Demirtaş: ‘Ortak aday olasılığı halen masada’

Demirtaş: ‘Ortak aday olasılığı halen masada’

Selahattin Demirtaş, Reuters’ın sorularına yanıt verdi.

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 6 yıldır tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri için “HDP adayı” tartışmalarına ilişkin, “Altılı Masa'nın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığı halen masada, kapı kapalı değil” ifadelerini kullandı.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nden Reuters’ın sorularına yazılı olarak yanıt verdi.

Selahattin Demirtaş, kapatma davasında amacın “HDP’yi zayıflatıp muhalefette boşluk yaratmak” olduğunu belirtirken, “HDP, anayasaya aykırı tek bir faaliyet yürütmemişken hakkında Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) kapatma davası açılması açıkça Erdoğan-Bahçeli’nin talimatıyla oldu” ifadelerini kullandı.

‘HDP SEÇMENİ, OY VEREBİLECEĞİ BİR SEÇENEĞİ MUTLAKA GÖRECEKTİR’

Kapatma davasının hukukun değil siyasetin ajandasıyla olduğunu ifade eden Demirtaş, yüksek mahkeme yargıçlarının, “ağır siyasi müdahaleye” ortak olmayacağını ve HDP için kapatma kararı almayacaklarını düşündüğünü, ancak böyle bir karar çıktığı takdirde HDP seçmeninin ortada bırakılmayacağını şu cümlelerle dile getirdi:

“Fakat hukuksuzca bir kararla partimiz kapatılır ve arkadaşlarımıza siyasi yasak getirilirse dışarıdaki parti yöneticilerimiz, her türlü duruma göre önlemlerini almış durumdalar. HDP seçmeni sandıkta oy verebileceği bir seçeneği mutlaka görecektir.”

‘ORTAK ADAY OLASILIĞI HALEN MASADA’

Cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik ortak hareket olmaması ihtimaline karşı, HDP’nin kendi adayıyla ilgili hazırlıklarını yapmak zorunda olduğunu söyleyen Demirtaş, şunları kaydetti:

“HDP, seçmenlerini sandıkta seçeneksiz bırakamaz. Muhalefetin birleşerek ortak adayla seçime gitmesi için partimiz HDP, bugüne kadar hep çaba sarf eden taraf oldu, bu çabalarından da vazgeçmiş değil. Altılı Masa'nın tutumuna bağlı olarak ortak aday olasılığı halen masada. Partimizden yapılan açıklamalardan bunu net olarak anlıyoruz. Kapı kapalı değil.”

‘ERDOĞAN’IN SEÇİMİ KAZANMASI İMKANSIZ’

Selahattin Demirtaş, seçimlerle ilgili beklentisinin sorulduğu soruya, halkın büyük çoğunluğunun Erdoğan’a olan güvenini ve inancını yitirdiğini, Erdoğan’ın seçimi yeniden kazanmasının imkansız olduğunu ifade ederek cevap verdi. Demirtaş, şunları dile getirdi:

“Sadece anketler değil sokağın canlı sesi de artık Erdoğan'ın iktidarının sonunu geldiğini gösteriyor. Yeni ekonomi paketleri açıklasa da seçmen üzerinde baskı kursa da hilelere başvurmayı denese de yenilgiden kurtulamayacak. Bu çok açık. Halkın büyük çoğunluğu artık Erdoğan'a olan güvenini, inancını yitirdi ve kendisinin bunu yeniden kazanması imkansız.”

‘AKTİF SİYASETTE DEĞİL AKTİF MÜCADELEDE OLACAĞIM’

Selahattin Demirtaş, cezaevinden çıkması durumunda siyasete dönüp dönmeyeceğine ilişkin soruyu ise “Seçimle gelinen hiçbir göreve talip olma gibi bir düşüncem yok. Mücadelemi sosyal ve sivil alanda sürdürme düşüncesi daha ağır basıyor. Halkın içinde olmayı tercih edeceğim. Aktif siyasette değil aktif mücadelede olacağım. Tabii ki zaman neyi gösterir, hep beraber göreceğiz. Fakat ben, aktif temsili siyaset sayfasını kendi açımdan uzun süre önce kapattım” şeklinde yanıtladı.