‘Depremde hastanelerin çoğu kullanılamaz hale geldi’
Sağlık meslek örgütleri, hastanelerle ilgili acil çalışma başlatılması gerektiğini belirtti.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği birçok ilde, çok sayıda sağlık kuruluşu yıkılarak ya da hasar alarak kullanılamaz hale geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, “Böyle bir felaket durumunda ilk başta ayakta kalması gereken binalar sağlık kurumları, hastaneler olmalı. Ancak gördük ki depremde bunların çoğu kullanılamaz hale geldi” dedi.
6 Şubat tarihli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler, 11 ilde ağır bir yıkım ve en az 43 bin 556 can kaybına neden oldu. Söz konusu illerde binlerce bina yıkılırken, özellikle Hatay’da hastaneler ve çeşitli sağlık kuruluşları da kullanılamaz hale geldi.
Yıkılan ya da ağır hasar alan hastaneler arasında Adana Meydan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İskenderun Devlet Hastanesi, Reyhanlı Devlet Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Antakya Özel Akademi Hastanesi ve Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer aldı.
‘DEPREMDE HASTANELERİN ÇOĞU KULLANILAMAZ HALE GELDİ’
BirGün’den Sibel Bahçetepe’nin haberine göre, ülke genelindeki bin 534 hastanenin ne kadarının depreme dayanıklı olduğunun bilinmediği ortaya çıktı. Hastanelerin risk durumuna ilişkin deprem çalışmasının olmadığını ifade eden TTB İkinci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten, şunları dile getirdi:
“Ülkemiz deprem ülkesi ve bundan kaçış yok. Böyle bir felaket durumunda ilk başta ayakta kalması gereken binalar sağlık kurumları, hastaneler olmalı. Ancak gördük ki depremde bunların çoğu kullanılamaz hale geldi. Burada sorumsuzluk, denetimsizlik ve ciddiyetsizlik var.”
Hastanelerin risk durumunun depremden depreme konuşulduğunu ve daha sonra unutulduğunu ifade eden Ökten, “O kadar şehir hastanesi yapılırken hastanelere yatırım yapılabilirdi ama yapılmadı. Bundan sonra en korkulan şey salgın hastalıklar ve bulaşıcı hastalıkların artması. Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) durumu çok kötü. Ancak oralarda yeteri kadar sağlık hizmeti yok” şeklinde konuştu.
‘ADANA’YA ÇOK KISA SÜREDE BİR SAĞLIK PLANLAMASI YAPILMALI’
Depremlerde özellikle Kahramanmaraş, Adıyaman ve Hatay’da çok sayıda sağlık kurumunun hasar aldığını belirten Ali İhsan Ökten, şunları kaydetti:
“Depremden sonra Hatay Eğitim ve Araştırma Hastanesi kullanılamaz duruma geldi. Bir tek Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil hizmeti veriyordu, önceki günkü depremden sonra orası da boşaltıldı. İskenderun’daki eski Devlet Hastanesi ilk depremde yıkıldı, yeni hastanede hasarlar vardı ancak önceki günkü depremde hasar artınca orası da boşaltıldı. Hatay’da sadece kamu adına çalışan hastane Dörtyol Hastanesi.
ASM’lerin de büyük bir kısmı hasar gördü. Adıyaman’da da sadece Eğitim ve Araştırma Hastanesi kısmi hizmet veriyor. Maraş’ta ise Necip Fazıl Şehir Hastanesi kısmen hizmet verdi ve oradaki Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi de kısmi olarak hizmet verdi. Adana bölgenin tamamen sağlık hizmeti ihtiyacını karşıladı ancak önceki günkü depremde Balcalı Hastanesi de hasar görünce boşaltıldı. Adana’ya çok kısa sürede bir sağlık planlaması yapılmalı."
‘ÇAPA VE CERRAHPAŞA’YA HIZLA YENİLEME YAPILMALI’
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nergis Erdoğan de konuya ilişkin şunları dile getirdi:
“Şehir hastaneleri yapmakla uğraştılar ancak var olan hastaneleri yenilemediler, güçlendirmediler. Şehrin 15-20 kilometre dışındaki hastaneye, zaten yollar gitmiş, insanlar nasıl ulaşacak? En önemli sorunlardan biri buydu. Suriçi’nde Haseki’yi kaldırdılar, Şişli Etfal’i başka bir yere gönderdiler. Yenimahalle Kadın Doğum kapatıldı. Özetle geleneksel kurumlar yok edildi. Çapa ve Cerrahpaşa şu an son derece hayati, oradaki insanlar tedirgin. Çok hızlı bir yenileme yapılmalı.”
ASM binalarının da tek veya iki katlı sağlam bina olması gerektiğini kaydeden Prof. Erdoğan, “İstanbul'da bin 100 kadar ASM var ve buralarda ciddi sorunlar var. Hem hastaneler hem ASM'ler bir an önce güçlendirilmeli” şeklinde konuştu.
‘ŞU AN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NİN BİR HASTANESİ YOK’
“Depremde yıkılmaması gereken yerler hastanelerdir" diyen Adana Tabip Odası Başkanı Dr. Selahattin Menteş de Adana’daki hastanelere ilişkin sorunların olduğunu belirterek şunları kaydetti:
“Hastanelerin hasar görmüş olması bile ironiktir. Hastaneler depreme çok dayanıklı hale getirilmelidir. Şu ana kadar getirilmemişse bu acı verici bir tablodur. Pazartesi günü meydana gelen depremin ardından orta hasar verilen ve tahliye edilen Çukurova Üniversitesi Hastanesi 1987 yılında açıldı. Şu an Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin bir hastanesi yok. Burada eğitim gören öğrenciler, burada yetişen asistanlar ve hocalar ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bir an önce Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne bir hastane yapılmalıdır. Bizim artık bilime dönmemiz ve bütün binaları depreme dayanıklı hale getirmemiz gerek. Ama öyle bir şey ki biz buraları bile ranta kurban veriyoruz, denetlemiyoruz.”