Dersim'de yangınlar 14 gündür sürüyor: 'Havadan müdahale olmazsa ormanın tamamı yanar'

Dersim'de yangınlar 14 gündür sürüyor: 'Havadan müdahale olmazsa ormanın tamamı yanar'

Dersim'de Fırtına Veli Çeşmesi yakınlarında yeni bir orman yangını çıktı. Yaklaşık 60 kişinin müdahale ettiği yangın kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Dersim'de Hozat ve Ovacık ilçeleri arasında başlayan ve 14 gündür süren yangın henüz tamamen söndürülememişken Dersim-Ovacık arasındaki Fırtına Veli Çeşmesi yakınlarında yeni bir orman yangını daha çıktı. Yangın hızla yayılırken, sabah saatlerinde Dersim'in üzeri dumanla kaplandı.

ANKA'da yer alan habere göre, yangına Dersim Belediyesi itfaiye ekipleri, AFAD, MUDAK, Milli Parklar ve Doğa Koruma Müdürlüğü ile gönüllülerden oluşan bir grup müdahale ediyor. Yaklaşık 60 kişilik bir ekiple yangına müdahale edilirken yangın henüz kontrol altına alınabilmiş değil.

'SU VE GIDA TAKVİYESİ İÇİN GENÇ ARKADAŞLARA İHTİYAÇ VAR'

Dersim Belediyesi; Twitter hesabından yangın bölgesine su ve gıda takviyesi istedi. Paylaşımda, “İtfaiye ekiplerimiz, AFAD, MUDAK, Tunceli Milli Parklar, Doğa Koruma Müdürlüğü ile gönüllüler de bölgede Munzur Vadisi Fırtına Veli Bölgesinde yangınla mücadele etmeye devam ediyor. Arkadaşlarımızın su vb. ihtiyaçlarının karşılanması için gönüllü genç arkadaşlarımıza ihtiyaç var” denildi.

'TEK BİR UÇAK GELMEDİ'

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve beraberindeki heyet de yangın söndürme çalışmalarına katıldı.

Ağbaba, AFAD telsizinden, AFAD çalışanlarına yardım eden bir gönüllü ile konuştu. Gönüllü yurttaş, “Arkadaşlarımızın çoğu dumanın arasında kaldılar. Güney yamaçlarını kontrol ediyoruz ama kuzey yamaçlarında 50-60 metrelik devasa ağaçlar var. Bu ağaçlara karıştığı andan itibaren yerden müdahalemiz sıfır” dedi. “Uçak mı lazım” diye soran Ağbaba’ya yurttaş, “Uçakla ya da helikopter ile müdahale edilmesi gerekiyor. Sabahtan beri buraya tek sefer helikopter gelmiş değil” diye yanıt verdi.

'YANGIN ŞİDDETLİ DEVAM EDİYOR'

Ağbaba yangına ilişkin yaptığı açıklamada, “Yangın şiddetli olarak devam ediyor. Önlenebilmiş değil. Gönüllüler yukarıda çalışma yapıyor. AFAD yetkililerinin vermiş olduğu bilgiye göre, burada, dağda görev yapacak acil gönüllüye ihtiyaç var. Buradan çağrısını yapalım. AFAD’la beraber çalışacak gönüllüye ihtiyaç var. Burada görüyorsunuz yangını, büyük şekilde devam ettiği söyleniyor. Acil şekilde havadan müdahale yapacak helikopter ve uçağa ihtiyaç var” diye konuştu.

Ağbaba, profesyonel yangın söndürme personeline de ihtiyaç olduğunu dile getirerek, “Bu yangının söndürülebilmesi için bu işi bilen insanların yangın söndürmeye yardım etmesi lazım. Yetkililere, bakanlara sesleniyoruz. Buraya mutlaka hızlı şekilde havadan söndürmek için helikopter ve uçak lazım” dedi.

'HAVADAN MÜDAHALE OLMAZSA ORMANIN TAMAMI YANAR'

Ağbaba ve beraberindeki heyet, daha sonra yangın söndürme çalışmalarını katıldı. Elindeki kürekle alevlerin arasına giren Ağbaba’nın dumandan gözleri yaşardı. Yanan ağaçların üzerine kum atan gönüllülerle birlikte çalışan Ağbaba, “Burada dumandan çalışmak da zor. Şu kadarcık yangında bile sıcak insanı etkiliyor. Havadan müdahale şart. Havadan müdahale olmazsa bu ormanların tamamı yanar” diye konuştu.