Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren işçiler anıldı

Davutpaşa patlamasında yaşamını yitiren işçiler anıldı

Davutpaşa'da bir havai fişek imalathanesinde 20 işçinin yaşamını yitirdiği patlamanın 10. yılında aileler anma gerçekleştirdi.

İleri Haber

İstanbul Davutpaşa'da havai fişek imal eden bir işletmede 31 Ocak 2008 tarihinde gerçekleşen ve 20 işçinin hayatını kaybettiği patlamanın 10. yılında aileler anma gerçekleştirdi.

Patlamanın olduğu yerde gerçekleştirilen 10. yıl anmasında, basın açıklamasını patlamada eşini kaybeden İdris Çabuk okudu.

Adalet talebini yineleyen aileler adına basın açıklamasını okuyan Çabuk, şu sözleri dile getirdi:

"10 yıl önce 31 Ocak 2008'de Davutpaşa'daki kaçak bir maytap atölyesinde meydana gelen patlama ve yangında canlarımızı kaybettik. 10 yıldır her gün yüreklerimiz dağlanıyor. Acılarımız taptaze. Acılarımız ve adalet ülkümüz bizleri birleştirdi. Yılmadık, bıkmadık, uslanmadık; adalet tecelli etsin diye gayret gösterdik. 10 yılda neler oldu? Patlamadan 3 ay sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın görevlendirdiği bilirkişi heyeti düzenlediği raporda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Zeytinburnu Belediyesi ve BEDAŞ'ı sorumlu tuttu. İdarelerin izin vermemesi nedeniyle bu kurumların vekilleri yargılanmadı ancak savcılığın ve bizlerin Bölge İdare Mahkemesi'ne ve Danıştay'a başvurularıyla yargılanabildiler.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanının yargılanmasına izin verilme kararı ise onandı. Bu karar için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne müracaat edildi, hala bekliyoruz. Bu süreç yaklaşık iki buçuk yıl sürdü. Aileler olarak 35 hafta, her cumartesi günü saat 11'de Taksim Tramvay durağında ceza davasının açılması için nöbet tuttuk. Yetmedi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na, Adalet Bakanlığı'na, Başbakanlığa, Cumhurbaşkanlığına hep birlikte gittik. Ceza davası yalnızca Zeytinburnu Belediyesi müdürleri ve bina sahipleri için açılabilmişti. Sürecin 4. yılına girerken çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nun sanık olarak davaya iştirakini sağlayabildik.

Danıştay'ın yargılanmasına izin vermesinden sonra Zeytinburnu Belediye Başkanı hakkında yetkili kılınan Cumhuriyet Savcısı bir haftada kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ettik. İtirazımız kabul edildi. Zeytinburnu Belediye Başkanı nihayet sanık oldu. Duruşmaya ifade vermek üzere gelmesi gerekirken doktor raporu göndererek mazeret bildirdi. Aynı gün sosyal medyada bir yemekte olduğunu gösteren haberler yansıdı."

'MÜCADELEMİZ BÜTÜN İŞÇİLER İÇİN'

Yargı sürecine ilişkin hatırlatmaların yapıldığı açıklamada, mücadelenin yalnızca Davutpaşa patlaması için değil, bütün işçiler için olduğunu ifade eden Çabuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün kaygımız ve mücadelemiz, ekmek mücadelesinin işçinin hayatına mal olmaması içindir. Çalışırken ölmemek içindir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması, daha insani çalışma koşullarının yaratılması içindir."

Açıklamanın ardından aileler patlamanın olduğu yere karanfiller ve 'Davutpaşa'yı unutmadık, unutturmayacağız' yazılı pankartlar bıraktı.

DAVUTPAŞA'DA HAYATINI KAYBEDEN İŞÇİLER

Davutpaşa'da hayatını kaybeden 20 işçinin isimleri:

Aslan Doğan
Gülhan Çubuk
Halil Alkan
Hacıyev Şehriyar Recepoğlu
Hasan Akhun
Heybetullah Taylanoğlu
Kadir Cesur
Kazım Nişli
Lezgi Şimşek
Mehmet Coşkun
Metin Erdoğan
Niavroz Mamadov
Orhan Saday
Ömer Poyraz
Ömer Vural
Sevdat Çelik
Selçuk Başlar
Semra Bakkal
Yaşar Kara
Zübeyir Bal