazminatlarını almayı önceki aylardan kalan maaşlarını bile alamadılar. Bu da gösteriyor ki firmalar önceden küçülmeye gidiyoruz bahanesiyle işçi çıkarıyorlardı. Şimdi buna konkordato eklendi.