Demirtaş için araştırma önergesi

Demirtaş için araştırma önergesi

HDP, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın yerine getirilmesi için bir yol haritası belirlenmesi talebiyle TBMM'ye araştırma önergesi verdi.

HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Ayhan Bilgen, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Selahattin Demirtaş hakkında verdiği kararın AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi konusunun araştırılması için TBMM'ye araştırma önergesi sundu. Önergede, AİHM'in verdiği ihlal kararlarına sebep olan ihlalin nedenlerinin ortadan kaldırılması ve ihlal kararlarının AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi için bir yol haritasının hazırlanması istendi.

Önergenin gerekçesinde 4 Kasım 2016'dan bu yana tutuklu olan Selahattin Demirtaş için AİHM'den 20 Kasım'da 'ihlal' kararı çıktığı hatırlatılarak, "AİHM kararlarının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne (AİHS) taraf Türkiye dahil tüm devletleri için doğrudan bağlayıcılığı bulunmaktadır" denildi.

'EVRENSEL HUKUKUN GEREĞİ YERİNE GETİRİLMELİ'

AİHM kararında sıralanan ihlallere yer verilen önergede, "Karar ile hükümetinin ne yapması gerektiğine işaret edilmiş ve evrensel hukukun gereğinin yerine getirilerek Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması istenmiştir. AİHM kararı bütün tutuklu seçilmişler ve gazeteciler ve tüm düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında tutulanlar açısından emsal niteliğindedir. Demirtaş'ın ve diğer seçilmişlerin derhal serbest bırakılarak evrensel hukukun gereğinin yerine getirilmesi gerekmektedir" denildi.

'AİHM KARARINA REST ÇEKMENİN MUHATABI ULUSLARARASI HUKUKTUR'

Önergenin devamında şu ifadelere yer verildi:

"Yürütme yetkililerinin karardan hemen sonra üst üste yaptığı açıklamalar, iktidarın son 3 yıldır Türkiye'de inşa ettikleri hukuksuzluk düzeninden vazgeçmek istemediğini göstermektedir. Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı tarafından yapılan açıklamaların aksine AİHM kararları bağlayıcıdır. Yetkililerin, AİHM kararına rest çekmesinin muhatabı uluslararası hukuktur, özgür insanlıktır. Böylesine bir tutum, AKP'nin içeride yarattığı yasasızlık, kanun tanımama pratiğini uluslararası hukuka dayatması anlamına gelir.

Tüm bunlardan hareketle, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin verdiği ihlal kararlarına sebep olan ihlalin nedenlerinin ortadan kaldırılması ve ihlal kararlarının AİHM hukuk standartlarına uygun şekilde yerine getirilmesi için bir yol haritasının hazırlanması, olası yeni ihlallerin önlenmesi ve adalet sürecine katkı sunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını talep ediyoruz."