Demirtaş ve Önder'in cezaları onandı: 'Hamleyi yapıp işi bitirdiler'

Demirtaş ve Önder'in cezaları onandı: 'Hamleyi yapıp işi bitirdiler'

AİHM'in Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesi yönündeki kararına uyulmamasının ardından bu kez de verilen hapis cezası onandı. Avukatlar AİHM kararını devre dışı bırakmak için süratle atılmış bir adım olduğunu belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) tahliye edilmesi yönündeki kararına uyulmayan Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkında ‘silahlı terör örgütü propagandası yapmak’ suçu kapsamında verilen hapis cezaları onandı. 

AİHM'in Demirtaş'ın serbest bırakılması yönünde verdiği kararın ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 'Biz de karşı hamlemizi yaparız' demişti. Bölge Adliye Mahkemesi'nin Demirtaş ve Önder'e verilen cezayı onaması avukatlar tarafından 'Demirtaş'ı içeride tutmanın formülü bulundu' şeklinde yorumlandı.

'HAMLEYİ YAPIP İŞİ BİTİRDİLER'

Kararı sosyal medyadan Demirtaş'ın avukatları duyurdu. Avukat Mahsuni Karaman "Hamleyi yapıp işi bitirdiler! AİHM kararı sonrası, Sn Demirtaş’ın tahliye edilmemesi için gerekli hamle yapıldı. Bam’daki dosyası incelemeye alınarak karar onandı. Utanıyorum!" diye yazdı. 

CEZALAR ONANDI

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Demirtaş'a 4 yıl 8 ay, HDP eski Ankara Vekili Sırrı Süreyya Önder'e ise 3 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

Demirtaş ve Önder’in avukatları karara itiraz etmişti. Demirtaş ve Önder'e verilen cezayı inceleyen İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi Demirtaş ve Önder hakkında verilen cezaları onadı. Böylece cezalar kesinleşmiş oldu.

AVUKATLAR 'FORMÜLÜ' ÖNCEDEN AÇIKLAMIŞTI

 AİHM'in tahliye yönündeki kararını boşa düşürmek için alel aale istinaf kararıyla Demirtaş'ın "hükümlü" yapıldığı belirtildi. 

Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Demirtaş'ın avukatları AİHM kararı uyarınca Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilmesi zorunluluğuna karşılık, cezaevinden çıkmaması için formüller arandığına dikkat çekmişti. Avukatlar, bu formülün Cumhurbaşkanının 'hamlemizi yapar, işi bitiririz' cümlesi ile somutlaştığı ve 2. Ceza Dairesi'nin bu dosyayı olağandışı bir usul ile incelemeye aldığını belirtmişti. Avukatlar, "Edindiğimiz bilgiler, sözü edilen 'karşı ve işi bitirici hamle'nin, Sayın Demirtaş'a, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi'nce verilen 4 yıl 8 aylık hapis cezasının onanması ve bu suretle AİHM'in kararını boşa çıkarmak olduğu anlaşılmıştır. Bu dosya, 25 Ekim 2018 tarihinde İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesine ulaşmış, bu dosyadan önce inceleme sırası bekleyen yüzlerce dosya olduğu halde, AİHM toplantı tarihinden hareketle bu dosya, daire tarafından 19 Kasım 2018 tarihinde incelemeye alınmıştır" demişti.