Dev fabrika üretimi durdurdu, faturayı yüzlerce işçiye kesti

Dev fabrika üretimi durdurdu, faturayı yüzlerce işçiye kesti

Seramik fabrikasında doğal gaz ve elektriğin kesilmesiyle üretim durdu. Yaklaşık 900’ü aşkın işçinin çalıştığı Yıldızlar SS Holdinge ait fabrikada, 2 aydır maaş alamadıklarını belirten işçiler isyan etti.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi (BOTAŞ); kendi ana bayisi olan firmanın borcunu ödememesi üzerine taşıyıcı firma KARGAZ’a gaz arzının durdurulmasını istedi. KARGAZ’a bağlı ekipler fabrikaya gelerek gaz akışını durdurdu. Çankırı’nın Kurşunlu ilçesinde faalliyette olan fabrikada ardından elektrikler de borca bağlı olarak kesildi.

İŞÇİLER ZORUNLU İZNE ÇIKARILDI

Çankırı Postası'nın haberine göre, fabrika yönetimi tarafından yıllık izinleri olan işçiler izne, izni olmayan işçiler ücretsiz izne gönderildi. Fabrika ile ilgili belirsizlik ise halen sürüyor. Öte yandan fabrikanın üretim kapasitesini düşürerek işçi sayısını 500’e kadar indireceği şeklindeki söylentiler işçiler arasında huzursuzluk yaşanmasına neden oluyor. Sorunun özellikle okulların açıldığı döneme denk gelmesi ise fabrika işçilerini kara kara düşündürüyor.

FATURA EMEKÇİLERE KESİLDİ

Fabrika çalışmaya başladığında 5 bin kişinin istihdam edileceği söylenmiş, yöre insanı fabrikaya büyük umutlar bağlamıştı. Ancak fabrika çalışmaya başladıktan sonra inişli çıkışlı bir ivme göstermiş, işçi maaşlarını zamanında ödeyemediği ve birçok sorunun yaşandığı öğrenildi. Fabrikada çalışan işçiler defalarca D-100 Karayolunu kapatmış, yürüyüş düzenlemişti. Maaşsız izne çıkartılan yüzlerce işçi de fabrikadaki işinden ayrılmak zorunda kalmıştı.

'OKULLAR AÇILDI, ZORDAYIZ...'

Fabrikada çalışan ve ismini vermek istemeyen işçilerden biri 2 aydır maaş alamadıkları ve fabrika yönetiminin 'krizdeyiz üretim yapılmıyor, paramız yok’ açıklaması yapıldığını söyledi. İşçi, okullar açıldığını ve ailecek zor zamanlar geçirdiğini belirterek, “Çalışanların bazılarının hala 4 bine yakın alacağı var" dedi. 

YILDIZLAR SSS HOLDİNG NEDİR?

Yıldızlar SSS Holding; seramik, madencilik ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Holding, kendi bünyesindeki madenleri çıkarıp zenginleştiren sanayi tesislerine de sahip. Endüstriyel hammadde kaynakları, grup şirketlerinden Söğütsen Seramik Sanayi'nin fabrikalarında yer ve duvar karosu olarak değerlendirilip piyasaya sunuluyor.