Dersim’de Vali HDP Heyetini Hedef Gösterdi: Vekiller Oturma Eylemi Yaptı

Dersim’de Vali HDP Heyetini Hedef Gösterdi: Vekiller Oturma Eylemi Yaptı

11 milletvekilinden oluşan bir heyetle Dersim’de inceleme yapmak isteyen HDP’nin yangın bölgesine gitmesi engellendi. Valilik yaptığı açıklamada HDP’li milletvekillerini hedef gösterdi. İleri’ye konuşan HDP Grup Başkanvekili Bilgen valiliğe sert sözlerle tepki gösterdi.

Foto: HDP / Twitter

Meryem Yıldırım / @meryem_yildrim

Güncelleme 16.45

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Twitter’dan orman yangınlarına ilişkin yaptığı açıklamada Dersim’deki “Orman yangınları ‘askeri operasyonlar sonucu’ yaşanmıyor” dedi ve şöyle ekledi: “Orman yakmak hatta insanıyla birlikte yerleşimleri, su kaynaklarını, ‘düşman’a yarayacağı düşünülen herşeyi yakıp yıkmak başlı başına bir ‘askeri stratejidir’. En son Sri Lanka’da uygulanmıştı.”

SRİ LANKA MODELİ NEDİR?

Sri Lanka devleti, Tamil Kaplanları adlı gerillaları ‘yok etme’ gerekçesiyle, grubun yer aldığı bölgeleri bombalamış, grubun teslim olması için operasyonlar düzenlemişti. Devletin operasyonları sonucu 40 bin sivilin hayatını kaybetmiş, gerillalar ölümlerin durdurulması için teslim olmuştu. Operasyonlar sonucu yüz binlerce Tamil de yerinden sürgün edilip kamplara yollanmıştı.
TAMİL KAPLANLARI KİMDİR?

Sri Lanka’da bulunan Tamil halkı içinde kurulan Tamil Kaplanları (LLTE) adlı gerilla grubu, ayrı bir devlet kurmak istiyor. Devlet ile grup arasında 1981-2009 arasında zaman zaman şiddeti artarak süren savaşta en az 100 bin kişinin öldüğü tahmin ediliyor. 2009’da yapılan büyük operasyonda gerilla grubu yok edilmiş, lideri de öldürülmüştü.

Güncelleme 15.45

HDP’li heyet, Hozat'a bağlı Hıdırdamı mevkiinde bir kez daha jandarma tarafından durduruldu.

Jandarma, ‘kaymakam emriyle’ milletvekillerinin bölgeye girişinin yasaklandığını, diğer yurttaşlara ise geçişin serbest olduğunu bildirdi. 

Foto: Metin Cihan


Güncelleme 14.50

Ovacık yolunun kapalı olması nedeni ile Hozat yolu üzerinden yangının olduğu bölgeye ulaşmak isteyen HDP’li heyet, bu yolunda kapatılması sonucu oturma eylemine başladı.


Güncelleme 12.40

HDP’li heyet yangının olduğu bölgeye gitmek isterken engellendi. Heyette yer alan Dersim Milletvekili Alican Önlü, polise “Sizin göreviniz bizim güvenliğimizi sağlamak, ne olduğu belli olmayan sözlü tebligat olamaz. Valinin bizimle muhatap olma zorunluluğu yok mu, en azından adabı yok mu? Haddiniz aşmış, önümüze polis dikmiş. İki gün önce AKP’li vekilleri turist gibi dolaştırdınız? Valinin yaptığı açıklama bizim can güvenliğimizi tehlikeye atmıştır. Valilik sıfatını kaybetmiştir, AKP İl Başkanı olarak bizi tehdit etmiştir, hedef göstermiştir, siz valiye müdahale etmelisiniz, “sen vatandaşı tehdit edemezsin, hele bir vekili hiç edemezsin” diye” şeklinde tepki gösterdi.


Önlü’nün polise sorduğu “Bakın medenice konuşuyoruz, biz sizin için tehdit miyiz?” sorusuna, “Kesinlikle öyle bir şey söylemedik” diye cevap vermesi dikkat çekti.
Heyette yer alan diğer HDP’li Milletvekili Meral Danış Beştaş da şunları söyledi: 

“Vekillerin sorumlulukları belli, şu anda siz bizim güvenliğimizi almıyorsunuz, siz bu kuşatmayla güvenliğimizi tehdit ediyorsunuz. Biz aynı zamanda 3 tane hukukçu vekiliz burada. Dün bizim geleceğimiz açıklandı, siz bugün buraya barikat kurdunuz. Siz bizim oraya gidip orada işlenen suçları görmemizi engellemek istiyorsunuz. Ormanların yandığını değil, yakıldığını görmemizi istemiyorsunuz. Şu anda Türkiye ve dünya kamuoyu Dersim’deki doğa katliamını merak ediyor. Yangın mıdır, saldırı mıdır, kim yapıyor, bütün bunları araştırmak istiyoruz ve biz bu yetkimizi halktan aldık. Cumhurbaşkanından almadık. Biz seçildik, siz şu an da suç işliyorsunuz. Bu bize özel bir uygulama. 


Niye operasyon bugün yapılıyor? Siz dün AKP’li vekilleri gezdirirken operasyon yoktu, bugün mü operasyon var? Sizin bize yardım etmeniz, yolu açmanız, yanımıza güvenlik vermeniz lazım. Böyle bir keyfiyet olamaz. Siz valinin emirlerini yerine getiriyorsunuz ama suç işliyorsunuz. Siz tebligat yapmadınız, resmi olarak elimize tebligat vermek zorundasınız. Sizin sözünüz kanun değil, biz yasama organını temsil ediyoruz. 


Valiliğin de elinde de bize ulaştırılan resmi bir tebligat yok, sadece kendi sitesinde bir açıklama yapmış. Elimize ulaşan resmi bir tebligat yok, sadece HDP heyeti burada diye engelleniyoruz, bu engellemenin hiçbir yasal dayanağı yok. İki gün önce AKP’li vekiller, polisin korumasında, valiliğin öncülüğünde Dersim bir turizm memleketi olarak tanıtılmıştır, biz bunu kabul etmiyoruz. Buradan İçişleri Bakanına sesleniyorum; İçişleri Bakanı bugünleri keyfiyetin sınır tanımadığı günler olarak kamuoyuna ilan ediyor ama unutmasın halkın karşısında şimdiye kadar hiçbir İçişleri Bakanı duramamıştır, halkın gücünün üstünde güç yoktur ve biz burada halk olarak bulunuyoruz.”  

Heyette yer alan HDP Milletvekili ve TİP Kurucu Meclis Üyesi Erkan Baş da, “Kanuna aykırı emri uygulamak suçtur ve siz şu an suç işliyorsunuz” diyerek emniyet yetkililerine tepki gösterdi. 


Dersim’de askeri operasyonlar nedeniyle çıkan orman yangınlarını yerinde incelemek ve bölge halkıyla görüşmek için Dersim’e giden HDP heyetinin engellendiği öğrenildi.

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, Dersim Milletvekili Alican Önlü ile milletvekilleri Mahmut Toğrul, Erkan Baş, Meral Danış Beştaş, Erdal Aydemir, Murat Çepni, Mehmet Tiryaki Dilşat Canbaz, Kemal Bülbül’den oluşan heyet bugün Dersim’de incelemeler yapmak üzere kente gitti. Bu sabah, yangının çıktığı bölgenin havadan helikopterlerle bombalandığı ve Ovacık yolunun ulaşıma kapatıldığı aktarılırken, HDP’li heyetin kente ulaştığı gün valilikten dikkat çeken bir açıklama geldi.

VALİLİKTEN HEDEF GÖSTEREN AÇIKLAMA

Tunceli Valiliği kentte inceleme yapmak için gelen HDP heyetini isim vermeden hedef gösterdi. Valilikten yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Tunceli, tarihinin en huzurlu günlerini yaşamakta olup istihdam başta olmak üzere şehrimize yapılan yatırımlarla devletimiz ve vatandaşlarımız arasında sıcak bir diyalog ve iletişim ortamı sağlanmıştır. Bu durumdan rahatsız olan bazı art niyetli çevrelerce örtü altı yangınlar bahane edilerek esasen terörle mücadelemiz sekteye uğratılmak istenmekte gerçek olmayan paylaşım ve haberlerle vatandaşlarımızın çevre duyarlılığı istismar edilmektedir. Örtü altı yangınlarına yangın söndürme uçakları da dahil olmak üzere her türlü imkanlarımız seferber edilmiştir. Şehrimizin sahip olduğu bu huzurlu ortamı şu an kontrol altına aldığımız örtü altı yangınlarını bahane ederek bozmak, vatandaşlarımızın duyarlılıklarını istismar etmek ve terörle mücadelemizi sekteye uğratmak isteyen hiçbir kişiye, gruba ve oluşuma müsaade edilmeyecek ve gerekli her türlü kanuni işlem yapılacaktır.”

AYHAN BİLGEN’DEN İLERİ’YE AÇIKLAMA

Açıklamanın ardından İleri Haber’e konuşan ve heyetle birlikte Dersim’de olan HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen, valiliğin açıklamasına sert sözlerle tepki gösterdi.

Henüz kente girdiklerini ve kurum il temsilcilerinden bilgi aldıklarını aktaran Bilgen, şehrin merkezinde bazı görüşmeler yaptıktan sonra çalışmalarına başlayacakları bilgisini paylaştı.

Bilgen, daha çalışmaya başlamadan, ‘şehrin huzurunu bozma’ biçimindeki bir niyet okumasının valinin görevi olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Valinin görevi, bizim çalışmamızı kolaylaştırmak ve üzerine düşen görevi yapmaktır. Siyaset yapmak istiyorsa, atanmış pozisyonundan vazgeçer, seçilebilir. Dersim halkının nasıl huzur ve güvende olup olmayacağına karar vermek valilerin yetkisinde değildir, halk kendi huzurunu ve güvenini kiminle nasıl sağlayacağını bilir. Niyet okumak da valilerin görevi değildir.”