Depremzedeye 'kira yardımı' faiziyle geri istendi

Depremzedeye 'kira yardımı' faiziyle geri istendi

Elazığ'daki bir depremzededen, hata yapıldığı gerekçesiyle "kira yardımı" faiziyle talep edildi.

"Sehven" fazla kira yardımı yapıldığı gerekçesiyle Elazığ'da bir depremzedeye tebligat gönderildi ve para faiziyle geri istendi. 

Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen 6,8'lik depremin ardından kentsel dönüşüm uygulaması kapsamında depremzedelere kira yardımı yapılmıştı. Elazığ Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sivrice merkezli deprem sonrasında yapılan kira yardımlarında "sehven" 6 bin lira fazladan para verildiğini savunarak faiziyle beraber 7 bin 605 lira geri ödenmesini talep etti.

SON ÖDEME TARİHİ İLETİLDİ, YASAL YOLLAR UYARISINDA BULUNULDU

Depremzede bir yurttaşa gönderilen yazılı tebligatta, son ödeme tarihi iletildi ve paranın geri ödenmemesi halinde yasal yollara başvurulacağı kaydedildi.

Sözcü'den Evren Demirdaş'ın haberine göre tebligatta, şu ifadeler yer aldı:

"Mustafapaşa Mahallesi Kentsel Dönüşüm alanında yer alan taşınmazla ilgili 6306 Sayılı Kanun kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm uygulaması çerçevesinde, bugüne kadar almış olduğunuz kira yardımı ödemesiyle ilgili yapılan incelemelerde, bu ödemenin 6 bin TL'lik kısmının sehven fazla ödendiği tespit edilmiştir.

Bu bağlamda ‘Dönüşüm Projeleri Özel Hesabı Yönetmeliği' Md.7/2 ile ‘Bakanlığımız Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürlüğü Kira Yardımı Kılavuzu' Md.11/12 hükümleri gereğince; tarafınıza fazladan ödenen ve aşağıdaki dökümü yapılan ana para ve buna ilişkin faiz tutarı olan 7 bin 605 lira en genç 31/01/2023 tarihine kadar belirtilen hesap numarasına ödenmesi ve dekontunun müdürlüğümüze teslim edilmesi gerekmektedir.

Belirtilen tarihe kadar ödeme yapılmaması ve dekontunun müdürlüğümüze ulaşmaması durumunda, dökümü yapılan alacağın tahsilinin yasal yollardan sağlanacağı hususunda gereğini ve bilgilerinizi rica ederim."

'DEPREMZEDELERE BAŞKA MAĞDURİYETLER YÜKLENİYOR'

Durumu değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elazığ İl Başkanı Coşkun Çağlar Duran, "Elazığ'da 2020 yılında meydana gelen büyük deprem sonrasında depremzedelerin mağduriyetleri halen sonlanmamışken şimdi de depremzedelere başka mağduriyetler yükleniyor" dedi.

Binlerce kişiden kira yardımlarının faiziyle geri istendiğini söyleyen Duran, "Adı üstünde bu bir kira yardımı, kira kredisi değil. Dolayısıyla bu yardımın geri istenmesi hukuk ve hakkaniyete aykırıdır. Sosyal devlet anlayışıyla yönetilen bir ülkede böyle bir rezillik olur mu? Kira yardımı alan birçok aile alt gelir gurubunun altında olmalarını bilmelerine rağmen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'nün depremzedelere bu tebligatları göndermiş olmaları sosyal devletin ne olduğundan bihaber olduklarının en net kanıtıdır" ifadelerini kullandı.

İtiraz için idari başvuruların yapıldığını söyleyen CHP'li Duran, "Gelecek cevap doğrultusunda bu haksız talepleri yargıya taşıyacağımızdan kimsenin kuşkusu olmasın" diye konuştu.