Denizli termik santral istemiyor: ‘Bu, bütün canlılara yapılan bir müdahale’

Denizli termik santral istemiyor: ‘Bu, bütün canlılara yapılan bir müdahale’

Denizli’de termik santral projesinin kurulmak istendiği mahallede yaşayan yurttaşlar, Denizli’de termik santral istemediklerini ifade ederken; proje alanını ziyaret eden heyet ise termik santralin bütün canlıları ve yaşamı etkileyeceğini söyledi.

Denizli’nin Tavas ilçesi Avdan Mahallesi’nde Avdan Madencilik tarafından kurulması planlanan 300 MW’lık termik santrale karşı tepkiler büyüyor.

Yöre halkı, siyasi partiler ve çevre aktivistleri daha önce yasal yollara başvurarak ilettikleri itirazlarını sosyal medya üzerinden de sürdürüyorlar. Son olarak, Tavas Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, Denizli Büyük Menderes İnisiyatifi, Denizli Barosu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Odaların Denizli Şubeleri, Denizli Tabip Odası, CHP Denizli İl ve Tavas İlçe Örgütü üye ve yöneticileri, CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca’dan oluşan bir heyet proje alanına giderek incelemelerde bulundu.

‘BURASI ZEYTİNLİK ALANIDIR’

Avdan Mahallesi Muhtarı İlhan Kulaç, proje sahası çevresinde tarımsal faaliyetlerde bulunulduğunun altınızı çizerek “Burası zeytinlik alanıdır, burada termik santral kuramazsınız. Bu sene dahi dikilmesi için 15 Bin fidan dağıttım. Bu arazilerde zeytinin yanı sıra buğday, arpa, nohut gibi her türlü tarımsal ürün yetiştiriliyor. Biz sağlıklı yaşam sağlıklı çevrede olur diyoruz ve termik santrale karşı çıkıyoruz” dedi.

‘KANUN AÇIK: ZEYTİNLİK ALANLARA 3 KM’DEN DAHA YAKINA TERMİK SANTRAL KURAMAZSINIZ’

Denizli Barosu Yönetim Kurulu üyesi Av. Ozan Orpak proje çevresinin zeytin ağaçlarıyla dolu olduğunu ve bu çevrede hukuken termik santral kurulmasının mümkün olmadığını şu şekilde belirti: “Bölgede en az 10 yaşında olan birçok zeytin ağacı mevcut. Zeytin mevzuatı açıktır. Bir zeytin bahçesine 3 km’den daha yakın mesafede termik santrali kuramazsınız. Hukuk ayaklar altına alınıyor. Bir diğer husus, bu topraklar, faydalı tarım arazileridir. İnsanlar, binlerce yıldır burada yaşamakta, bu topraklardan beslenmekteler. Burada doğa katledilmek istenmektedir.”

‘BU MÜDAHELE BÜTÜN CANLILARA YAPILAN MÜDAHALEDİR’

Denizli Büyük Menderes İnsiyatifi Dönem Sözcüsü Mustafa Çallıca “Biliyoruz ekosisteme yapılan müdahale bütün canlılara yapılan müdahaledir. Doğanın bir hükmedeni değil, bir parçası olduğumuzu kabul edemedik. Ancak, son yıllarda bilim insanları Covid-19'un doğaya yapılan müdahalelerden kaynaklandığını ileri sürmekte. Gelecek 5 yılın en önemli konusunun ekosisteme yapılan müdahale olduğu bütün gelişmiş devletler tarafından dahil kabul edilmektedir. Ancak, ülkemizde bu duruma göz yumulmaktadır.” dedi ve yeni tip koronovirüs(Covid-19) sebebiyle tüm dünyada sağlık konusunda ilan edilirken, Türkiye’de bu durumun bir fırsata çevrildiğinden yakındı.

‘DENİZLİ TERMİK SANTRAL İSTEMİYOR’

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, termik santral faaliyete geçerse yılda 1 milyon ton kömür işleyeceğini ve 1 milyon 380 bin ton külü bırakacağı bilgisini verdi. Verimli tarım arazilerinin üzerini kaplayacak tonlarca külün yaratacağı riske dikkat çeken Karaca, "Burada 10 yıl sonra ne tarım ne orman ne zeytincilik kalacak. 15 termik santralin bulunduğu illere bakıldığında çocuk onkoloji hastanelerinin kurulmaya başlandığı ortada. Çocuklarımız da amansız hastalıkların pençesine düşecek. ÇED Raporundan öğrendiğimize göre termik santral ruhsat sahası 640 bin dönümlük alanı kaplıyor. Verimli tarım arazilerinin tam ortasında planlanan termik santrali Tavas istemiyor, Denizli istemiyor" dedi.

Bölgedeki kömür kaynakları ile 30 yıl boyunca üretim yapması planlanan santralin yalnızca yakın bölgeyi değil 26 kilometre uzaklıkta 500 binden fazla nüfuslu kent merkezinin de hava kalitesini bozacağı riskinin altı çiziliyor.

‘SANTRALDEN ÇIKAN GAZLAR ASİT YAĞMURU OLUŞTURACAK’

Denizli Barosu’nun daha önce yaptığı açıklamalarda hem insan sağlığına hem çevre sağlığına vereceği tahribat sebebiyle termik santrale karşı oldukları belirtilmişti. Denizli Barosu Yönetim Kurulu ve Denizli Barosu Kent ve Çevre Komisyonu adına açıklama yapan Baro Başkanı Müjdat İlhan, “Santrallerin bacalarından çıkan gazlar asit yağmuru oluşturacak ve yağan yağmurla toprağın kimyasal yapısı bozulacaktır. Tavas’a termik santral kurulması halinde bölgedeki oksijen miktarı düşecek, Tavas Ovası’nda yetiştirilen mısır, ay çekirdeği, kavun, karpuz, arpa, buğday tarımı ve bahçecilik bitecektir. Bu durum verimli toprakların yok olması demektir. Ayrıca bölgedeki hayvancılığın da sonu olacaktır." demişti.