Dersim Katliamı’nda hayatını kaybedenler evlerde anılacak

Dersim Katliamı’nda hayatını kaybedenler evlerde anılacak

DEDEF, Dersim Katliamı’nın gerçekleşmesinin önünü açan Bakanlar Kurulu kararının 83. yıl dönümü sebebiyle bir açıklama yaparak, hayatını kaybedenlerin evlerden anılmasını istedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF); Dersim Katliamı’nın gerçekleşmesinin önünü açan 4 Mayıs 1937’deki Bakanlar Kurulu’nun ‘Tunceli Tenkil Harekâtı’ kararının 83’üncü yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Salgın nedeniyle anmaların toplu olarak yapılamayacağı belirtilen açıklamada, herkesin bulunduğu yerde mum ve ağıt yakarak katliamda yaşamını yitirenlerin anılması istendi.

Katliamın bir bölge halkının planlı ve sistemli olarak yok edilmesi olarak değerlendirilen açıklamada, “Resmi rakamlara göre 16 bin, resmi olmayan rakamlara göre ise 70 bin insan katledildi. Yine on binlercesi yurtlarından sürgün edildi” denildi.

'ARŞİVLER AÇILSIN'

Gelecek yıllarda hep birlikte taleplerini alanlarda haykıracaklarının altı çizilen açıklamada, “Arşivler açılsın, Dersim ismi iade edilsin, Dersim halkından özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Dersim’deki doğayı talan projeleri iptal edilsin” ifadeleri yer aldı.