Dersim'deki orman yangınları için ortak inisiyatif

Dersim'deki orman yangınları için ortak inisiyatif

Demokratik Alevi Derneği, İzmir Munzur Ekoloji Meclisi çağrıcıları, Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, orman yangınlarına karşı ortak hareket edecek.

Demokratik Alevi Derneği İzmir Şubesi, İzmir Munzur Ekoloji Meclisi çağrıcıları, İzmir Dersim Kültür ve Dayanışma Derneği, Dersim'deki orman yangınlarına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi. 
 
Demokratik Alevi Dernekleri İzmir Şube Başkanı Hüseyin Ozan, güvenlik gerekçesi ile başlatılan ve doğanın büyük oranda tahribine neden olan orman yangınların devam ettiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

'SİSTEMATİK DOĞA TAHRİBATI KORKUNÇ BOYUTLARA ULAŞTI'

“Yöneticilerin ve kamunun farklı yaklaşımlar sergilemesi biz Dersimliler de infiale yol açmış ve kendi içimizde çözüm gücü olmak adına kolektif bir arayışa itmiştir. Ülkenin bütününde doğaya yönelik rant amaçlı yıkım süreklilik arz etmekle beraber, Dersim’de ve bölge de yaşanan sistematik doğa tahribatı korkunç boyutlara varmıştır. Güvenlik gerekçesi ile aslında bu ülkenin hem maddi hem moral değerleri büyük bir yıkıma uğratıldı. Hektarlarca orman içindeki yüzlerce canlı ve endemik bitki örtüsü ile yok edildi. Resmi olarak görevli tüm kurumların anında müdahale etmesi ve organize bir çaba ile sonuca varması gereken yangınlar bize göre bilinçli bir yaklaşımla söndürülmedi. Yine resmi olarak görevli ekiplerin dahli olmadan, insanlarımızın çabası ile orman yangınlarına kısmi müdahale gerçekleşti.  İlimizde hâlihazırda operasyon sonrası orman yangınları yaşanmakta ve yine yanan bölgeler güvenlik gerekçesi ile yasaklı bölge ilan edilmiş durumda. Bergama’dan, Fırtına Vadisi’ne, Loç Vadisi’nden, Hasankeyf’e, Akkuyu’dan Sinop’a bir bütün olarak doğamızın tahribine göz yummadık ve Dersim'liler olarak itirazların bir parçası olduk.”
 
'GEREKLİ EKİPMAN VE DESTEĞİ İLE HAZIR OLACAĞIZ'

 
“İzmir Munzur Ekoloji Meclisi çatısı altında ilimizde yaşanacak orman yangını, çevre sorunu ve benzeri çevre felaketlerine acil ve organize müdahale etmek üzere gerekli hazırlıkların ardından yeterli eğitimi almış ekipler ve gerekli teçhizat ile harekete geçeceğimizi ilan ediyoruz” diyen Ozan, Dersim’de meydana gelecek orman yangınlarına en kısa sürede yeterli ekipman desteği ve gerekli eğitime sahip ekipler ile müdahale edeceğini belirtti.

Ormanların kaçak kesimlerle yok edilmesine karşı yasal süreçleri yakından takip edeceklerini ve bu işleri gerçekleştirenleri teşhir etmek dahil her türlü önlemi alacaklarını söyleyen Ozan, “Ülkemizde yaşanacak tüm ekoloji sorunlarına duyarlı yaklaşarak gerçekleşecek eylemliliklerin içerisinde kolektif anlayışla yer alır. İzmir Munzur Ekoloji Meclisi olarak yarından itibaren öncelikle ilimizde yaşanacak ve acil müdahale gerektiren çevre olaylarına organize ve hızlı bir şekilde müdahil olacağımızı, yaşadığımız tüm yerlerde gerçekleşecek çevre sorunlarına da aynı duyarlılıkla yaklaşacağımızı gerekli ekipman ve ekip desteği ile hazır olacağımızı ilan ediyoruz” dedi. (MA) 

DAHA FAZLA