Demirtaş'ın duruşması ertelendi

Demirtaş'ın duruşması ertelendi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş  434 gün sonra ilk kez hakim karşına çıktı. Adliye önünde Demirtaş için yüzlerce kişi toplanırken, "Demirtaş onurumuzdur" sloganları atıldı.Duruşma 17 Mayıs'a ertelendi.

İleri Haber

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı İstanbul 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın duruşması görüldü. Mahkeme, Demirtaş’ın dokunulmazlıkların kaldırılma şeklinin anayasaya aykırı olduğu ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal için götürülmesi talebini değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

Demirtaş, 24 Aralık 2015 tarihinde Rusya ziyareti dönüşünde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamadaki ifadelerinden dolayı “Cumhurbaşkanı’na hakaret" suçlamasıyla yargılanıyor.

CANLI BLOG | 

Güncelleme 15.45

Mahkeme, Demirtaş’ın dokunulmazlıkların kaldırılma şeklinin anayasaya aykırı olduğu ve Anayasa Mahkemesi'ne iptal için götürülmesi talebini değerlendirmek üzere duruşmayı 17 Mayıs'a erteledi.

Gücelleme 15.30

Demirtaş: Biz, dokunulmazlıkların tümden kaldırılmasını istemiştik. AKP, kendinden korktuğu için HDP milletvekillerini kapsayacak şekilde geriye dönük olarak kaldırdı.

Dokunulmazlıklar geriye doğru kaldırıldı. Dokunulmazlık ileriye doğru kaldırılır. Benim şu anda Binali Yıldırım kadar dokunulmazlığım var.

Bize yönelik alelacele, uyduruk, rezil bir düzenleme yaptılar. Bunu da Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Meclis kulislerinde itiraf etti. "Biz bunun Anayasaya aykırı olduğunu biliyoruz ama Genel Başkan istedi, biz de alelacele bir şey yaptık

Güncelleme 15.10

Selahattin Demirtaş söz alarak iddianame okunmadan önce usule ilişkin beyan ve taleplerde bulunacağını belirtti.

Demirtaş: Duruşmaya katılanlara ve avukatlara teşekkür ederek sözlerine başladı. 14 aydır tutuklu olmama rağmen ilk kez hakim karşısına çıkıyorum. Bu dosyadan tutuksuz olmama rağmen tutukluluk şartlarında getirildim.

3 tanesi mahkemenizde olmak üzere bugüne kadar 97 duruşma yokluğumda yapıldı. Segbisle ifade alınması tarafıma dayatıldı. Iddianamenin okunamayacagina dair iki husus var. 

Birincisi dokunulmazlıkların hukuka aykırı kaldırılmış olması diğeri de dokunulmazlıkların halen devam ediyor oluşudur.

Demirtaş, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin düzenlemenin anayasaya aykırılığı sebebiyle iptali için AYM'ye başvurulmasını ve yargilamanın durdurulmasını talep etti

Güncelleme 14.30 

Selahattin Demirtaş duruşma salonuna getirildi. 

Adres bilgisi sorulan Demirtaş, "Türkiye Büyük Millet Meclisi" cevabını verdi.

Demirtaş'ın kimlik tespitine geçildi.

 

BAKIRKÖY'DE DEMİRTAŞ KALABALIĞI
HDP liderinin Bakırköy Adliyesi’nde görülecek duruşma öncesinde birçok partili ve İstanbullu duruşmayı izlemek için adliye binası önünde bekliyor. Çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin olduğu adliye binasına gelenler polisin üst aramasından geçerken, kimlik kontrolleri de yapılıyor. 
Adliye önünde “Demirtaş onurumuzdur”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atılıyor.
Fotoğraflar: HDP