DEV TEKSTİL Temsilcisi Subaşı: İktidar için çarkların dönmesi önemli, nasıl döndüğü değil

DEV TEKSTİL Temsilcisi Subaşı: İktidar için çarkların dönmesi önemli, nasıl döndüğü değil

Koronavirüs salgınının faturası işçilere çıkarılmaya devam ediyor. Patronların işçileri salgına rağmen çalıştırmak için her türlü hileye başvurduğunu dile getiren DEV TEKSTİL Çukurova Temsilcisi Subaşı, “İktidar için çarkların dönmesi önemli, nasıl döndüğü değil” dedi.

İleri Haber

Koronavirüs salgını emekçileri vurmaya devam ediyor. Çukurova’daki tekstil işçileri de her türlü tedbirden ve hijyenden yoksun bırakılmakla birlikte “patronları planladığı hilelerle” çalışmak zorunda bırakılıyor. İşçiler ve ailelerinin tedirginliği sürerken,  Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (DEV TEKSTİL) Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, bölgede işçilerin karşı karşıya kaldığı hak ihlallerini ve taleplerini dile getirdi.

'MASKEYİ ÜRETEN İŞÇİ MASKEYE ULAŞAMIYOR'

Subaşı, koronavirüs salgını başladığından bu yana sürdürdükleri örgütlenme çalışmalarında bölgedeki işçilerin salgınla baş başa bırakıldığını belirtti. Sokaklarda koronavirüs salgınına rağmen kalabalıkların görüldüğü zamanda fabrikalarda sosyal mesafenin hiçe sayıldığının görülmediğine dikkat çeken Subaşı, “Açık havada takılmayan maskeler nedeniyle kameralara yakalananlar teşhir edildi, hatta para cezası kesildi fakat maske üreten tekstil işçilerinin neden maskeye ulaşamadığı bir türlü sorulmadı. Hijyenden bahsedilip duruldu ama fabrikalarda işçilerin kokmuş tuzlu kuyu suyu ile nasıl hijyen önlemleri alabileceği bir türlü gündeme getirilmedi” diyerek, son dönemde tümüyle fabrikalarda virüse karşı önlemlere ve işçi sağlığına kilitlendiklerini belirtti.

'İKTİDAR İÇİN ÇARKLARIN DÖNMESİ ÖNEMLİ, NASIL DÖNDÜĞÜ DEĞİL'

Söz konusu fabrikalar hem kentin hem ülkenin belirli sanayi kuruluşlarından biri ait ise orada daha denetimsizliğin daha çok yaşandığını dile getiren Subaşı, salgınla mücadelede sorumluluğun bireylerin üzerine atıldığını ancak bu mücadelenin bütünlüklü tedbirlerle yapılması gerektiğinin yönetenler tarafından da bilindiğine dikkat çekti. “Salgının yayılımının faturası işçi ve emekçilere çıkarılıyor. Bütünlüklü tedbirlerin alınması gerekirken, alınan sınırlı önlemlerin kapsamı genişletilmesi gerekirken insanların nasıl turizme teşvik edildiği, AVM’lere yönlendirildiği, rehavet ortamı yaratıldığı unutturuluyor” diyen Subaşı, tekstil fabrikalarında virüs testi pozitif çıkan işçilerin çalışma arkadaşlarından saklandığını dile getirdi.

'FABRİKALARLA ANLAŞMALI HASTANELERDE TESTLER NEGATİF, BAŞKA HASTANEDE POZİTİF'

Subaşı, “işçi sınıfının Vuhan’ı” haline gelen sanayi kenti Antep’te virüsün mesken tuttuğunu vurgulayarak, “Antep’te fabrikalara virüs öyle bir tutunmuştur ki işçiler bununla yaşamaya alıştırılmak istenmektedir. Patronlar ise hilede sınır tanımıyorlar.  Koronavirüs semptomları gösteren işçileri anlaşmalı oldukları hastanelere göndermektedirler. Her nasılsa buralarda testleri negatif çıkan işçiler başka hastanelere gittiklerinde ise testleri pozitif çıkmaktadır” dedi.

Subaşı, ailesinde koronavirüs tespit edilen işçilerin ve ailelerin tedirginlik içinde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Sendika üyelerimiz arasında ailesinde, eşinde koronavirüs testi pozitif çıkan, kendisi koronavirüs endişesi taşıyan işçilerin olduğudur. Fakat bu arkadaşımıza da artık her yerde söylendiği gibi kendilerini evde karantinaya alması söylenmiştir. Ancak Mersin İl Sağlık müdürlüğüne başvuran bu arkadaşımıza, hastaneye test yaptırmaya kendi imkânlarıyla gitmesi söylenmektedir. Oysa bu arkadaşımız karantinadadır ve bu halde hastaneye nasıl gidecektir. Ambulans bile yok denilerek gönderilmemektedir.”

Subaşı, son olarak DEV TEKSTİL’in işçilerin sağlığı ve güvenliği için taleplerini şöyle dile getirdi:

“Koronavirüs nedeniyle yaşanılan ölümlerin 'İş Kazası' sayılması gerektiğini hatırlattıktan sonra salgın günlerinde acil taleplerimizi şöyle sıralayabiliriz:

Fabrikalarda sosyal mesafeyi sağlayacak yeni fiziksel düzenlemeler yapılmalı

İşe giriş ve çıkış saatlerinde değişiklikler yapılarak birikmeler önlenmeli

Servis sayısı arttırılmalı

Kullanılan ve temas edilen her türlü makine, eşya, yemekhane, tuvaletler her kullanımdan sonra dezenfekte edilmeli

Kendisi yahut ailesinden biri risk grubunda ise o işçi ücretli izne çıkarılmalı

İşçilerin bağışıklık sistemini güçlendirecek yemekler çıkarılmalı, düzenli ve kısa aralıklarla testler yaptırılmalı, çalışma saatleri kısaltılmalı, yoğun iş temposunu azaltılmalı! Hafta tatili hakkının kullanımını engelleyen baskılara son verilmelidir.

Maske, eldiven vb. tıbbın gerekli gördüğü tüm koruyucu unsurlar işçilere hiç bir sınırlama getirilmeden düzenli dağıtılmalı

Sanayi bölgelerinde salgınla mücadele eden sağlık ekipleri tam donanımla ve sanayi bölgesinin büyüklüğünü de hesaba katarak yeterli sayıda ekiple hazır bekletilmeli! İşçilerin bu ekiplere ulaşımı kolaylaştırılmalı.

Koronavirüs tespit edilen firmalar daha yakından takip edilmeli, denetlenmeli! Virüsün ortaya çıktığı firmalarda ilk olarak bu işçilerle temas riski bulunan işçiler hızlıca karantinaya gönderilmeli, devamında riskin artmasını önlemek amacıyla firma karantina tedbirleri kapsamında 14 gün üretime ara vermelidir.

Salgın nedeniyle işçi ücretlerine ek zam yapılmalıdır."