Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın 83. yılında Taksim’de anıldı

Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın 83. yılında Taksim’de anıldı

Dersim Katliamı'nda hayatını kaybedenler, katliamın 83. yılında Taksim Tünel Meydanı'nda anıldı.

Emre Orman - @eemreorman

Dersim Katliamı'nda yaşamını yitirenler için, katliamın 83. yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Örgütü'nün çağrısıyla Taksim Tünel Meydanı'nda anma etkinliği gerçekleştirildi.

Taksim Tünel Meydanı'nda düzenlenen anmada, "1937 İstiklal Mahkemesi'nin Elâzığ Tunç Eli mahkeme kararları yok hükmünde sayılsın" yazılı pankart açıldı. "Devlet resmi özür dilesin", "Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın" dövizlerinin yer aldığı açıklamada, Seyid Rıza ile arkadaşlarının fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşındı. Ayrıca pankartın önüne mumlarla “38” yazıldı.

Anma, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu, HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu, HDP İstanbul İl Eş Başkanları Elif Bulut ve Erdal Avcı, ESP İstanbul İl Eş Başkanı Ezgi Bahçeci ve Devrimci Parti MYK üyesi Burcu Gül Çubuk'un da katılımıyla gerçekleşti.



AVCI: DEVLETTEN RESMİ ÖZÜR BEKLİYORUZ

İlk olarak söz alan HDP İstanbul İl Eş Başkanı Erdal Avcı, Dersim'in devletin resmi özrünü bekleyen bir soykırım olduğunu kaydetti. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Eğer varsa böyle bir kural ben özür dilerim" dediğini hatırlatan Avcı, böyle bir özrü kabul etmediklerini, özrün resmi olmasını, idam edilenlerin mezar yerlerinin açıklanması, özel eşyalarının iade edilmesi gerektiğini kaydetti.

BULUT: TÜM KATLİAMLAR AYDINLANANA KADAR MÜCADELE EDECEĞİZ

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Elif Bulut ise, "Her katliamın sorgusu yapılmaz, hesap sorulmazsa başka katliamlara sebebiyet verir. Bu topraklarda bu yüzden bu kadar kan dökülür, bu topraklarda bu yüzden bu kadar can alınır. Bizler bu katliamlar aydınlanana kadar mücadele edeceğiz" dedi.

Yaklaşan 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü'ne de işaret eden Bulut, "Biz kadınlar sesimizi yükselttikçe, mücadele ettikçe bu sistemin değişmesi asla imkânsız değildir. Bizler bu toprakların kaderin değiştirecek insanlarız" ifadelerini kullandı.

PİROĞLU: KATLİAMLARLA YÜZLEŞMEK BU SUÇLARIN TEKRAR İŞLENMEMESİ DEMEKTİR

"Bu devlet anlayışını bu kurucu devlet aklının halklara, Kürtlere, kadınlara, Alevilere, Ezidilere tüm ötekilere verecek hiçbir şeyi kalmadı. Bu devletten hiçbir şey beklemiyoruz'' ifadelerini kullanan HDK Eş Genel Sözcüsü İdil Uğurlu'nun ardından sözü alan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu ise yeni katliamlar yaşanmasın, yeni kanlar akmasın diye 83 yıl sonra bile hesap sorduklarını dile getirdi.

Piroğlu, "Devletin bütün zor aygıtlarıyla, köylünün, işçinin hakkını arayan Kürt'ün, Alevi'nin karşısına dikildiği bu günlerde bu zor aygıtını teşhir etmek için Seyid Rıza'nın peşinden koşuyoruz. Biliyoruz ki, bu katliamlarla yüzleşmek devletin kendi suçlarıyla yüzleşmesi demek aslında bugün bu suçların tekrar işlenmemesi demektir" dedi.

Adaletin devletin bahşettiği bir lütuf olmadığının altını çizen Piroğlu, "Diz çökmeyerek bugüne geldik, şimdi ayağa kalkacağız, hesap soracağız. Devletin yapmadığını yapacağız, o adaleti bu ülkede inşa edeceğiz" diye konuştu.

DOĞAN ÇELİK’TEN DERSİM AĞIDI

Konuşmaların ardından Seyid Rıza ve arkadaşları için üç dakikalık sessiz eylem yapıldı. Bu sırada sanatçı Doğan Çelik, bağlama eşliğinde ağıt yaktı.

Anma, "Dersim'i unutma, unutturma" sloganı, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.