Dev Yapı İş üyesi işçilerden hak gaspına karşı Zorlu Center önünde eylem

Dev Yapı İş üyesi işçilerden hak gaspına karşı Zorlu Center önünde eylem

Zorlu Center bünyesinde proje yürüten ABZ firması çalışanı işçiler, önce Dev Yapı İş üyesi oldukları için baskı gördü, ardından da "projenin sona ermesi" bahanesiyle işten çıkarıldı. Alacakları da ödenmeyen işçiler, gasp edilen hakları için yarın Zorlu Center önünde basın açıklaması gerçekleştirecek.

İstanbul'da Zorlu Center bünyesinde proje yürüten ABZ firmasında çalışan işçiler eylül ayından itibaren DİSK'e bağlı Devrimci Yapı, Yol ve İnşaat İşçileri Sendikası'na (Dev Yapı İş) üye olmaya başladı. Firma bünyesindeki 46 çalışandan sendikaya üye olan 26 işçi, firma tarafından sendika üyeliğinden ayrılmaya zorlandı. 

Dev Yapı İş yöneticileri konuya ilişkin firma ile bir görüşme gerçekleştirilmesine rağmen firmanın işçilere yönelik baskısı sona ermedi. Farklı projelerde çalışan 8'i sendika üyesi 14 işçi, "ekonomik daralma", "projenin sona ermesi" gibi bahanelerle işten çıkarıldı. 

Sendikalı oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldıklarını belirten emekçiler, 19 Ekim'de firmanın ofisi önünde gasp edilen haklarını savunmak için direnişe geçti. İşçilerin firma önündeki bekleyişi sırasında görüşmeye gelen Zorlu Center yetkilileri, söz konusu ABZ firmasıyla sözleşmelerinin sona erdiğini ve çalışanların alacaklarının ödenmesi noktasında takipçisi olacaklarını belirttiler. 

İşçilerinin bekleyişinin ikinci günü işçilerle iletişime geçen firma yetkilileri, işçilere alacaklarının 23 Ekim Pazartesi günü yatırılacağını söyledi. Ancak firmanın ödemeleri yapmaması üzerine işçiler salı günü bir kez daha firma önüne gitti. İkinci kez direniş başlatan işçilere bu sefer sadece 18 günlük alacakları ödendi. 

Gasp edilen hakları için çarşamba günü (yarın) saat 09.00'da Zorlu Center A Kapısı'nda toplanacak olan Dev Yapı İş üyesi işçiler, saat 13.00'da ise Zorlu Center önünde bir basın açıklaması gerçekleştirecek.