'Devlet ben öldükten sonra mı tedbir alacak?'

'Devlet ben öldükten sonra mı tedbir alacak?'

Eşinden 15 yıl boyunca işkence gören, dayanamayıp çocuklarıyla sığındığı babasının iş yeri kundaklanan ve ailesiyle birlikte her gün ciddi şekilde ölümle tehdit edilen genç kadın isyan etti: “Devlet ben öldükten sonra mı tedbir alacak. Ben öldükten sonra mı adalet yerini bulacak?”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun verilerine göre Türkiye’de 2017 yılında 409 kadın öldürüldü. 2018 yılı ocak ayında 28, Şubat ayında 49, Mart ayında ise 25 kadın erkekler tarafından öldürüldü. Malatya’nın Yeşilyurt ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Sevkan Ordu, şiddet görerek hayatını kaybeden kadınlardan biri olmak istemediğini ve eşi tarafından ölümle tehdit edildiğini söyleyerek “Devlet ben öldükten sonra mı tedbir alacak?” sözleriyle isyan etti.

‘BEN ÖLDÜKTEN SONRA MI ADALET YERİNİ BULACAK?’

Yaklaşık 15 yıldır eşi Özkan Ordu’nun şiddetine maruz kaldığını söyleyen ve daha fazla dayanamadığı için 2 yaşındaki oğlu ve 12 yaşındaki kızıyla ailesinin evine sığınan Sevkan, yaşadıklarını Evrensel’e anlattı. Eşinden ayrılmak üzere 30 Ekim 2017’de boşanma talebiyle mahkemeye başvurduğunu ifade eden Sevkan, kendisinin ve ailesinin defalarca ölümle tehdit edildiğini söyledi. Defalarca şikâyetçi olduğu halde resmi kurumların tedbir almadığını da söyleyen Sevkan, “Ülkede adalet yok. Ben öldükten sonra mı adalet yerini bulacak?” diye sordu. 

‘BALKONA ÇIKMAYA KORKUYORUM’

Her an ölümle burun burna yaşadığını belirten Sevkan Ordu, yaşadığı travmayı şu sözlerle anlattı: “Boşanma davası açtım. Çocuklarımın geçici velayeti bende. Kendisi hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen her gece sitemizin önünde dolaşıyor, tehdit mesajları atmaya devam ediyor. Ailemin evi dokuzuncu katta olmasına rağmen kendimi hâlâ güvende hissetmiyorum. Balkona çıkmaya korkuyorum. Devlet ne zaman önlem alacak? Çocuklarım annesiz kalınca mı? Benim annemin babamın içi yanınca mı?”

POLİS ‘MÜSAİT OLUNCA GÖRÜNTÜ VE MERMİLERİ GETİRİN’ DEDİ, YETERLİ BULMADI

Boşanmak istediği eşinin 3 yıl uyuşturucu satıcılığından cezaevinde kaldığını kaydeden Sevkan Ordu, “ Beni, komşularımı, ailemi, çocuklarımı tehdit eden birinin hâlâ dışarıda olması ve polisin, savcının buna ses çıkarmamasına anlam veremiyorum. Bütün bu tehditler üzerine evimizin karşısında silah sıkılıyor. Babamın arabası kurşunlanıyor. Babama ait iş yeri kundaklanıyor.  Polise; ‘gelin güvenlik kamerası görüntülerini alın’ diyoruz. Bize verilen cevap ‘Siz müsait olduğunuzda güvenlik kayıtlarını flaşa atıp, mermilerle bize getirirsiniz’ şeklinde oluyor. Annemle beraber çevrede bulduğumuz mermi kovanları ve güvenlik kamerası görüntüleriyle polise gittik. Polisler şikâyet için yeterli delil olmadığını söylediler” diye konuştu.

‘SUÇLU SERBESTÇE DOLAŞIRKEN DELİL İSTENEN YİNE KADINLA OLUYOR’

Sevkan Ordu eşinin daha önce çocuklarının gözü önünde kendisini yakmaya çalıştığını da belirterek “Eşimin korkusundan hiç kimse, kendisinden şiddet gören anne ve babası dahi sesini çıkaramadı. Polise gidince de şikâyet edilen yine biz kadınlar oluyoruz. Suçlu serbestçe dolaşıyorken, şiddete maruz kalmamıza rağmen ifadeye çağrılan, delilleri toplayın denen bizler oluyoruz. Gördüğüm bütün kadın katliamlarında koruma talebi yapılmış. Ama buna rağmen kadınlar ölmeye devam etmiş. Ben sadece çocuklarım için, ailem için; başta kadınlar olmak üzere herkesin bana sahip çıkmasını istiyorum” dedi.

ANNE VE BABA DA KORKU İÇİNDE

Sevkan Ordu’nun annesi Feride Ordu, “Arabamız kurşunlandı. İşyerimiz yakıldı. Evimizin önünde silahla ateş açıldı. Ama bizi tehdit eden kişi elini kolunu sallayarak geziyor. Hani burada hak, adalet?” diye sordu.

Sevkan’ın babası Şevket Gül ise 40 yıldır Malatya’da esnaf olduğunu ifade ederek “Tehditler aldım. Polise gerekenleri söyledim. Maalesef adamı yakalayıp geri bıraktılar. Şu anda da can güvenliğimiz yok. Elimiz kolumuz bağlı. Eşim, çocuklarım hepsi tehlikede. Bu saatten sonra neler olacağını hesap etmeye çalışıyoruz. Bizler yetkililerden, gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz” dedi.

DAHA FAZLA