Depremin araştırılması teklifini reddeden AKP'liler Erdoğan için yeni saray yapılmasını oylayacak

Depremin araştırılması teklifini reddeden AKP'liler Erdoğan için yeni saray yapılmasını oylayacak

HDP'nin olası bir depremde meydana gelebilecek hasarların önlenebilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Meclis’e verdiği araştırma komisyonu kurulması talebi AKP'lilerin oylarıyla reddedildi. İlerleyen saatlerde Erdoğan için yapılacak olan yeni saray oylanacak.

İleri Haber

Elazığ’da 24 Ocak'ta yaşanan ve 40 kişinin öldüğü, binlerce kişinin ise yaralandığı 6,8'lik depremin ardından Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) olası bir depremde meydana gelebilecek hasarların önlenebilmesi için alınacak tedbirlerin belirlenmesi ve mağduriyetlerin önüne geçilmesi amacıyla Meclis’e verdiği araştırma komisyonu kurulması talebi AKP'lilerin oylarıyla reddedildi.

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından TBMM Başkanlığı'na sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde ise şu ifadeler yer aldı:

“Geçmişte yaşanan ve neticesi son derece ağır olan büyük depremler ve son olarak Elazığ’da yaşanan ve büyüklüğü son olarak 7.0 olarak açıklanan deprem acı gerçekleri bir kez daha ortaya çıkarmış olup olası depremlerde yurttaşların en az hasarla durumu atlatabilmeleri, can kayıplarının engellenmesi ve yaralanmaların önüne geçilebilmesi için acil bir çalışma yürütülmesi elzemdir.”

'DEPREM ÖNERGESİNİ REDDETTİLER, AHLAT'A SARAY YAPMAK İÇİN YASA ÇIKARACAKLAR'

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, depremle ilgili komisyon kurulması istemi AKP'li vekillerin oyuyla reddedilirken; Genel Kurul'da bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, tepkisini şu ifadelerle dile getirdi:

"AKP, şu anda deprem araştırma önergesini reddetti.

Bugün Genel Kurul’a gelecek İmar Komisyonu’ndan geçen kanun teklifiyle daha önce AYM tarafından iptal edilen Ahlat’daki Cumhurbaşkanlığı Saray inşaatı için yasa çıkaracaklar!

Bilinsin..."

'MİLLET CAN, AKP SARAY DERDİNDE'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, bugün Meclis'te yaptığı partisinin haftalık basın toplantısında ise Ahlat'a yapılacak Cumhurbaşkanlığı sarayına ilişkin şu ifadeleri kullanmıştı:

"Ağustos 2018’de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahlat’ta 1071 metrekare oturma alanı olan 10 dönümlük arazide ‘Selçuklu mimarisi’ ile bir Cumhurbaşkanlığı köşkü yapılacağını, talimatı verdiğini söylemişti.

Ocak 2019’da Ahlat’ta yapılmak istenen Cumhurbaşkanlığı Köşkü için yine AKP’nin teklifiyle Kıyı Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Değişiklikle köşk arazisinin sınırları belirtilip, söz konusu alanda ‘kıyılar, sahil şeritleri, doldurma ve kurutma yoluyla kazanılan arazilere ilişkin yapı ve yapılaşmaya dair sınırlayıcı hükümleri uygulanmaz’ diye özel bir hüküm getirildi. Temmuz 2019’da da Anayasa Mahkemesi torba kanun ile getirilen kanun hükümlerini iptal etti. AYM’nin iptal gerekçesinde, kıyıların özel mülkiyete konu olamayacağı, doğal ortamının korunması ve herkesin ortak kullanımına açık olması zorunludur diyor.

AYM’nin bu kararına rağmen, Ahlat’ta 1071 metrekarelik Saray inşaatı devam ediyor. Eskiden kişiye özel kanunlar çıkartıyorlar diye şikayet ediyorduk, şimdi önce işi yapıyorlar, sonra işe göre kanun çıkartıyorlar. Üstelik bunu memlekette insanlarımız can derdindeyken, bir deprem felaketi yaşanmışken, yeni deprem felaketleri yaşamamak için ne yapmak gerekir diye düzenlemeler yapılması gerektiği tartışılması gerekirken arada derede Meclis Genel Kurulu’nda beyefendi yeni bir Saray yapmak için yasa çıkarmaya çalışıyor. Biz bu yasanın çıkmaması için elimizden geleni yapacağız fakat bu arsızlıkla, bu yüzsüzlükle bu iktidarın sokaklarda gezememesi gerektiğini de burada bir kez daha vurgulamak istiyorum. Yani insanlar can derdindeyken, iktidar Saray derdinde. Sanki yeteri kadar sarayı yokmuş gibi bir saray daha yapmak için çaba gösteriyor. Bu kanun teklifinin 20. maddesindeki Ahlat’ta cumhurbaşkanına bir saray daha yapılması teklifini şiddetle reddettiğimizi, bu utanmazlığı her yerde teşhir edeceğimizi bir kez daha sizinle paylaşmak istedim."