Değerli Konut Vergisi yargıya taşınıyor

Değerli Konut Vergisi yargıya taşınıyor

CHP, Değerli Konut Vergisi için Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacak.

CHP Genel Başkan Başdanışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak Değerli Konut Vergisi (DKV) için, "Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacağız, Emlak Vergisi alınan konuta 2'nci vergi geliyor bu Anayasa'ya aykırı" dedi.

147 bin 256 gayrimenkul sahibini etkileyecek olan değerli konut vergisi için mükelleflere tebligatlar jet hızı ile gönderiliyor. 5 Aralık'ta TBMM'den geçen ve 7 Aralık günü onaylanıp yürürlüğe giren yasa için, "Verginizi ödeyin" tebligatları yapılıyor. CHP, 5 milyon liradan fazla değeri olan konutu bulunanlar binde 3-10 arasında vergi ödemesini öngören yasa için Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacak. Bu vergiden yıllık 2,5 milyar lira gelir bekleniyor.

'VARLIK VERGİSİNİN ASI DEĞERLİ KONUT VERGİSİ OLDU'

Sözcü'den Başak Kaya'nıın haberine göre, Erdoğan Toprak, yaptığı açıklamada, "77 yıl önceki varlık vergisinin adını değiştirip Değerli Konut Vergisi yaptılar. Atılan taş, ürkütülen kurbağaya değmeyecek. 2,5 milyar vergi toplamaya çalışılırken, yabancı sermayede güvensizlik doğacak. Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacağız, Emlak vergisi alınan konuta 2. vergi geliyor bu Anayasa'ya aykırı" dedi ve şunları söyledi:

"Varlık vergisi, 11 Kasım 1942'de çıktı, 16 ay yürürlükte kaldı ve hatadan dönüldü. Şimdi de gece yarısı kanun çıkartılıp, benzer bicimde şu kadar yeni vergi diye hüküm getiriliyor. Asıl sakıncası ülkeyi baltalayacak olması. İktidar kendi ayağına kurşun sıkıyor. Yabancı sermaye böyle bir ülkeye gelmez. Güvensizlik doğar ve 'Bir gece bana da yeni bir şeyler getirirler' diye kaçar. Bankalarda dövizi olan tedirgin olur, parasını alır götürür, sermaye kaçar, finans sektöründe sorun doğar"

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ NEDİR?

5 Aralık 2019'da TBMM'den geçen Dijital Hizmet Vergisi kanununa "Değerli Konut Vergisi" de eklenmişti. Buna göre, mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 Milyon lira üzerinde olanlar değerli konut vergisine tabi tutuldu. 5-7,5 milyona kadar binde üç, 7,5-10 milyon arasına binde 6 ve 10 milyon liradan fazla değerde gayrimenkulü olanlara da binde 10 oranında vergi getirildi.