"Deniz Gezmiş gibi bir eşkıyaya kahraman diyorlar"

Militarist ve ırkçı görüşleriyle sık sık tartışma konusu olan jeoloji profesörü Celal Şengör, 12 Eylül sürecinde Kenan Evren'in yaptığı her şeyi onayladığını belirtti. Şengör ayrıca "Yani ben bu memlekette, Deniz Gezmiş gibi bir eşkıyaya kahraman denildiğini gördüm! Yuh be!" ifadelerini kullandı.

Militarist ve ırkçı görüşleriyle sık sık tartışma konusu olan jeoloji profesörü Celal Şengör Radikal'den Armağan Çağlayan'ın sorularını yanıtladı. 

12 Eylül sürecinde Kenan Evren'in yaptığı her şeyi onayladığını belirten Celal Şengör, "Bir ihtilalde işler her zaman kontrolden çıkar, ne yazık ki. Fakat kötü şartlarda kaçınılmaz olarak olacak olan şeylerden biridir bu. E o kötü şartları Kenan Evren mi yarattı? Hayır, hükümetler yarattı." dedi.

Şengör "Yani ben bu memlekette, Deniz Gezmiş gibi bir eşkıyaya kahraman denildiğini gördüm! Yuh be!" ifadelerini kullandı. 

"KENAN EVREN'İN 12 EYLÜL'DE YAPTIĞI HER ŞEYİ ONAYLIYORUM"

"Ben Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bir hayranıyım." diyen Şengör, 12 Eylül darbesinden önce insanların ölüm korkusuyla yaşadığını dolayısıyla Kenan Evren'in 12 Eylül sürecinde yaptığı her şeyi onayladığını belirtti.

Şengör, 12 Eylül sürecinde işlenen insanlık suçlarının askerlerin değil sivillerin işledeğini iddia ederek, "Bir ihtilalde işler her zaman kontrolden çıkar, ne yazık ki. Esas olan ihtilale sebep olacak şeyleri yapmamaktır. Ben 12 Eylül döneminde yapılan pek çok şeyi rahmetli Tahsin Şahinkaya generalimle konuştum. Kendisi dedi ki  "Söylenen işlerin çoğunu biz bilmiyorduk bile." Tutuklamaları kim yaptı? Valiler yaptı, yani siviller. Gerçi askerlere tutuklattılar ama listeler valilerin elinde. Sivil yönetimin elinde. Ondan sonra kimin eline geçti bu yerler? Polisler bu adamlara işkence ettiler, bilmem ne yaptılar falan filan. Ha asker de vardır aralarında, eminim. Ama senin milletin, kızı bir çocukla konuşuyor diye kızını öldüren bir millet yahu. İçimizde var bu kötülük yapmak, işkence yapmak. İlkel bir milletiz. İş zıvanadan çıktığı zaman kontrol da edemezsin bazı şeyleri. Bu, Kenan Evren "İşkence edin" emri verdi demek değildir. Fakat kötü şartlarda kaçınılmaz olarak olacak olan şeylerden biridir bu. E o kötü şartları Kenan Evren mi yarattı? Hayır, hükümetler yarattı." dedi. 

"DIŞKI YEDİRMEK İŞKENCE DEĞİL"

Çağlayan'ın 12 Eylül'de hapishanelerde yapılan işkenceler sırasında, mahkumlara insan dışkısı yedirildiğini hatırlatması üzerine Şengör, "Bir kere dışkısını yedirmek işkence değil. Ben bal gibi yerim. Niye biliyor musun? Ben bunların yendiğini gördüm. Bir gün San Diego Hayvanat Bahçesi'nde goriller birbirlerine dışkılarını ikram ediyorlardı. Onlar da bizim gibi primatlar. Gayet güzel, hiçbir şey de olmaz. Meselâ jeolojinin kurucularından olan William Buckland'ın hayvanlar âlemindeki her şeyi tatmak gibi bir merakı vardı: Dışkı ve sidikler dâhil. Bu bilgisi sayesinde Napoli'de San Gennaro'nun kanı zannedilerek kutsal bir mucizenin olduğu sanılan bir yerde akan şeyin kan değil, yarasa sidiği olduğunu teşhis ederek, kutsal mucizenin de palavra olduğunu ispat etmişti! Yani dışkı pis bir şey değil ki." ifadelerini kullandı. 

"DENİZ GEZMİŞ GİBİ BİR EŞKIYAYA KAHRAMAN DENİLDİĞİNİ GÖRDÜM"

"Okuldan çocukları gelen anneler, "Aman bugün de canlı geldi, çok şükür yarabbim" diyorlarsa, her yapılan haktır kardeşim." sözleriyle 12 Eylül'de işlenen insalık suçlarını savunan Şengör, "Yani ben bu memlekette, Deniz Gezmiş gibi bir eşkıyaya kahraman denildiğini gördüm! Yuh be! Yani ama ben normal bir devlet ve toplum düzeninden bakıyorum. İnsanların adam gibi işlerine gittikleri, öldürülecek korkusuyla yaşamadıkları, düşündüklerini rahatça söyleyebildikleri." ifadelerini kullandı.