Devlet yetkilileri ırkçı yürüyüşe katıldı

Devlet yetkilileri ırkçı yürüyüşe katıldı

Polonya'da Bağımsızlık Günü gerekçesiyle düzenlenen yürüyüşte, devlet erkanı ve milliyetçi-faşist grupların temsilcileri birlikte yürüdü. Eylemde sık sık ırkçı sloganlar atıldı, Neo-Nazilerin bayrağı sallandı.

Nilban Bora - Varşova

Polonya'da devlet yetkilileri, milliyetçi, faşist örgütler tarafından başkent Varşova'da düzenlenen 'Bağımsızlığın 100. yıldönümü' yürüyüşüne katıldı.

Dün yapılan ve yaklaşık 200 bin kişinin katıldığı belirtilen yürüyüşte, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Başbakan Mateusz Morawiecki ve sağcı grup temsilcileri birlikte yürüdü. Yürüyüşte bulunan İçişleri Bakanı Joachim Brudzinski ise, geçen yıl yapılan ve 60 bin kişinin katıldığı yürüyüşten daha kalabalık olduklarını söyledi.

EN KİTLESEL IRKÇI YÜRÜYÜŞ

Irkçı, göçmen karşıtı, homofobik ve beyaz üstünlükçü sloganlar kullanılan, siyahi ve Asyalı işçilerin o gün izin kullanmak zorunda kaldığı "Bağımsızlık Yürüyüşü", ülkenin en kitlesel ırkçı gösterilerinden biri olma niteliği de taşıyor. Eylem sırasında yapılan geçit töreninde, bu yıl ilk kez Polonya devlet erkanı da yer almış oldu. 2010 yılından bu yana her yıl düzenlenen ve milliyetçi gruplar tarafından organize edilen yürüyüşteki sloganlar şunları içeriyor: "Mülteciler defolup gitsin’", "Kırmızı değil, gökkuşağı değil; ulusal Polonya", "Sınırları aşan bir millet".

Öte yandan, yürüyüş sırasında, merkezden uzak yerlerde silah sesleri duyulduğu ve Neo-Nazilerin nefret sembolü olarak kullandığı Kelt Haçlı Bayrak sallayan kişilerin görüldüğü de belirtildi.

SLOGANI: TANRI, ŞEREF, VATAN

"Polonya için savaşanlara müteşekkiriz… Umuyorum bu herkesin iyi hissettiği bir yürüyüş olsun" sözleriyle eylemi başlatan Cumhurbaşkanı Duda, Varşova Belediye Başkanı'nın güvenlik nedeniyle yürüyüşü yasakladığını ancak temyiz yoluyla bu kararın aşıldığını da söyledi. Duda, "planlanan Bağımsızlık Yürüyüşü ile aynı yolu izleyecek bir resmi devlet yürüyüşü gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

"Varşova zaten agresif milliyetçilik nedeniyle yeterince acı çekti" diyen Varşova Belediye Başkanı Hanna Gronkiewicz-Waltz, güvenlik gerekçeleriyle yürüyüşü yasaklamış ancak bu karar Bağımsızlık Yürüyüşü Birliği tarafından temyize götürülmüş ve yasak kararı kaldırılmıştı. Faşizme duydukları hayranlıkla tanınan Legion Twierdzy Wroclaw ve İsveç Kod 291 de dahil olmak üzere, aşırı sağcı grupların kapalı bir konseri de iptal edilmişti.

Yürüyüşün sözcülerinden Damian Kita da, geçtiğimiz hafta El Cezire'ye bir açıklama yapmış ve bu yılki etkinliğin sloganının "tanrı, şeref, vatan" olacağını söylemişti. Kita, "Başka hiçbir sloganın, Polonya'nın özgürlük mücadelesini daha iyi özetleyemeyeceğine karar verdik" demişti.

'NEFRET SADECE NEFRET ÜRETİR'

Yürüyüşe katılmayan ve İleri Haber'e bir değerlendirmede bulunan Kültürel Psikolog Dominika Szyifter, 'Beyaz Polonya' sloganlarının ülkeyi geriye götüreceğini belirterek şunları söyledi: Amerika Birleşik Devletleri’ne göçmen olarak gitmiş Polonyalı ebeveynlerin çocuğu olarak söyleyebilirim ki ben de Polonya'nın birliği fikrini destekliyorum, ama nefret söylemine sıfır toleransım var. Polonya halkı, kendi tarihinde kendi topraklarında benzer muameleye kendi de uğramıştır. Hiçbir şey değilse kendi tarihimizi hatırlayarak nefretin sadece nefret üreteceğini farketmeliyiz.