Deniz Yücel iddianamesiz aylardır cezaevinde!

Deniz Yücel iddianamesiz aylardır cezaevinde!

10 aydır tutuklu olan gazeteci Deniz Yücel hakkında hala bir iddianame hala hazırlanmadı.

Şubat ayında tutuklanan Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in avukatı Veysel Ok, iddianame hazırlanmadan müvekkilinin aylardır cezaevinde tutulmasını eleştirdi.

İddianamenin hazırlanmasının bu kadar uzun sürmesi için hiçbir "haklı nedenin bulunmadığını” vurgulayan Avukat Ok, dosyanın karmaşık olmadığını belirterek, bütün suçlamaların Yücel’in yazdığı haberlere dayandığını, bu nedenle de tüm kanıtların ortada olduğunu söyledi.

Avukat Veysel Ok

‘SAVCI HER TÜRLÜ İLETİŞİMİ REDDEDİYOR’

Ok, müvekkilinin Şubat ayı sonunda tutuklanmasından bu yana her türlü iletişimi reddeden yetkili savcıdan da herhangi bir bildirim almadığını aktardı. 10 ayın sonunda hala bir iddianame bulunmamasının ve duruşma tarihi verilmemesinin “ne yasal ne de mantıklı” olduğunun altını çizen avukat, Yücel'in cezaevinde tutulmasını "mahkeme kararı öncesinde cezalandırma” olarak değerlendirdi. Ok, müvekkilinin sekiz aydan uzun süre boyunca da tecritte tutulduğunu hatırlattı.

‘YASADIŞI KANIT TOPLANDI’

Yücel’in tecritte tutulmasına tepki gösteren ve “işkence” diyen Avukat Ok, bunun hiçbir gerekçesinin olmadığını belirtti. Emniyete ifade vermeye gittiğinde Yücel hakkında yakalama kararı olmadığına dikkat çeken Ok, müvekkilinin gözaltına alınması sonrasında savcılığın dava için gereken kanıtları toplamaya başladığını kaydetti. Bunun yasa dışı olduğunu söyledi.

Deutsche Welle Türçe’nin aktardığı habere göre Avukat Ok, sorunun hukuki çözümü için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) vereceği karardan umutlu olduklarını söyledi. AİHM, Yücel’in davasına öncelik vereceğini açıklamıştı fakat kararın açıklanmasının aylar sürebileceği düşünülüyor.

NE OLMUŞTU?

Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak’a ait elektronik postalara ilişkin haberlere ilişkin soruşturma kapsamında ifadeye çağrılmıştı. 14 Şubat'ta avukatı Ok ile birlikte kendi isteğiyle İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne ifade vermeye gitmiş ve gözaltına alınmıştı. Yücel, PKK liderlerinden KCK Eş Başkanı Cemil Bayık ile yaptığı röportaj nedeniyle "terör propagandası” ve "halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamalarıyla tutuklanmıştı.

AİHM’NİN KARARI BEKLENİYOR

Türk ve Alman vatandaşı olan Yücel’in serbest bırakılması için Alman federal hükümetinin gösterdiği çabalar sonuçsuz kalmış, Tayyip Erdoğan Yücel'i "terörist” ve "ajan” iddialarıyla suçlamıştı.

DAHA FAZLA