Demir yollarında 15 günde 3 çökme meydana geldi

Demir yollarında 15 günde 3 çökme meydana geldi

Yağışların etkili olduğu bölgelerde demir yollarında çökmeler meydana geldi.

Etkili olan yağışlar sonrası ülkenin farklı noktalarında 15 günde 3 demir yolunda çökme meydana geldi. BTS Başkanı Murat Oral yaşanan arızaları değerlendirirken, "Yüzyıllık demir yolu bile rehabilite edilebiliyor; yeni yapılan yolda bu kazalar yaşanmamalı" dedi.

Türkiye genelinde etkisini gösteren yağışlı havalar, farklı noktalarda yer alan demir yollarında hasarlara neden oldu. Hasar gören tren raylarında çökme yaşanması, seferlerin durdurulmasını beraberinde getirdi. Denizli ile Goncalı arasındaki tren rayları, Ankara- Kars güzergahında işleyen Doğu Ekspresi seferleri ve geçtiğimiz nisan ayında kullanıma açılan Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının güzergahı yoğun yağışlar sonrasında zarar gören noktalar arasında yer aldı.

Denizli-Goncalı arası yollar

Tren raylarında yaşanan arızalar ve denetimsizlik nedeniyle daha önce yaşanan kazalarda onlarca yurttaş hayatını kaybederken, demir yolu arzılarını Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Başkanı Murat Oral değerlendirdi. Oral, yağışların ve olası afetlerin bildirilmesi için Meteoroloji ve Devlet Demiryolları arasında iletişim ağı kurulduğunu ancak bunun arızalara bakıldığında iyi çalışmadığını söyledi.

'SEL OLABİLECEK YERLERDE ÖNLEM ALINMASI GEREKİYOR'

Gazete Duvar'dan Ogün Akkaya'nın haberine göre demir yollarının yağışlardan etkilenmemesi gerektiğinin altını çizen Oral, "Çorlu tren kazasından sonra 'Küresel ısınma ve ani yağış boşalmaları var', ‘Meteorolojik olaylarda artış yaşanıyor' denildi. Meteoroloji, yağışların demir yollarında bu kadar hasara neden olabileceğini tahmin etmiyor. Demir yolları bu yağış miktarından bile etkileniyorsa demir yollarının yapımında bir hata var demektir. Yol altyapısının standartlara uygun olup olmadığına bakmak, sel olabilecek yerlerde önlemlerin alınması gerekiyor. Örneğin drenaj hendeklerinin ve menfezlerin ihtiyacı karşılayacak yeterlikte olup olmadığını kontrol etmek şart" diye konuştu.

'AFETLERLE HAZIRLIKLI YOLLAR YAPILMALI'

Yaşanan yağış sonrası Ankara-Sivas YHT seferi öncesi kontrol amacıyla yola çıkan kılavuz makinenin raydan çıktığını hatırlatan Oral, olası bir Çorlu benzeri kazanın önlendiğini söyledi.

"Yağışlara hazırlıklı olmak ve buna göre yol yapmak gerekiyor" diyen Oral, "Ankara-Sivas seferini yapan hızlı trende kılavuz makine yoldan çıkıyor. Bu hızlı tren seti olsaydı ne olacaktı? 250 kilometre hızla giden trende kaza yaşansaydı hayatta kalan olur muydu? Madem ki küresel ısınma var, siz de buna göre yol yapacaksınız. Afetlere hazırlıklı yollar yapılmalı ve gerekli kontroller süreklilik halinde gerçekleşmeli. Menfezler ve drenaj kanalları suyun iletkenliğini sağlayacak şekilde yapılmalı. Daha yeni yaptığınız Ankara-Sivas yolunda aksaklık olursa, kafamızda soru işaretleri kalıyor. Demir yolları emniyet ve güvenlikten taviz vermemesi gereken bir kurum" değerlendirmesinde bulundu.

'YÜZYILLIK DEMİR YOLU BİLE REHABİLİTE EDİLEBİLİYOR; YENİ YAPILAN YOLDA BU KAZALAR YAŞANMAMALI'

Herhangi bir yağış esnasında demir yolu hatlarının alt kısımlarının boşalmaması gerektiğini ve bu durumun kabul edilebilir olmadığını söyleyen Oral, "Daha kaç ay oldu Ankara-Sivas hızlı tren hattı açılalı? Yüzyıl önce yapılan bir demir yolu bile rehabilite edilebiliyor. Daha yeni yapılan bir yolda bu arızalar ve kazalar yaşanmamalı. Yeni açılan demir yolları için ‘Cumhuriyet tarihinin en önemli projesi’ deniliyor. Öyleyse en önemli projeye gereken önemi verin lütfen. Bu projede yağmur yağdığı zaman rayların altı boşalmasın. İnsanlar güven duyarak seyahat edebilmeli. İçleri rahat olmalı. Yaşanan arızalar ve kazalar insanları korkutuyor" ifadelerini kullandı.