Depremde ölü sayısı artıyor

Depremde ölü sayısı artıyor

Irak'ın Halepçe kentinde meydana gelen ve komşu ülkelerden de hissedilen depremde ölü sayısı 300’ü geçti.

Güncelleme 12.10

Halepçe’de meydana gelen deprem sonrası yaşanan can kayıpları artıyor. Depremin etkilediği İran'ın batısındaki Kermanşah eyaletine bağlı kentlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 328'e yükseldiği bildirildi. Yaralı sayısının ise 2500'ün üzerine çıktığı açıklandı. Bölgede, 70 bin kişinin evini terk ettiği belirtilirken, can kaybının büyük bölümünün Kermanşah’a bağlı Irak sınırına 15 kilometre mesafedeki Sarpol-e Zahab kasabasında meydana geldiği öğrenildi.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'e açıklamalarda bulunan Kermanşah Eyaleti Afet Yönetimi Genel Müdürü Rıza Mahmudi, deprem nedeniyle yaralanan 2504 kişinin de eyalet ve civar kentlerdeki hastanelerde tedavi altına alındığını duyurdu. İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.

Irak'ta depremden hayatını kaybedenlerin sayısının 7’e yükseldiği, 50'den fazla kişinin yaralandığı ifade edildi.


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Halepçe kentinin 32 kilometre güneybatısında meydana gelen 7,2 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı artıyor.

Süleymaniye'nin Derbendihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan, yaptığı açıklamada, depremde Derbedihan'da 4 kişinin, Kelar İlçesi Sağlık Müdürlüğü ise 2 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, depremde Süleymaniye'nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını kaydetti.

DERBENDİHAN BARAJI TEHLİKEDE

Depremin ardından Süleymaniye'deki Derbendihan Barajı'na yakın yerleşim alanlarının acele şekilde boşatılması istendi. IKBY Ziraat ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsettar Mecid ise barajda hasar meydana geldiğini, zararın boyutlarının tespiti için çalışma başlatıldığını bildirdi.

Süleymaniye Valisi Ömer Ahmed Emin de yaptığı yazılı açıklamada, depremden dolayı yarın vilayet sınırları içerisinde mesainin yapılmayacağını belirtti.

İRAN'DA 155 ÖLÜ, 1500 YARALI

Deprem, İran’da da çok sayıda can aldı. Tesnim Haber Ajansı'na açıklama yapan İran Meclisi Milletvekili Ferhad Tecri, gece saatlerinde meydana gelen depremin ardıdan Kasrı Şirin, Serpulzihab ve Selas Babacani'de 155 kişinin öldüğünü, bin 500'ün üzerinde kişinin yaralandığını söyledi.

İran devlet televizyonuna konuşan Kermanşah Eyaleti Vali Yardımcısı Mücteba Niykkerdar da göçük altında çok sayıda insan bulunduğunu dile getirdi.

Niykkerdar, "Sabah günün ağarmasıyla helikopterlerle köylerde hasar tespit çalışmaları yapılacak. Ölü ve yaralı sayısının artmasından endişe ediyoruz." şeklinde konuştu.

3 GÜN YAS İLAN EDİLDİ

Kermanşah eyaleti valiliğinden yapılan açıklamada, deprem nedeniyle eyalette 3 gün yas ilan edildiği duyuruldu.

DEPREM TÜRKİYE VE AZERBAYCAN'DA DA HİSSEDİLDİ

Halepçe depremi Diyarbakır, Batman, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van ve Muş'ta da hissedilirken, Cizre Devlet Hastanesi acil servinin kısa süreliğine tedbir amaçlı boşaltıldığı öğrenildi. AA’nın aktardığı habere göre Hakkari'nin Irak sınırına yakın köylerde can ya da mal kaybının olup olmadığı araştırılıyor. Öte yandan arama kurtarma çalışmaları ve deprem sonrası ihtiyaçlar için Türkiye’den bölgeye personel ve çadır gönderildiği açıklandı.

Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Sismolojik Hizmet Merkezinden yapılan açıklamada ise depremin İran sınırındaki bölgeler ile Nahçıvan'da hissedildiği belirtildi.