Devlet okullarına 'kaynak yok', özel okullara 'kaynak çok'

Devlet okullarına 'kaynak yok', özel okullara 'kaynak çok'

Bütçeye ek yük getireceği gerekçesiyle yeni okul yapımı ve öğretmen atama sayısının artırılmasına ilişkin önerileri reddeden Milli Eğitim Bakanlığı, kasasını özel okullara açtı.

Organize sanayi bölgelerinde açılan özel meslek liselerindeki öğrencilere, devlet okulundaki öğrencilerin devlete maliyetinin bir buçuk katı öğrenim desteği verilecek.

BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Cumhurbaşkanı Kararı ile organize sanayi bölgeleri (OSB) dışında açılan mesleki ve teknik öğretim okullarındaki öğrencilere 2019-2020 eğitim öğretim yılında yapacağı desteğin miktarını belirledi. MEB’in, organize sanayi bölgeleri içinde ve dışında açılan özel mesleki ile teknik Anadolu liselerindeki öğrenciler için sağladığı destek miktarı 603 milyon 537 bin 408 TL’ye ulaştı.

DESTEKLER 5 BİN TL’Yİ AŞTI

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, organize sanayi bölgeleri dışında açılan özel ve mesleki teknik liselerdeki öğrencilere verilecek destekler, dokuzuncu sınıflar için aynı, 10, 11 ve 12’nci sınıflar için ayrı ayrı belirlendi. Dokuzuncu sınıf öğrencilerine 4 bin 590 TL olarak verilmesi planlanan destekler, bazı alanlar için ise şu şekilde planlandı:

- Biyomedikal Cihaz Teknolojileri, 5 bin 920 TL.

- Denizcilik, 6 bin 460 TL.

- Elektrik-Elektronik Teknolojisi, 6 bin 990 TL.

- Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı, 5 bin 380 TL.

- Yenilenebilir Enerji Teknolojileri, 7 bin 210 TL.

Özel sektör tarafından organize sanayi bölgelerinde açılan meslek liselerine kayıtlı öğrenciler için de kesenin ağzı açıldı. OSB’lerdeki özel meslek liselerinin dokuzuncu sınıf öğrencilerine yapılacak destek 4 bin 630 TL olarak belirlenirken Makine Teknolojisi, Metal Teknolojisi ile Motorlu Araçlar Teknolojisi alanları için destek sırasıyla 7 bin 420 TL, 6 bin 780 TL ve 7 bin 420 TL olarak öngörüldü.

YENİ BAŞLAYANLAR MUAF TUTULDU

Özel okullarda okuyan öğrencilere verilen desteği kademeli olarak sonlandırmayı planlayan MEB, 2019-2020 eğitim öğretim yılında özel okullardaki öğrencilere verilecek destekten birinci sınıf ve hazırlık sınıfı öğrencilerini muaf tuttu. Özel ilkokullardaki 2, 3 ve 4’üncü sınıf öğrencilerine verilecek destek tutarı 3 bin 960 TL, ortaokullardaki 6, 7 ve 8’inci sınıf öğrencileri ile lisedeki öğrencilere verilecek destek tutarı ise 4 bin 640 TL oldu.

PATRONLARA DESTEK

Kaynakların özel okullara transferinin sürdüğüne dikkat çeken Eğitim Sen Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Bozdoğan, “Doğa Okulları'nda yaşananlar dikkate alındığında öğrencilere verilen desteğin, eğitime ve öğretmenlere değil de özel okul patronlarına aktarıldığına tanıklık ediyoruz” dedi. Bozdoğan, özel meslek liselerinde okuyan öğrencilere verilecek destekle ilgili olarak “Bu durum MEB’in meslek liselerine öğrencilerin yönlendirilme politikasının süreceği anlamına gelmektedir” diye konuştu. Kamu kaynaklarının toplumsal fayda üretecek kamusal eğitim için kullanılması gerektiğinin altını çizen Bozdoğan, “Kamusal eğitimin en önemli özelliği düzenli, sürekli, eşit ve ücretsiz olmasıdır. Eşitsizliğin olmaması gereken bir alan olan eğitimde, devletin kamu kaynakları ile bu durumu teşvik etmesi kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

DAHA FAZLA