Demirtaş: HDP bir tutum belgesi açıklamaya hazırlanıyor

Demirtaş: HDP bir tutum belgesi açıklamaya hazırlanıyor

Selahattin Demirtaş, ilkesiz ittifakların 'kazanarak kaybetmeye' yol açacağını belirterek "HDP tartışmayı demokratikleşmeye oturtmak için için bir tutum belgesi açıklamaya hazırlanıyor" dedi.

Yaklaşık 5 yıldır Edirne F tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “Sırf seçim kazanmak için yapılacak ilkesiz ittifaklar sonucunda ‘kazanarak kaybetme’ olasılığının ortaya çıkabileceğini” söyleyerek HDP’nin tartışmaya yönelik bir tutum belgesi hazırladığını belirtti.

Demirtaş, T24'te yayımlanan yazısında seçim ve ittifaklar tartışmalarına değindi.

AKP’nin yararlanarak yeni bir otoriter rejimi kalıcı ve kurumsal hale getirmeye çalıştığını söyleyen Demirtaş, “Milliyetçi ve dinci referansları esas alan bu yeni otoriterizm, toplumsal direniş karşısında henüz kendini kurumsallaştırmayı başaramadı. Ancak bir seçim daha kazanır ve halk desteğiyle kendisine meşruiyet sağlamayı başarırsa otoriter rejimin kurumsallaşması tehlikesi güçlenmiş olur. Bu durumda Türkiye, önümüzdeki onlarca yılı daha karanlık bir mecraya sürüklenerek geçirir” ifadelerini kullandı.

“Sözlerinin devamında, “Sanırım tarihimizdeki hiçbir seçim, bağrında bunca ciddi tehlikeyi ve fırsatı bir arada taşımamıştır” diyen Demirtaş, sırf seçim kazanmak için yapılacak ilkesiz ittifaklar sonucunda bir “kazanarak kaybetme” olasılığının açığa çıkabileceğini söyledi.

Demirtaş, HDP’nin bir tutum belgesi açıklayacağına dair şu ifadeleri kullandı:

“AKP ve Erdoğan’ın demokrasiye yönelme gibi bir niyetinin, kapasitesinin ve isteğinin olmadığı anlaşılıyor. Peki muhalefetin bu kapasitesi ve niyeti var mı? Muhalefetin tamamını ele aldığımızda, bu soruya gönül rahatlığıyla ‘evet’ diyemiyoruz. Bunun da bizce haklı nedenleri var. Çünkü muhalefet demokrasiyi, demokratikleşmeyi halen taktiksel bir yaklaşımla ele alıyor, stratejik bir hedefe dönüştürebilmiş değil.

Görebildiğim kadarıyla, HDP bu açığı kapatabilmek ve tartışmayı ana eksene, demokratikleşmeye oturtabilmek için bir tutum belgesi açıklamaya hazırlanıyor. HDP’nin bu siyasi hamlesini yakından ve ciddiyetle takip etmek gerekir. İktidar ve muhalefet dâhil tüm siyasi güçlerin, HDP’yi ve açıklayacağı ilkeleri ciddiye almasında, Türkiye’nin geleceği için büyük yarar var.”