Devlet, öğrencileri Menzil’in merkezi olan köydeki okula gitmeye zorluyor

Devlet, öğrencileri Menzil’in merkezi olan köydeki okula gitmeye zorluyor

Menzil tarikatının merkezi olarak bilinen Buhara’daki okul için ailelere yapılan baskı giderek artıyor.

Eskişehir Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Göktepe, Kaldırım ve Ahiler köylerindeki çocukları Buhara’daki okula göndermekteki ısrarı sürüyor.

Cumhuriyet'ten Arif Anbar'ın haberine göre köylüler, Menzil tarikatının Buhara köyündeki okula çocuklarını göndermemek için bir haftadır direnirken, Milli Eğitim’in dayatması ise giderek sertleşiyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, baskı ve direnişin sürdüğü üç köyü ziyaret etti. Muhtarlar, köylüler ve öğrencilerle bir araya geldi. Velilerin çocuklarını göndermek istediği okul ile birlikte, Milli Eğitim yetkililerinin dayatmaya dönüştürdüğü Buhara’daki okulu da yerinde gördü. Çakırözer, Milli Eğitim’in “Buhara dayatmasını” raporlaştırdı.

Buhara’daki okulun çok yakınında bir tarikatın merkezinin bulunmasının aileleri kaygılandıran ön önemli neden olduğu belirtilen raporda, “Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü, Sivrihisar İlçe Milli Eğitim Müdürü ve Sivrihisar Kaymakamı, velileri ikna etmek için 3 köyü de ziyaret etti. Yanlarında Sivrihisar İlçe Jandarma Komutanı ve jandarmalar da bulunuyordu. Bu ziyarette jandarmanın tek amacı ailelerin direncini kırmaktır. Buna rağmen aileler, öğrencilerini Buhara’daki okula göndermek istemediklerini belirtti. Duruma isyan eden çocuklar, ‘Biz o okula gitmek istemiyoruz. Bizi zorla o okula göndermeyin’ dedi” ifadelerini yer verildi.

Dayatılan okulun yolunun bile bulunmadığa dikkat çekilen raporda, “Kaldırım, Göktepe ve Ahiler köylerinden gelen çocukların Buhara’daki yeni okula ulaşmaları çok zor. Öğrencilerin Buhara’daki okula giderken kullanacakları yol, tali yol. Karayolu haritasında bulunmayan yol. Aileler, bu yolun kötü durumu nedeniyle de çocuklarını okula göndermek istemiyorlar” denildi. Raporda şu ifadeler yer aldı: “Milli Eğitim’in bu baskısı köylüleri zorunlu göç fikrine yöneltmiş durumda. Öğrenci aileleri tehdit ve cezalar karşısında çözümü başka ilçelere ve şehir merkezine göç etmekte buluyorlar. Çocuklarını Buhara’daki okula göndermemekte kararlı olan aileler, son çare olarak köylerine yakın olan Eskişehir’in Sivrihisar, Konya’nın Çeltik ilçe merkezine göç edeceklerini söylüyorlar. Bazı aileler ise şimdiden çocuklarını Eskişehir’e gönderme hazırlıklarına başlamış.”

Raporda, “Buhara’daki okulun çok yakınında bir tarikatın merkezinin bulunması aileleri kaygılandıran en önemli neden. Tarikatın müritleri sürekli olarak şehir dışından Buhara’ya geliyor. Aileler çocuklarının bu ortamdan etkilenmesini istemiyor. Aileler çocuklarını Buhara’daki okula göndermemek için başka köylerden ikamet gösterme formülünü öneriyorlar, istiyorlar. Ama il ve ilçe eğitim müdürleri, kaymakam ise böyle bir durum olduğunda gerekli kontrolleri yapacaklarını, ailelerin taşınmaması durumunda ceza keseceklerini söylüyorlar” denildi.

3 köyde de ailelerin yıllardır çocuklarını gönderdikleri Ertuğrul köyü Yavuz Gülerce Okulu’ndan memnun olduklarını belirten Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’a, “Bu 60 çocuğun sesini duyun. Onların annelerinin, babalarının kaygısına kulak verin” çağrısında bulundu.

DAHA FAZLA