Demirtaş’a cinsiyetçi saldırıda bulunan kişi tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakılmış

Demirtaş’a cinsiyetçi saldırıda bulunan kişi tutuklandıktan bir gün sonra serbest bırakılmış

Başak Demirtaş'a Twitter üzerinden cinsiyetçi saldırıda ve tehditte bulunduğu için tutuklanan Vedat Muti'nin bir gün sonra ev hapsi ile adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığı öğrenildi. Vedat Muti'nin ise savunmasında paylaşımı yaptığı sırada alkollü olduğunu iddia ettiği kaydedildi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş’a Twitter üzerinden cinsiyetçi saldırıda ve tehditte bulunduğu için çıkarıldığı Sakarya 3. Sulh Ceza Hâkimliği’nde “Suç işlemeye alenen tahrik etme” suçlamasıyla 16 Haziran’da Sakarya’da tutuklanan Vedat Muti'nin bir gün sonra serbest bırakıldığı öğrenildi. Muti’nin avukatının tutuklama kararına itirazını inceleyen Sakarya 1. Sulh Ceza Hâkimliği, tahliyesine karar vererek, hakkında ev hapsi cezası vererek adli kontrol şartı ile serbest bırakılmasına karar verdi. 

'PAYLAŞIMI YAPTIĞIMDA ALKOLLÜYDÜM'

Gazete Duvar'dan Deniz Tekin'in haberine göre kendi adına kayıtlı “@VedatMuti7” Twitter hesabı üzerinden Başak Demirtaş’a karşı cinsiyetçi saldırıda bulunduğu tespit edilmesinin ardından gözaltına alınan Vedat Muti'nin, 16 Haziran’da savcılıkta verdiği ifadede suçlama konusu olan paylaşımı yaptığında alkollü olduğunu, “askerlere ve şehitlere hakaret edilmesine kızdığı için” söz konusu paylaşımı yaptığını öne sürerek savunmasını şöyle yaptı:

“Bana sormuş olduğunuz ‘@VedatMuti7’ Twitter hesabı 2019 yılında açtığım ve o zamandan beri paylaşımlara açık bir şekilde kullandığım sosyal medya hesabımdır. Cep telefonumdan şifresiz bir şekilde doğrudan bu hesaba giriş yapabilmekteyim. Suça konu paylaşımla alakalı sosyal medyada gezerken Selahattin Demirtaş ile alakalı özgürlüğüne ilişkin kampanya başlatılması üzerine açılan hashtag (konu başlığı) içeriğine girdim. Bu sırada 2 şişe bira içmem nedeniyle alkollüydüm. Bu başlık altında yapılan yorumları incelediğimde askerimize, şehitlerimize hakaretler edildiğini gördüm. Bunun üzerine öfkelenerek internette bulduğum suça konu paylaşımı herhangi bir ekleme yapmadan doğrudan paylaştım. Paylaştığım sırada eşine hakaret içerikli olduğunu bilmiyordum. Dikkat etmemiştim. Bu paylaşımın sonrasında bu nedenle sildim. Okumadan paylaşım yaptığım için pişmanım. Ben kesinlikle suça tahrik amacıyla bu paylaşımı yapmadım. Benim hatam paylaşımın içeriğine dikkat etmemem oldu. Üzerime atılı suçlamaları bu şekilde kabul etmiyorum” dedi.

'MANEVİ DUYGULARI KABARDI'

Şüpheli Vedat Muti’nin avukatı ise savunmasında müvekkilinin paylaşımının amacını aştığını ancak hiçbir siyasi partiyi hedeflemediğini iddia ederek, “Tamamen o anda şehitler ile ilgili şehitler ile alakalı hakaret içerikli sözleri görmesi üzerine manevi duyguları kabardığından böyle bir paylaşımda bulunmuştur” dedi.

Aynı gün tutuklama istemiyle sevk edildiği Sakarya 3. Sulh Ceza Hakimliği’ndeki sorgusundan sonra, “Suç işlemeye alenen tahrik etme” suçundan tutuklanan şüpheli Vedat Muti hakimlikte verdiği ifadesinde ise, “Ben olay günü alkol almıştım. Alkolün etkisiyle o paylaşımı yaptım. Zaten yapmış olduğum paylaşım da internette olan hazır paylaşımlardandı. Böyle bir paylaşımı yapmamdaki amaç sosyal medyadan görmüş olduğum şehitlere ve şehit eşlerine yapılan hakaretlere bir nevi karşılık vermekti. Paylaşımı yaptıktan sonra hemen sildim. Ancak ben silmeden önce ekran görüntüsünü alıp bu paylaşımı yaymışlar. Suç işleme kastım yoktur. İfadem alındıktan sonra serbest bırakılmayı talep ediyorum” dedi.