Devrimci gençlik önderi Harun Karadeniz'in ölümünün 44'üncü yılı

Devrimci gençlik önderi Harun Karadeniz'in ölümünün 44'üncü yılı

Türkiye gençlik liderlerinden TİP üyesi Harun Karadeniz'i 44 yıl önce bugün kaybettik.

İleri Haber

68 kuşağı gençlik eylemlerinin önderlerinden ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Harun Karadeniz'i 44 yıl önce bugün kaybettik.

Harun Karadeniz, 1975 yılında tutuklu olduğu sırada yakalandığı hastalık nedeniyle hayatını kaybetti. 

KİTLELERE ÖNCÜLÜK EDEN İSİMLERDEN BİRİ

Karadeniz 1962’de İTÜ İnşaat Fakültesine girdi. Öğrencilik yıllarında Öğrenci Derneği başkanlığı ve İTÜ Öğrenci Birliği başkanlığı yaptı. Birçok anti-emperyalist eylemin en ön saflarında, boykotlarda, okul işgallerinde kitlelere öncülük eden isimlerden biriydi.

Dönemin en büyük öğrenci yürüyüşü olan "Özel okullar devletleştirmelidir" yürüyüşünde yer aldı ve kampanyasında etkin rol oynadı. Eğitim sistemindeki reformları gerçekleştirmek için yapılan üniversite işgallerinden biri olan, "İlkokullardan Üniversiteye Dek Eğitim ve Devrim" sloganıyla yapılan "İTÜ işgali"nde öncü oldu.

ALTINCI FİLO EYLEMLERİ

Amerikan Altıncı Filo'sunun Dolmabahçe önlerinde denize döküldüğü eylemlerde etkin rol oynayan Karadeniz yakın arkadaşı Vedat Demircioğlu'nu kaybetti.

Harun Karadeniz, eylemin sürekli olabilmesi için bir parti çalışması gereğinin olduğunu söyler:

"Gençliğin asıl görevi emekçi sınıflara bilinç götürmek ve kendiliğinden sınıf olan işçi sınıfının, kendi için sınıf olmasının sağlanması için çalışmaktır.” Harun, gençliğin kendi başına devrim yapabilecek asli bir unsur olmadığını, sosyalizmin ancak işçi sınıfının devrimin öznesi olduğu koşullarda gerçekleşebileceğini ve gençliğin devrime giden yolda işçi sınıfının iktidar mücadelesinin bir parçası olması gerektiğini düşünmektedir."

Gençlik çalışmalarında her zaman aktif yer alan Harun Karadeniz, 'Milli Demokratik Devrim’cilerin halkı bilinçlendirmek ve devrimcileştirmek yerine onun adına asker, sivil, aydın zümre ile birlikte iktidarı ele geçirmeye çalıştığını düşündüğü için harekete katılmadı.

12 Mart Darbesi (1971) sonrası TKP ve Dev-Genç davalarından yargılandı. Dev-Genç davasından tutukluyken hapishanede ciddi bir hastalığa yakalandı, tedavisine izin verilmedi. 15 Ağustos 1975’de hayatını kaybetti.