Dersim'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı

Dersim'de yoğun bakım doluluk oranı yüzde 90'a ulaştı

Vaka sayısının arttığı ve aşılamada mavi kategoride olan Dersim'de yoğun bakım servisleri doluyor. Yetkililerden aşı ve maske uyarısı geldi.

Dersim'de devlet hastanesinin Covid-19 yoğun bakımı servisi yüzde 90 dolu durumda. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın paylaştığı haftalık vaka haritasına göre, 100 bin kişide en çok vaka artışının olduğu Dersim'de İl Sağlık Müdürlüğü Operasyon Merkezi Sorumlusu Doktor Zerrin Şahinol, "Covid-19 hastaları için ayırdığımız bir servisimiz oldu, açtığımız ikinci servis de dolmak üzere" dedi.

Dersim, 6-12 Kasım tarihleri arasındaki haftalık tabloda, 100 bin kişide 414,65 oranla en çok vaka artışının olduğu il oldu. Kentte geçen ay, günde 10 ile 20 arasında değişen günlük pozitif vaka sayısı, 50’lere çıktı. Aşılama haritasında 76,5 oranla mavi kategoride yer alan kentte, yoğun bakım servislerinde yatan hastaların büyük bölümünün aşısız ya da eksik aşılı olduğu belirtildi.

'İKİNCİ SERVİS DOLMAK ÜZERE'

Doktor Şahinol, yoğun bakımda doluluğun yüzde 90'lara kadar ulaştığını belirterek, şöyle konuştu:

"Hem sosyalleşme hem hastalarımızın temaslı kaydının düzgün şekilde belirtmemesi hem de şikâyeti olan vatandaşlarımızın birkaç gün geç test vermesinden dolayı vaka sayılarımız çok arttı. Covid-19 servisimiz vardı, o doldu. Geçen hafta ikincisini açtık, o da dolmak üzere. Filyasyon ekiplerimiz gece geç saatlere kadar çalışıyor. Temaslı kaydı, okullarda temaslıların karantinaya alınması, öğretmen ile öğrencinin temaslarının tespiti noktasında çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz. Sosyallik ve havaların soğumasıyla birlikte kapalı ortamlarda maskesiz bulunulması ve sosyal mesafeye uyulmayınca vakalarda hızlı yükselme oldu."

'YOĞUN BAKIMDAKİ HASTALAR AŞISIZ YA DA EKSİK AŞILI KİŞİLER'

Şahinol, vaka sayısına oranla ölüm oranının az olduğunu söyledi ve test kabinlerindeki yoğunluklara vurgu yaptı. Şahinol, "Biliyorsunuz ki; şehrimiz turistik açıdan bayağı bir turist çekiyor ve bundan dolayı vakalarımız artıyordu. Geçen aylarda günde 10 ile 15 pozitif vakamız çıkıyordu. Şu an 40 ile 50 arasında pozitif vakamız çıkıyor. Test kabinlerindeki yoğunluğu görebilirsiniz. Aşısız olanlar ya da eksik aşılı vatandaşlarımız yoğun bakımdalar. Yaşlı hastalarımızda ve kronik hastalarda daha çok ölüm görüyoruz. Ölüm oranımız vakaya oranla çok yüksek değil. İnsanlar aşılı olduğu için daha rahat davranıyorlar, aşı olmanız hasta olacağınız anlamına gelmiyor. Sadece hafif atlatıyorsunuz. Lütfen, tamamlama aşılarımızı olalım ve kurallara dikkat edelim" diye konuştu.

DAHA FAZLA