Denizli'de iş cinayeti: Ağacın altında kalan işçi yaşamını yitirdi
Denizli'de kendisinden 4 gündür haber alınamayan orman işçisinin cansız bedeni, ormanda kesim yaptığı ağaçların altında bulundu.
12-08-2019 10:10

Denizli'nin Acıpayam ilçesinde 4 gündür haber alınamayan 55 yaşındaki orman işçisi Mevlüt Bağ’ın cansız bedeni ormanda kesim yaptığı ağaçların altında bulundu.
Acıpayam'daki Gölcük Mahallesi'nde bulunan Değirmendere bölgesindeki ormanda bir iş cinayeti 4 gün sonra ortaya çıktı. Dört gündür kendisinden haber alınamayan 55 yaşındaki orman işçisi Mevlüt Bağ’ın cansız bedenini çobanlar ormanda tomrukların altında buldu.
Kestiği ağacın yamaçtan yuvarlanarak üstüne düştüğü düşünülen Bağ’ın Orman İşletme Müdürlüğü'nün belirlediği bölgede ağaç kesimi yaptığı belirtildi.
Dört gündür kayıp olmasına rağmen çobanların tesadüfen bulduğu Bağ’ın cansız bedeni Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morguna kaldırıldı.
İLGİLİ HABERLER
48 maden işçisinin işine son verildi: 'Ne işsizlik maaşı alabilecekler ne de iş bulabilecekler'
Bursa'nın Orhaneli ilçesindeki özel bir maden işletmesinde çalışan 48 işçi işten çıkarıldı. SGK’nin 29. Kod 25. Maddesi’nden iş sözleşmeleri feshedilen işçiler, "Bu madde çok ağır bir maddedir. Ne işsizlik maaşı alabileceğiz ne de iş bulabileceğiz" dedi.
12-12-2019 10:11

Bursa'nın Orhaneli ilçesinde Şetat Madencilik A.Ş. Krom ve Olivin işletmesinde çalışan işçiler işten çıkarıldı. Aynı anda işten çıkarılan 48 işçi, Orhaneli 9 Eylül Meydanı’nda basın açıklaması yaptı. Maaşlarını, bayram mesailerini ve normal mesailerini 4 aydır alamadıklarını belirten işçiler, maaşlarının bir kısmının yatırılmasını talep ettiklerini fakat bu talebin yerine getirilmediğini belirtti.
'İŞSİZLİK MAAŞI ALAMAYACAKLAR'
İşten çıkan İbrahim Susuzlar, “Bunlar bizim duygularımızla oynadılar. Ben 1 ay öncesi işi bırakmış olabilirim. Ama arkadaşlarımın, SGK’nin 29. Kod 25. Maddesi’nden iş sözleşmeleri feshedilmiştir. Bu madde çok ağır bir maddedir. Ne işsizlik maaşı alabilecekler ne de iş bulabilecekler, bu madde önlerine çıkacaktır. Şetat Madencilik’i Şetat yapan işçilerdir” dedi.
SGK 29. KOD 25. MADDE NEDİR?
SGK işten ayrılış kodlarına göre 29 kodu: “İşveren tarafından işçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışı nedeni ile fesih” anlamına gelmektedir.
İşverenin işçisini bu kod ile çıkarabilmesi için işçinin 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25/II bendi kapsamında belirtilen fiillerden birini işlemesi gerekmektedir. (İHA)
Mersin'de iş cinayeti: Fabrikada staj yapan lise öğrencisi yaşamını yitirdi
Tarsus'da, metal fabrikasında staj yapan lise öğrencisi römorkun altında kalarak hayatını kaybetti.
11-12-2019 19:13

Mersin, Tarsus'da, lise öğrencisi Mehmet Fatih Çiftçi (18), staj yaptığı fabrikada, iş makinesi römorkunun altında kaldı. Ağır yaralanan Çiftçi, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Öğle saatlerinde, Tarsus- Adana yolunda bulunan metal fabrikasında meydana gelen olayda, fabrikada staj yapan, meslek lisesi öğrencisi Mehmet Fatih Çiftçi'ye, geri manevra yapan operatörünün ismi bilinmeyen iş makinesi çarptı. Römorkun altında kalan Çiftçi, ağır yaralandı. İhbar üzerine, fabrikaya sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Sağlık görevlileri, olay yerinde ilk müdahalede bulunduğu Çiftçi'yi ambulansla hastaneye kaldırdı. Mehmet Fatih Çiftçi, doktorların tüm müdahalelerine rağmen yaşamını yitirdi. İş makinesi operatörü, gözaltına alınırken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Gentes işçilerinin aileleri: ‘Ev kiralarımızı ve faturalarımızı ödeyemiyoruz’
Ev kiralarını ödeyemeyen ve geçim sıkıntısı yaşayan Gentes işçilerinin aileleri, “Çocuklarına para götüremeyen insanlar, bir kuru ekmeğe, soğana muhtaç olan insanlar var burada” dedi.
11-12-2019 12:17

Gentes Şirketler Grubunun Cezayir’deki otel şantiyesinde çalışan fakat 3 aylık maaşlarını alamayan işçiler 20 gün boyunca şirketin genel merkezinin bulunduğu Dünya Ticaret Merkezi (DTM) önünde yaptıkları oturma eylemini sonlandırıp, Kayseri, Bursa gibi işçilerin geldiği illerde eylemlerine devam edecekler.
Ailelerinden uzakta alacakları için mücadele eden işçilerin aileleri de destek eylemlerini sürdürüyor. Gentes tarafından aylardır mağdur edildiklerini belirten işçi yakınları, ev kiralarını ve faturalarını ödeyemediklerini söyledi.
‘TÜRKİYE’DEKİ İŞSİZ SAYISI ORTADA, EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI İSTİYORUZ’
Eşi Fazlı Kılıç’ın aylarca Cezayir’de çalıştığını belirten Ayşe Kılıç, “Biz sadece onların gönderdiği paralar ile geçinen ve başka bir geliri olmayan aileyiz. Eşim Türkiye’ye maaşları ödenmek şartıyla dönüş yaptı. Fakat 6 ay olmasına rağmen herhangi bir ödeme yapılmadı. Biz aileler olarak mağduruz, kiramızı ödeyemiyoruz, çocuklarımız okula gidiyor onlara harçlık veremiyoruz, kitaplarını alamıyoruz. Kimsenin emeğini ya da kimseden borç para istemiyoruz. Sadece emeğimizin karşılığını, sesimizin duyulmasını istiyoruz. Eşim eylemde olduğu için işte arayamıyor. Zaten Türkiye’deki işsiz sayısının durumu ortada. Gentes’deki paramız gelir diye bekliyor, onun mücadelesini veriyoruz. Acaba işçileri çalıştıran insanlar kendi çocuklarına para götürürken mağdur ettikleri insanları hiç mi düşünmüyorlar. Bir an önce işçilerin paralarının ödenmesini istiyoruz” diye konuştu.
‘EMEĞİ OLAN PARAYI ALAMIYOR’
Amcasının hem kendi çocuklarına hem de kendisine baktığını dile getiren Fatma Kılıç da “Amcam 6 aylık bir süre bizden ayrı kaldı. Ayrı kalmanın bedeli yok ama emeği olan bir para var ve o parayı alamadı. Ne çalıştığı parası alabiliyor ne de çalışma olanağı bulabiliyor. Biz sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Haklı mücadelesinde bizde ona destek oluyoruz. Amcamın bizden ayrıldığı 6 ay boyunca yaşadığımız sorunların, onun getireceği para ile düzeleceğini düşünüyorduk ama şuan o para da ortada yok” diye belirtti.
‘İŞÇİLERİN PARASINI VERSİNLER’
Çocuklarına para götüremeyen insanlar, bir kuru ekmeğe, soğana muhtaç kaldığını ifade eden Kılıç, şunları söyledi: “Üstüne yatılmış bir para var, kimin suçlu olduğunu bilmiyorum. Sadece işçilerin parasını versinler. Kimse mutlu değil, herkesin yalancı bir gülümsemesi var. Bizler zor durumdayız. Ödenmeyen kiramız var, iki ay geçtikten sonra kesilen elektrik ve su faturalarından bahsetmiyorum. Okula giden öğrenciler var. Ya yarı zamanlı çalışacaklar ya da açlığa talim edecekler.”
Zonguldak’ta iş cinayeti: Kaçak maden ocağında çalışan işçi hayatını kaybetti
Zonguldak'da 9 Aralık günü kaçak olarak işletilen bir maden ocağında çalışan 25 yaşındaki bir işçi hayatını kaybetti.
10-12-2019 10:56

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde 9 Aralık günü akşam saatlerinde bir maden ocağında iş cinayeti yaşandı.
Ruhsatsız olarak işletildiği belirtilen madende çalışan 25 yaşındaki Afganistanlı Abbas isimli işçi, ocak girişindeki desandre olarak adlandırılan meyilli bölgede düştü. Ocağın sahibi K.B., polisi arayarak durumu bildirdi. İhbar üzerine olay yerine polis, sağlık, AFAD ve Türkiye Taşkömürü Kurumu kurtarma ekipleri sevk edildi.
Yaklaşık 2,5 saat süren kurtarma çalışmasının ardından Abbas’ın cansız bedenine ulaşıldı. Ocaktan çıkarılan Abbas’ın cenazesi, yapılan incelemenin ardından Zonguldak Atatürk Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.
Sivas'ta iş cinayeti: 1 işçi hayatını kaybetti
Sivas'ın Divriği ilçesinde demiryolunda yapılan çalışma sırasında iş makinelerinin çarpışması sonucu 1 işçi hayatını kaybetti 4 işçi yaralandı.
09-12-2019 13:51

Demiryollarında yapılan çalışma sırasında iş makinelerinin çarpışması sonucu 1 işçi hayatını kaybederken, 4 işçi ise yaralandı.
Divriği'de 12.00 sıralarında meydana gelen iş cinayetinde, demiryolunda çalışma yapılan 'plaser' denilen demir yolu iş makinesi ile yol kenarında çalışma yapılan ve 'kepçe' diye tabir edilen kara yolu iş makinesi çarpıştı.
Kazada ilk belirlemelere göre, 1 kişi yaşamını yitirirken, 4 kişi de yaralandı. Kaza ihbarıyla bölgeye gelen sağlık görevlileri, yaralıları ambulanslarla Divriği Devlet Hastanesi'ne kaldırdı.
Finlandiya’da sanayi grevi: 100 bin işçi iş bıraktı
Finlandiya’da sanayi patronlarının yılda 24 saat ücretsiz çalışma ve düşük zam dayatması nedeniyle TİS görüşmeleri sonuçsuz kaldı. On binlerce sanayi işçisi bugünden itibaren grevde.
09-12-2019 11:03

Postacıların grevinin farklı sektörler işçilerin dayanışma grevleriyle büyüyerek kazanımla sonuçlandığı Finlandiya’da bugün sanayi işçileri greve çıkıyor. Sanayi patronlarıyla sendikalar arasında devam eden toplu iş sözleşmeleri (TİS) görüşmelerinde uzlaşmaya varılmaması üzerine 100 bin emekçi, bugün saat 6.00’dan itibaren greve başladı.
Finlandiya ve İskandinavya ülkelerinde sanayi iş kollarındaki sözleşmeler diğer sektörlerde çalışan işçiler ve emekçiler için önem taşıyor.
Evrensel’den Murat Kuseyri’nin haberine göre, diğer işkollarındaki sendikalar, sanayi sektöründe toplu sözleşmelerin sona ermesini bekliyor ve aynı oranda zam talep ediyor.
PATRONLAR 24 SAAT ÜCRETSİZ ÇALIŞMAYI DAYATIYOR
Grevin nedeni işverenlerin çalışanlardan yılda 24 saat ücretsiz çalışmalarını dayatmaları. 2016 yılında işverenler, dünya piyasasında ‘diğer tekellerle rekabet’ edebilmeleri için çalışanların ‘fedakarlık’ yapmasını istemişlerdi.
Sendikalar, patronların dayanmalarına boyun eğmiş ve yılda 24 saat ücretsiz çalışmayı kabul etmişti. Bu yılın ekim ayında başlayan yeni toplu sözleşme görüşmelerinde işverenler, 24 saat ücretsiz çalışma uygulamasına devam edilmesini isterken sendikalar karşı çıktı.
Sanayi patronları, uygulamanın kaldırılması durumunda üretim maliyetinin yüzde 4 oranında artacağını iddia ediyor.
‘SATIN ALMA GÜCÜNÜN ARTTIRILDIĞI BİR SÖZLEŞME İSTİYORUZ’
Pazar günü sendikalarla işverenleri temsil eden Teknoloji Endüstrisi’nin yaptığı görüşmelerde anlaşma sağlanamadı. Tarafsız aracı VuokkoPiekkala, sendikanın ücret artışlarını yetersiz bulduğunu açıkladı.
Sanayi İşçileri Fedarasyonu Başkanı RikuAalto, 2 yıl için yüzde 1,6 zam önerisini de yetersiz bulduklarını belirterek “Zam önerisi çok düşük olduğu için teklifi kabul etmemiz imkansız. Biz, çalışanların satın alma gücünü artıran bir sözleşme istiyoruz” dedi.
MEMURLARDAN DAYANIŞMA GREVİ
Memurları örgütleyen Pro ve üst düzeydeki memurları üyesi olduğu YTN federasyonları da, işçilerle birlikte 9 Aralık'^tan itibaren 3 gün greve gideceğini açıkladı. Teknoloji sanayisi, teknik servis ve bakım, cam, kimya, lastik, orman ve maden sektörlerindeki işçi ve memurlar greve katılacak.
İnşaat İşçileri Federasyonu ve Elektrikçiler Federasyonu’nun sanayi çalışanlarının taleplerini desteklediklerini ve greve gideceklerini açıklamalarıyla greve gidecek emekçilerin sayısı 100 bine yükseldi.