Devlet, kanunsuz hareket eden şirketlerden 3,6 milyar TL’lik cezayı tahsil etmemiş!

Devlet, kanunsuz hareket eden şirketlerden 3,6 milyar TL’lik cezayı tahsil etmemiş!

EPDK'nin kanuna aykırı hareket eden şirketlere kestiği 3,6 milyar TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı.

Sayıştay'ın 2019 Yılı Denetim Raporu'nda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerine kestiği 3 milyar 695 milyon 833 bin TL’lik cezayı tahsil etmediği ortaya çıktı. Sayıştay denetçileri ayrıca, kamunun elektrik şirketlerinin talebiyle yaptığı milyonlarca liralık trafo merkezlerinin de atıl kaldığını tespit etti.

Sayıştay tarafından hazırlanan EPDK 2019 Yılı Denetim Raporu'nda, EPDK'nin Petrol Piyasası Kanunu, Doğal Gaz Piyasası Kanunu, Sıvılaştırılmış Petrol Gazları Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanunu’na aykırı hareket eden şirketlere idari para cezası kestiği hatırlatıldı. Sayıştay denetçileri ise EPDK’nin 2019 yılı sonu itibarıyla elektrik ve doğal dağıtım şirketlerinin de içerisinde yer aldığı şirketlere 3 milyar 847 milyon 966 bin TL idari para cezası kestiğini ama bu paranın "3 milyar 695 milyon 833 bin TL’sinin tahsil edilmediğini" belirledi.

MİLYONLARCA LİRALIK YATIRIMLAR ATIL KALDI

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Sayıştay raporunda kamunun elektrik dağıtım şirketlerinin talebiyle yaptığı milyonlarca liralık trafo merkezlerinin de atıl kaldığı belirtildi. Raporda, “Açık şalt tipi trafo merkezinin ortalama 10 milyon TL, gaz izoleli trafo merkezinin de ortalama 25 milyon TL maliyetle yapıldığı” ifade edilerek “Milyonlarca liralık yatırımlar atıl kalmaktadır” denildi. Sayıştay raporunda, “Elektrik dağıtım şirketlerinin talebi doğrultusunda tesis edilen trafo merkezlerinin atıl kalmaması hususunda gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” uyarısında da bulunuldu.

İNTERNET SİTELERİNDEKİ VERİLER, BİLDİRİLEN VERİLERDEN FARKLI

Hazırlanan raporda, elektrik dağıtım şirketlerinin, Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği kapsamında internet sitelerinde yayımladıkları elektrik tüketimine ilişkin verilerin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na bildirilen verilerden farklı olduğunun da altı çizildi.