Deniz Kan Gölüne Döndü

Deniz Kan Gölüne Döndü

Kışa hazırlık olarak yüzlerce balinanın avlanması sonucu deniz kan gölüne döndü.

Dikkat: Bu içeriği rahatsız edici bulabilirsiniz.

Danimarka'ya bağlı Faroe Adaları'nda deniz, öldürülen yüzlerce balinanın kanıyla kırmızıya boyandı. Ada ülkesinde balıkçılar sert kışa hazırlık olarak her yıl yaz mevsiminde yüzlerce balina avlıyor. Sandavágu Körfezi'ndeki geleneksel balina avını, Cambridge Üniversitesi öğrencisi Alastair Ward fotoğrafladı.

Faroe Adaları Atlas Okyanusu'nun kuzeyinde, Norveç ve İzlanda arasında bulunuyor. Ülke 18 küçük adadan oluşuyor. Ülkede çetin geçen kış mevsiminde, pilot balina eti ve balık yağı, adanın 50 bin nüfusu için en önemli besin kaynakları arasında.

'BALİNALARA BIÇAKLARLA VURMAYA BAŞLADILAR'

Ada yerlileri yüzyıllardır balina avlıyor ancak av sırasında ortaya yabancılar için ürkütücü olabilecek görüntüler çıkıyor. Fotoğrafları çeken Ward, körfezde avlanan balina sayısının çokluğu karşısında afalladığını söylüyor. "Balinaları kürekleriyle ittirerek körfeze doğru yönlendirdiler. Balinalar yeterince yaklaşınca bütün kasaba hızla okyanusa hücum etti ve balinalara bıçaklarla vurmaya başladılar. Çocuklar da ava katılıyor. Balinalara bağlanan iplerle oynuyor, ölü balinaların üstüne çıkıyorlardı. Donakaldık, gördükleriniz sizi üzüyor ama kendinizi izlemekten de alıkoyamıyorsunuz."

'BALİNALARIN ÇIKARDIKLARI SESLER KORKUNÇTU'

BBC'de yer alan habere göre ada yerlileri toplumsal bir aktivite olarak gördükleri avın ulusal kanunlarla düzenlendiğini, balinalara en az acı çektirecek şekilde yapıldığını söylüyor ve yaptıkları avın "sürdürülebilir" olduğunu savunuyor. Ada çevresinde 100 bin pilot balina olduğu tahmin ediliyor. Her yıl ortalama 800 balina avlanıyor. Fakat yabancılar için şok edici olan bu görüntüleri çeken Ward, adalıların balinaları öldürme yöntemlerinin endişe verici olduğunu söylüyor. "Balinaların çıkardıkları sesler korkunçtu. Kanca bağlı ipleri balinaların nefes deliklerinden geçirip onları çekiyor, sonra bıçaklarla onlara vuruyorlardı. Balinalar insani bir yöntemle öldürülmüyor."