Demirtaş hakkında tahliye kararı

Demirtaş hakkında tahliye kararı

HDP Milletvekili Beştaş, Demirtaş hakkında tahliye kararını paylaştı.

İleri Haber

HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş, HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında tahliye kararını paylaştı.

Ancak HDP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, bir başka dosyadan hükümlü olan Demirtaş'ın hapiste tutulmaya devam edeceğini söyledi.

DEMİRTAŞ SEGBİS YÖNTEMİYLE KATILDI

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Demirtaş'ın suçları, "terör örgütü yöneticiliği", "terör örgütü propagandası yapmak", "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet", "halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik", "halkı kanunlara uymamaya tahrik", "suç işlemeye tahrik", "suçu ve suçluyu övme" olarak ifade edildi.

Demirtaş hakkında 31 polis fezlekesinin hazırlandığı, Kobane olayları, basın açıklamaları gibi birçok olayı kapsayan dosyanın son duruşmasına, Demirtaş ve avukatları mazaret bildirerek katılmayacağını bildirmişti. Fakat Demirtaş davanın duruşmaya SEGBİS yöntemiyle katıldı. 

Mütalaa, hakkında kendisine söz verilmesi üzerine Demirtaş, mütalaanın gerekçesiz olduğunu belirterek, tahliyesine yönelik talebinin olmadığını söyledi. Savcı tutukluluğun devamı yönünde mütalaa verse de mahkeme heyeti oy birliğiyle Demirtaş'ın tahliyesine karar verdi.

'HÜKÜMLÜ OLDUĞUM İÇİN ŞİMDİLİK CEZAEVİNDEYİM'

Kararın ardından Demirtaş, “Hükümlü olduğum için şimdilik cezaevindeyim. Adil yargılanma için hayırlısı olsun” ifadelerini kullandı.

Davanın görülmesine 7-8 ve 9 Ocak 2020'de devam edilecek. 

Tahliye kararının Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM); Demirtaş’ın itiraz başvurusuyla ilgili 18 Eylül 2019 tarihinde Strazburg’da yapacağı duruşma öncesinde verilmesi dikkat çekti. 

MAHSUP BAŞVURUSU YAPILACAK

Demirtaş'ın istinaf mahkemesinde onaylanan 4 yıl 8 ay hapis cezası bulunuyor. O nedenle bu karar tek başına Demirtaş'ın serbest bırakılmasını engelliyor. Mahkemeye mahsup başvurusu yapacaklarını bildiren avukatlar, tutuklu geçirilen süre ve Yargıtay kararlarına göre son 1 yıllık denetimli serbestlik süresi eklendiğinde Demirtaş'ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi. Kısa süre içerisinde başvuruda bulunacaklarını belirten avukatlar, başvurunun kabul edilmesi durumunda Demirtaş'ın cezaevinden çıkacağını dile getirdi.

'KISA ZAMANDA ÇIKMASINI BEKLİYORUZ'

Selahattin Demirtaş'ın avukatlarından Ramazan Demir, sosyal medya hesabından “Demirtaş hakkında tutuklu yargılandığı dosyada tahliye kararı verildi. Ancak kesinleşen 4 yıl 8 ay cezası nedeniyle Cezaevinden hemen çıkamayacak. Tutuklulukta geçen sürenin mahsubu ve denetimli serbestlik başvurusundan sonra kısa zamanda çıkmasını bekliyoruz" paylaşımında bulundu.

'DEMİRTAŞ DERHAL SERBEST BIRAKILMALIDIR'

Karar sonrası HDP "Önceki dönemi Eş Genel Başkanımız Selahattin #Demirtaş, bugün Ankara 19’uncu Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmasında Mahkeme Heyeti tutuklu bulunduğu dosyadan Demirtaş’ın tahliyesine karar vermiştir. Kararın gereği yerine getirilerek, Demirtaş derhal serbest bırakılmalıdır" açıklamasında bulundu.